"Yksinkertaista, mutta niin hykerryttävän hyvää" – 12 x toimituksen kesäinen suosikkiruoka

"Yksinkertaista, mutta niin hykerryttävän hyvää" – 12 x toimituksen kesäinen suosikkiruoka
Varhaisperunoita, grilliherkkuja, makeita marjoja, tuoreita kasviksia... Kesä on pullollaan ihania makuja! Listasimme kesäruoat, joita Meillä kotona -tekijät rakastavat.
Julkaistu: 8.6.2021

"Uusia perunoita voisi syödä himoiten vaikka joka päivä ihan muutenkin, mutta tämä feta-perunasalaatti on ihan ehdoton meidän kesässämme. Kivaa vaihtelua ja loistolisuke grilliherkuille! Yksinkertaista, mutta niin hykerryttävän hyvää. Tillit ja kaprikset tarjoan erikseen, koska lapset suhtautuvat niihin epäilevästi." - Miia Kauhanen, toimituspäällikkö

Feta-perunasalaatti valmistetaan uunissa paahdetuista perunoista. Raikas vinegretti, tilli, punasipuli ja feta ovat paahteisten perunoiden kanssa maukas kombo.

"Oma kesän himoruokani on varhaiskaali, jota meillä on varmaan joka aterialla syksyyn saakka. Yksinkertaisimmillaan sekoitan vain sekaan limen mehun, toisinaan myös kastikkeen majoneesista ja jogurtista – soosin voi myös maustaa miten vain, viimeksi laitoin sekaan currya, kun söimme kaalisalaattia kanan kanssa. Kalan ja uusien perunoiden kanssa taas maistuu tillivinegretillä maustettu versio." - Anu Karttunen, tuottaja

Helppo ja koukuttavan rapea varhaiskaalisalaatti saa makua sinappisesta tillivinegretistä.

"Monelle sillikaviaari on joulupöydän herkku, mutta meillä se kuuluu ehdottomasti kesään. Tätä lomaherkkua nautitaan uusien pottujen kanssa tai saaristolaisleivän päällä, ja matjessilli on tässä se ainoa oikea..." - Sari Vahe, AD

Sillikaviaaria ei kannata unohtaa joulupöytään, sillä se on suussasulava kaveri myös varhaisperunoille!

"Kun ensimmäiset kattilalliset uusia perunoita on hotkittu sellaisenaan, on aika tehdä perunasalaattia. Kesän raikkain perunasalaatti on ihanan värikäs, ja ruokaisana se käy ihan pääruoastakin mutta toimii loistavasti myös lisukkeena. Täydellisen kesäsapuskan kaava: uusia perunoita, mozzarellaa, punasipulia + uunissa paahdettuja tomaatteja (tästä hernelettujen ohjeesta) ja mojitokastiketta. Helppo myös pakata mukaan vaikka eväsretkelle!" - Viivi Mujunen, tuottaja

Yrttinen mojitokastike sopii paitsi perunasalaatin mehevöittäjäksi myös esimerkiksi erilaisten grillilihojen maustajaksi.

"Kesäsuosikkini ovat hyrskypotut. Olemme tehneet niitä juhannuksena kavereiden kanssa jo ainakin 10 vuotta! Yleensä laitan perunoiden sekaan ranskankermaa tai smetanaa sekä kevätsipulia ja tilliä, mutta säädän reseptiä aina fiiliksen mukaan (ja sen mukaan, mitä kaapista tai kasvimaalta löytyy). Kerran äitini laittoi vahingossa pottujen sekaan sitruunanmehua, vaikka sitä olisi pitänyt laittaa johonkin muuhun ruokaan. Lisäsimme vain voita ja yrttejä, ja sitruunahyrskypotut olivatkin ihan superhyviä!" - Tiina Valkonen, toimituspäällikkö

Hyrskypotut maistuvat mahtavilta myös ruskistetulla voilla höystettynä.

"Toinen suosikkini liittyy myös pottuihin. Etelä-Savossa, ilmeisesti aika pienellä alueella, on paahtosuola-niminen herkku (savolaisittain puahtosuoloo, tai saatetaan sanoa myös, että syödään pottuja ja puoahtosuoloja). Paahtosuolassa on ruisjauhoja, vehnäjauhoja ja suolaa – jotkut laittavat myös voita, mutta meillä ei laiteta. Jauhot paahdetaan kuivalla pannulla ruskeaksi ja maustetaan suolalla. Vanhempani tekevät meille aina kesän alussa paahtosuolaa ison purkillisen, ja sitten sitä syödään koko kesä uusien perunoiden ja voin kanssa. Kesä ei tule ilman paahtosuolaa! Nam!" - Tiina Valkonen

"Mökillä tulee kesäisin grillattua ahkerasti. Pari vuotta sitten teimme lohivartaita, joissa kala marinoidaan kardemumman ja kurkuman makuisessa marinadissa ja pujotetaan varrastikkuihin sitruunan, avomaankurkun ja retiisien kanssa. Rakastuin näihin! Lohivartaita oli saatava myös seuraavana kesänä, ja pakkohan niitä on tänäkin kesänä tehdä." - Johanna Sjöholm, tuottaja

Grillatut lohivartaat yllättävät ihanasti kardemumman maulla.

"Syön kesäisin paljon avomaankurkkuja; ne maistuvat yksinkertaisesti paljon paremmilta kuin tavalliset kurkut. Siispä voisin kokeilla vaikka tuunattua isoäidin salaattia. Ja hölskytettyjä mummonkurkkuja pitää tehdä ehdottomasti aina kesäisin. Olen myös ikuinen kastikeihminen – tänä kesänä aion tehdä ainakin ranch-dippiä." - Emmi Nissi, toimituspäällikkö

Hölskytyskurkut ovat raikas lisuke kesäruoille. Kokeile myös viipaloida avomaankurkkujen kaveriksi retiisejä.

"Ehdottomasti parhaat seuralaiset keitetyille uusille perunoille ovat itse savustettu lohi, raikas salaatti ja tsatsiki. Tsatsikiin laitan paljon valkosipulia sekä isot kouralliset tuoretta tilliä ja minttua." - Johanna Sjöholm, tuottaja

Kurkulla raikastettu, jogurttipohjainen tsatsiki sopii lähes minkä ruoan kanssa vain!

"Juhannusmisu on muodostunut sekä minun että ystäväni luottoreseptiksi, kun haluamme tehdä helposti jotain tosi hyvää mutta rennon juhlavaa makeaa tarjolle. Resepti toimii läpi kesän, ja sitä voi muunnella sesongin eri marjoilla ja ihan valmiillakin hillolla. Anna kostua rauhassa vaikka yönkin yli." - Miia Kauhanen, toimituspäällikkö

Perinneruokaa prkl -blogin juhannusmisu valmistuu nopeasti ja helposti. Resepti on alun perin toteutettu kaupallisena yhteistyönä, mutta mukaan tähän juttuun se valittiin makunsa perusteella.

"Makea kesämaku nro 1: britakakku! En syö hirveästi makeaa, mutta britakakkua rakastan – erityisesti tuoreista mansikoista tehtyä britatorttua." - Emmi Nissi, toimituspäällikkö

Mansikkainen britakakku on lukijoidenkin suosikki. "Tähän reseptiin palaan aina, kun leivon brita-kakkua. Nyt jo varmaan kahdeksatta vuotta. Tämä on hyvän kokoinen annos ja sukulaisten suosikki, jonka perään he kyselevät", kirjoittaa lukijamme Anna.
Kommentoi »