Avotakka

Tiinan perhe kotiutui Amerikasta joulusukat mukanaan – ”Teemme jouluna vain asioita, joita haluamme, viis perinteistä”

Tiinan perhe kotiutui Amerikasta joulusukat mukanaan – ”Teemme jouluna vain asioita, joita haluamme, viis perinteistä”
Tiina Tikanderin perhe palasi vanhaan Töölön-kotiinsa muutaman Amerikan-vuoden jälkeen. Joulupyhiin luovat tunnelmaa musiikki, tarkoin valitut visuaaliset yksityiskohdat ja juhlapöytä, joka on koottu täysin oman maun mukaan.
Julkaistu: 7.12.2020

Joulukuusi on paikallaan olohuoneessa, hyvissä ajoin kuten aina, ja Tiina on antanut lapsille luvan aloittaa sen koristelu. Tänä vuonna hän valitsee koristelaatikoistaan amerikkalaisia tunnelmia, joista uusimpia ovat San Franciscosta mukaan päässeet koristeet. Joulusukat riippuvat jo koukuistaan takanreunuksella.

Tikanderin perhe muutti Kalifornian Piilaaksoon Miikka-isän työn vuoksi syksyllä 2015. Aika Yhdysvalloissa oli ikimuistoista ja erilaista kuin arki Suomessa. Toissa kesänä Tiina ja lapset Elias ja Helmi palasivat perheen Helsingin-kotiin koulun ja Tiinan työn takia. Reilun vuoden ajan perhe kokeili väliaikaisratkaisuna asumista kahdella mantereella ja sukkulointia niiden välillä lomien mukaan. Syys- ja talvilomilla perhe oli koolla Kalifornian-kodissa, ja viime joulun alla Tiina ja lapset odottivat Helsingissä Miikkaa kuumeisesti kotiin. Täksi jouluksi isä palasi lopullisesti.

Paperitähdet ikkunoissa ovat ensimmäisiä joulun merkkejä. Matto on peräisin Tiinan mummin kodista ja vaihdetaan lattialle aina joulunaikaan. Nojatuolit ja sohva ovat Ikeasta. Pöydänkansi on Miikan tekemä ja musta osa on taittopatja vieraille. Valaisin on Tiinan isoäidiltä.
Viltti on Tiinan tekemä, ja sivupöytä on puolestaan Miikan käsialaa.
Pähkinänsärkijä-tarinan innoittaman Helmin suosikkeja ovat tanssija-aiheiset koristeet.

Tiina, millä tavoin saitte elämän järjestymään kahdella mantereella?

Lähdimme kokeiluun toistaiseksi kestävänä seikkailuna, joka saisi jatkua niin kauan kuin se tuntuisi meistä hyvältä. Asian teki helpommaksi, että järjestely oli ihan oma päätöksemme. Oltuani kolme vuotta kotiäitinä minulla oli palava halu palata oman urani pariin. Suomessa lasten elämä ja kulkeminen ovat niin paljon vapaammat kuin Yhdysvalloissa, että he nauttivat täällä olosta. Miikka palasi puhtaasti perhesyistä. Lapset ovat tämänikäisiä vain hetken, ja lopulta kaikkein tärkeintä on jakaa yhteinen arki.

Keittiöstä tuli tilava kaatamalla seinä kahden huoneen välistä. Saareke toimii tarjoilupöytänä juhlissa. Riippuvalaisin on Innoluxin kirkasvalolamppu. Tiina hankki Aarikan helmet jouluasunsa detaljiksi pohjoismaisesta näyttelystä Yhdysvalloissa.
Keittiön taustaseinä on mikrosementtiä. Yhdysvalloissa Tiina huomasi haalivansa entistä enemmän Marimekkoa, Iittalaa ja muuta kotimaista muotoilua kotiinsa. Suomalaisuus ja suomalainen design ovat iso osa identiteettiä.
Tiina ja Miikka halusivat säästää ja kunnostaa osan alkuperäisen keittiön kaapistoista. Vanha jääkaappi ja säilytyskaapit saivat uuden pinnan ja tuovat lisäsäilytystilaa keittiöön. Seinämää on jatkettu moderneilla kaapeilla.

Miltä tuntuu saada perhe yhteen jouluksi?

On aivan ihanaa, että olemme kaikki yhdessä kotona ja saamme nauttia joulusta ja sitä seuraavista pitkistä pyhistä. Erossaolo on herkistänyt meitä kaikkia.

Miten päädyitte Piilaaksoon? Entä nyt Töölöön?

Miikalle tarjottiin työpaikkaa Yhdysvalloista, ja tuntui, ettei sitä voisi jättää kokeilematta. Töölössä olemme asuneet jo pitkään. Ennen asuimme naapuritalossa, ja kuutisen vuotta sitten teimme kaupat tästä 1930-luvun asunnosta. Ehdimme remontoida kodin ja asua tässä vuoden, kun jo muutimme Yhdysvaltoihin. Laitoimme asunnon vuokralle kolmeksi vuodeksi.

Kattauksessa tuikkii kynttilöitä ja ripaus kultaa. Pöytäliina on Marimekon Tiili.
Tiina keittää glögiä omena- ja seljankukkamehusta kardemumman, kanelitankojen ja tähtianisten kanssa ja somistaa kuivatuin appelsiinein. Pipareiden lisäksi Tiina leipoo lumitähden muotoisia parmesaanikeksejä.
Jouluaaton juhla-ateria on rento ja iloinen tapahtuma. Tiina kattaa paikat suuren pöydän ääreen ja herkut saarekkeelle. Ton-tuolit ovat mallia 18. Päädyssä oleva tuoli on Ikeasta.

Mistä viehätyitte tässä asunnossa?

Alun perin en viehättynyt mistään vaan kauhistelin samassa näytössä olleille ystävillemme, että jestas, miten hirveä asunto. Suureksi yllätyksekseni Miikka olikin asunnosta valtavan innostunut ja kommentoi jo rapussa, että ”tämä me ostetaan”. Plussapuolia oli enemmän, joten päätimme ryhtyä mittavaan remonttiin ja saimme siten ihanan kodin. Kaadoimme seinät keittiön ja apukeittiön väliltä suureksi, avaraksi tilaksi. Muut tilat sopivat tarpeisiimme: saimme lapsille omat huoneet ja avarat olohuonetilat ja kivan keittiön.

Tunnustaudut jouluhulluksi. Miten se näkyy?

Olen hurahtanut kranssien tekemiseen ja rakastan myös kukka-asetelmia. Suosin valkoisia leikkoja ja runsaasti vihreää. Amerikasta toimme kotiin takkakoukkuja ja joulusukat koko perheelle ja muutamia suvullekin. Miikka luo tunnelmia musiikilla, ja minulle visuaaliset yksityiskohdat ovat tärkeitä. En ole hössöttäjä, mutta joulutunnelman luominen on minun juttuni. Glögikattila porisee meillä lokakuusta lähtien.

Näin saat kotiin amerikkalaistyylistä joulutunnelmaa: ripusta takan tai lipaston ylle suuri peili, aseta päälle kukkia, kynttilöitä ja köynnös. Ripusta reunalle joulusukat.
Tiina pakkasi muuttokuormaan joulusukat koukkuineen, vaikka ei edes muistanut Suomen-kodissa olevan takkaa. Amerikkalaisin vaikuttein somistettua takkaa reunustavat lähes identtiset hyllyt, joista toinen oli asunnossa valmiiksi ja toisen Tiina hankki nettikirpputorilta. Zagoramatto on Ellokselta.
Vanhoista ovista on hiottu maalit pois, jotta aikakaudelle tyypillinen puupinta pääsee näkyville. Kirjoituspöydän perhe lunasti irtaimistosta asuntokauppojen yhteydessä. Tuoli on Miikan tekemä.
Kauniiden lasiovien läpi valo siivilöityy aulaan. Vasemmalla on ovi olohuoneeseen ja oikealla Helmin huoneeseen.
Lastenhuoneen valaisin on Habitatista ja karvajakkara ostettu Kaliforniasta Rossista.

Miten valmistaudutte jouluun?

Lokakuussa aloitamme leipomisenkin, ja piparitehdas tuuppaa uutta uunista ulos monta kertaa viikossa. Aatoksi leivomme aina myös lumitähden muotoisia parmesaanikeksejä äitini ohjeen mukaan. Myös kuusen koristeleminen on meillä tarkoin harkittu juttu, jonka hoitavat aina lapset. Mittava joulukoristevalikoimani taipuu vaikka mihin teemaan ja teen aina esikarsinnan koristeista lasten ripustettavaksi. Veikkaisin, että viidesosa koristeistani on nyt kuusessa, eli varastossa on vielä monta laatikollista lisää.

Millä kokoonpanolla vietätte joulua?

Meille tulee jouluaattona äitini sekä kolme sisarustani perheineen. Vaikka meitä on paljon, aattoateria on vaivaton, sillä jokainen tekee, mitä parhaiten osaa. Veljeni tuo kalaa, siskoni tekee vegeherkkuja, ja minä vastaan cross kitchen -henkisen pöydän antimista. Minun bravuurini on valkoinen glögi, jonka keitän omenamehusta ja seljankukkamehusta.

Vanhempien makuuhuone on sisäpihan puolella, keittiön vieressä. Tiina on somistanut sinnekin jouluista tunnelmaa ja varmistanut, että kuusi näkyy herätessä silmiä raottaessa.

Mitkä asiat kuuluvat ehdottomasti jouluun?

Miikka ja veljeni soittavat aina kitaraa jouluna; se on ihana osa tunnelman synnyttämistä. Olen ”konmarittanut” joulun eli karsinut siitä kaiken tarpeettoman. Teemme vain asioita, joita haluamme, viis perinteistä. Aattona juhlapöydässämme on paahdettuja punajuuria, couscousia ja uunissa tehty perunaherkku. Syömme suklaita ennen suolaista, jos siltä tuntuu. Joulupäivänä syömme sushia, koska haluamme.

Tarttuivatko amerikkalaiset jouluperinteet teihin?

Yhdysvalloissa vietimme jouluja auringossa, kesämekoissa. Joulunvietossa ystäväperheiden kanssa tunnelma oli riemukas. Aloitimme joulun tunnelmoinnin heti Halloweenin jälkeen ja kuorrutimme kotimme kynttilöin, valosarjoin ja joulukoristein. Joulusukkaperinteen toimme mukanamme Suomeen. Suomalaisen joulun elementit eli talven kylmyys ja lumi tuovat oman lisänsä, jotta joulu tuntuu oikealta. Kaupunkijoulussakin saattaa vihmoa lunta ja kaulaan saa kietoa ihan kunnolla villahuivia, kun lähtee ulos. Perhekeskeisyys korostuu pohjoismaisessa joulussa, ja pyhien ajan rauhoitammekin yhdessäololle.

1930-luvulla rakennetun töölöläistalon rapussa tunnelma tulee vastaan jo ovella.
Perheen 120-neliöinen koti sijaitsee töölöläisen klassikon, Lehtovaara-ravintolan kanssa samassa talossa.
Kommentoi »