Unelmien Talo&Koti

Riia-Marian tilkkutäkkitalossa joulu alkaa jo marraskuussa – ”Kaikenlaiset lapsellisuudet ovat minun juttujani!”

Riia-Marian tilkkutäkkitalossa joulu alkaa jo marraskuussa – ”Kaikenlaiset lapsellisuudet ovat minun juttujani!”
Riia-Maria perheineen on asunut rintamamiestalossaan nyt kymmenen vuotta. Joulu saa perheenäidin villiintymään, ja tunnelma kodissa muuttuu satumaiseksi. Perheen vanhemmilla on sopimus, että Riia-Maria saa sisustaa mielin määrin, jos puoliso saa kalastaa rauhassa.
Julkaistu: 21.11.2019

Kun pariskunta sai tulevan kotinsa avaimet, sattui olemaan Riia-Marian syntymäpäivä. Hän ei voinut kuvitellakaan parempaa synttärilahjaa kuin oma talo! Siitä on ollut iloa joka ikinen päivä.

"Olen jouluihminen. Rakastan koristeita ja sommitelmia ja jouluna lähes villiinnyn. Joulumme alkaa marraskuun lopulla. Meillä on muovikuusi, jonka koristelemme yhdessä itsenäisyyspäivänä. Koristeet ovat enimmäkseen kullan- ja hopeanvärisiä, joskus myös punaisia.

Marraskuussa talon terassi muuttuu joulumaaksi. Koska tila on katettu, siellä voi pitää huonekaluja ja jopa tekstiilejä.
Eteisen puolipaneeli on alkuperäinen. Tila tapetoitiin neljä vuotta sitten alelaarista löytyneellä tapetilla.

Meillä ei ole ollut remonttibudjettia, vaan olemme maalanneet, tapetoineet ja muutenkin kunnostaneet taloamme pikkuhiljaa omannäköiseksi. Edelliset omistajat olivat onneksi tehneet isoimmat remontit.

Alkuaikoina taisin nähdä kaiken vaaleanpunaisten silmälasien läpi, sillä olin niin onnellinen omasta talosta. Rahaa enemmän on tarvittu luovuutta ja kärsivällisyyttä. Osa lattioista on vielä sekalaista sorttia, osin laminaattia ja osin parkettia. Alla on lautaa, ja haaveilemmekin, että joskus vielä otamme sen esiin.

Riia-Maria sytyttää kynttilät heti, kun illat hämärtyvät. Käytössä on sekä aitoja että ledkynttilöitä.
Ruokailutilan seinälle on nostettu kymmenruutuinen ikkuna. Kuusi koristellaan aina itsenäisyyspäivänä. Jalka on kätketty pärekoriin.
Ruokailutilassa on Studio Decorin Kismet-sarjan tapetti. Olohuoneessa on sama tapetti mutta erivärisenä. Ruokapöytä on tehty itse pöytätasosta ja irtojaloista. Tuolit on ostettu kirpputorilta.
Riia-Maria tykkää kokata ja leipoa. Minea on taitava koristelemaan piparkakkuja.
Glögipäärynät ovat jouluinen jälkiruoka. Lapsiperheessä päärynät keitetään punaisiksi alkoholitto - massa glögissä.
Kutsun kotiamme tilkkutäkkitaloksi, ja sama termi taitaa kuvata myös sisustustyyliäni. Kotona saa näkyä eletty elämä.
Olohuoneesta avautuu kaunis näkymä ruokailutilaan. Kukkatapetti on Studio Decorin Kismet-kokoelmasta
Peilin päällä on tuffan eli isoisän kaataman peuran sarvet, jotka Riia-Maria keitti puhtaiksi.

Kutsun kotiamme tilkkutäkkitaloksi, ja sama termi taitaa kuvata myös sisustustyyliäni. Kotona saa näkyä eletty elämä.

Tykkään tehdä käsilläni kaikenlaista. Maalaan, tuunaan ja ompelen. Välillä maalaan myös tauluja. Inspiraatiota haen usein Pinterestistä. Työskentelen lastenhoitajana päiväkodissa, joten kaikenlaiset lapsellisuudet ovat minun juttujani!

Arvostan kierrätystä. Koluan kirppareita ja nyt olen innostunut myös huutokaupoista. Ystävät eivät heitä mitään pois ennen kuin ovat tarkistaneet, olisiko meillä sille käyttöä.

Minea lukee satuja ruokailutilan puusohvalla, joka on saatu mummilta. Seinällä on iloinen kokoelma perhepotretteja.
Riia-Maria nappasi idean portaiden koristeluun sisustuslehdestä. Esillä on kirjo talossa käytettyjä tapetteja. Sommitelma täydentyy edelleen.
Riia-Marialla on oma Strömsö yläkerrassa. Askarteluhuoneessa viihtyy myös Minea. Hommat voi jättää kesken kenenkään häiriintymättä.
Meillä on Jannen kanssa sellainen sopimus, että saan sisustaa mielin määrin, jos hän saa kalastaa rauhassa.
Minean prinsessakamari on sisustettu äidin ja tyttären lempiväreillä. Pastellisävyt ovat molempien mieleen.
Makkarin sängynpäätyä koristavat peuransarvet, jotka Riia-Maria sai veljeltään. Hän maalasi ne remonttimaalilla valkoisiksi.

Joitakin vuosia sitten ostin nettihuutokaupasta tv-kaapin olohuoneeseen. Sen mitat oli ilmoitettu väärin, joten televisio ei mahtunut sisään. Ihana mieheni suostui vaihtamaan telkkarin pienemmäksi.

Meillä on Jannen kanssa sellainen sopimus, että saan sisustaa mielin määrin, jos hän saa kalastaa rauhassa. Se sopii minulle.

Janne käy kalassa Kokemäenjoella ja tekee kesäisin pidemmän kalareissun Tornionjoelle. Hänellä on kellarissa verstas, jossa hän tekee itse uistimensa. Minulla puolestani on yläkerrassa lappeen alla oma askarteluhuone. Luulen, että toimivan parisuhteen salaisuus on siinä, että yhteisten asioiden lisäksi molemmilla on omat intohimonsa."

Riia-Maria ja Minea viettävät rennon glögihetken terassilla touhukkaan päivän päätteeksi.
1 kommentti