Toimittaja Helena Petäistö ajaa parsataksilla ja järjestää luksuspiknikkejä ‒ ”Miksi mennä kaljalle, kun voi herkutella yhdessä?”
5 ajatusta ruoasta
Toimittaja Helena Petäistö ajaa parsataksilla ja järjestää luksuspiknikkejä ‒ ”Miksi mennä kaljalle, kun voi herkutella yhdessä?”
Elämäntyö-Venlalla palkittu toimittaja ja tietokirjailija Helena Petäistö on sisäistänyt ranskalaisen tavan nauttia hyvästä ruoasta. Nyt Petäistö kertoo viisi ajatusta ruoasta.

1. Luksuspiknik

Pariisin-kotini sijaitsee lähellä Luxembourgin puistoa. Vuosia sitten keksin viedä suomalaiset vieraani sinne piknikille, jotta välttyisin siivoamiselta. Siitä on tullut perinne, josta myös pariisilaiset ystäväni pitävät. Levitän kauniin pöytäliinan Edelfeltin maalauksessa näkyvälle paikalle. Eväänä on ranskalainen riisipohjainen pikniksalaatti, johon tulee tomaatti- ja kananmunalohkoja, silputtua sipulia, persiljaa, maissia ja ranskankermaan tehty kastike. Jälkiruoaksi tarjoilen sitruuna-marenkipiirakkaa. Kesäisin toteutan saman Töölön-kotini sisäpihan poppeleiden suojassa.

Raikas ja makea sitruuna-marenkipiirakka sopii jokaiseen herkkuhetkeen. Nappaa tästä resepti!

2. Parsataksi

Keväisin ajamme ranskalaisten ystävieni kanssa taksilla Strasbourgista syömään Alsacen parsakyliin. Niissä pöytään tuodaan kannulliset vinegretti- ja hollandaisekastiketta ja sen jälkeen kilo höyryävää, suussasulavaa valkoista parsaa jokaista ruokailijaa kohden. Ja sen jälkeen vielä toinen kilo pääruoaksi. Kevyttä parsaa voi syödä isojakin määriä tulematta liian täyteen.

”Ranskassa valkoinen parsa on ruokalaji, ei lisuke.”

3. Ranskalainen ruokakello

Ruoka on elämän tärkein nautinto – olen oppinut sen Ranskassa asuessani. Siellä sosiaalinen elämä pyörii ruoan ympärillä. Noudatan ranskalaisia ruoka-aikoja Suomessakin, enkä syö päivällistä ennen iltakahdeksaa. Kerran viikossa pyrin näkemään ystäviäni ruoan äärellä.

”En ymmärrä suomalaista tapaa tavata kavereita pubissa: miksi mennä kaljalle, kun voisi sen sijaan herkutella yhdessä?"

4. Arjen luottolaite

Luottovälineeni keittiössä on pieni silppuri, jolla hienonnan sipulit, yrtit ja pähkinät. Näppärä laite on ollut käytössäni päivittäin jo kymmenien vuosien ajan. Olen myös ostanut silppurin lahjaksi lähes kaikille lähisukulaisilleni.

5. Suomi-suosikit

Suomen maaseudulla suurin osa ravintoloista sijaitsee valitettavasti huoltoasemilla. Kaupungeista sentään löytyy muutakin. Tee- ja kahvihuone Helmi Porvoossa on nimensä mukaisesti oikea helmi. Kahvilassa on tarjolla joka päivä muun muassa itse tehtyjä runebergintorttuja. Helsingin Annankadun Demmers Teehaus on viehättävä teepuoti, jonne olen tehnyt neljä teesekoitusta. Ravintola Strindbergin köyhät ritarit vievät kielen mennessään.

Helena Petäistö

Toimittaja, kolumnisti ja tietokirjailija on tehnyt pitkän uran kirjeenvaihtajana Pariisissa ja Brysselissä. Palkittiin elämäntyö-Venlalla tammikuussa. Asuu Helsingissä ja Pariisissa.

Kommentoi »