Tiian ja Jarnon pihalta löytyy tilaa molempien lempipuuhille – ”Sovimme piharempan alussa, että kumpikin tulee saamaan puutarhaan sen, mitä haluaa”
Piha ja puutarha
Tiian ja Jarnon pihalta löytyy tilaa molempien lempipuuhille – ”Sovimme piharempan alussa, että kumpikin tulee saamaan puutarhaan sen, mitä haluaa”
Tiia Stenberg-Lalli ja Jarno Lalli ovat suunnitelleet puutarhansa Raumalla niin, että siellä on sekä tilaa yhdessä viihtymiseen että molempien omille lempipuuhille. Viimeisimmässä pihaprojektissa Tiia sai uuden kasvihuoneen ja Jarno tilavan konevaraston.
10.8.2018
 |
Viherpiha

Tomaattien lehtien kirpakan terävä mutta miellyttävä tuoksu ja lempeä lämpö tulvahtavat vastaan, kun Tiia Stenberg-Lalli aukaisee komean kasvihuoneensa pari­ovet. Kattoa kohti kurottelevat tomaattikasvustot notkuvat jo hehkuvan oranssista ja punaposkisesta sadosta. Päidemme yläpuolella killuu sinkkiämpäreissä kypsyviä kurkun hedelmiä.

– Sovimme mieheni Jarnon kanssa piharemontin alussa, että kumpikin tulee saamaan puutarhaan sen, mitä haluaa. Minä valitsin unelmieni kasvihuoneen, Jarno taas vimpan päälle täydellisen pihavajan mönkijälleen, trimmerilleen ja muille puutarhakoneilleen, Tiia kertoo.

Tiia kierrättää kasvihuoneen laarien turpeen yhden kesän jälkeen viljelylavoihin. Perunoiden kasvualustaan hän lisää myös ilmavoittavaa hiekkaa. Myös kasvihuoneen yläosat ovat viljelyssä. Katon ämpäreissä kasvaa kurkkuja, pöydän ämpäreissä 'Tumbling Tom' -amppelitomaattia.

Tiian kasvihuone ja Jarnon tilava pihavaja linkittyvät vanhaan 1950-luvulta peräisin olevaan pihasaunaan, jonka pariskunta on remontoinut kauttaaltaan moderniksi. Molemmat piharakennukset on maalattu tyylikkään hiilenmustiksi. Samaa väriä toistaa sokkelin avulla korotetun kasvihuoneen metallikehikko. Se on Juliana-merkin noin 20-neliöinen Botanica-malli.

Kasvihuoneesta on tullut Tiialle ja Jarnolle myös uusi viihtyisä oleskelupaikka, jossa tarkenee kamiinan ansiosta viettää aikaa silloinkin, kun ulkona on kylmä.

Kasvihuoneen edustan laatoitukselle on sijoitettu betonista valettu yksinkertainen kuutiomainen nuotiopaikka ja viljelylaareihin perustettu keittiötarha, jonka käytäviä peittävät pyöreäksi hioutuneet pikkukivet. Rakennusarkkitehdin koulutuksen saanut Tiia on suunnitellut kaiken huolellisesti yksityiskohtia myöten.

– Kävelin jo rakennusvaiheessa täällä päässäni kuva valmiista puutarhasta, mutta Jarno ei ehkä vielä siinä vaiheessa hahmottanut, millainen tästä tulisi valmiina. Kun suunnittelimme keittiötarhaa, minulle oli tärkeää esimerkiksi se, että sinne pääsee tassuttelemaan talolta paljain jaloin niin, etteivät varpaat kastu nurmikolla tai sottaannu multaan tai hiekkaan.

Jarnon selän taakse jäävässä pihavajassa on kätevä, suuri liukuovi. Penkin päällä viikunapuun vieressä on salviaa, mäkimeiramia ja sitruunamelissaa.

Oleskelupaikkoja auringossa ja varjossa

Puutarhan uusimmat lisäykset ovat muutaman kesän vanhoja. Sitä aiemmin talon lähelle on rakennettu hulppean kokoinen puuterassi, jossa on tilaa sekä oleskeluryhmälle että uima-altaalle ja aurinkotuoleille. Muutamaa askelmaa alempana on seuraava terassitaso, jonka kulmassa sijaitsee palju. Lopulta puupinta vaihtuu laatoitukseen, ja alaspäin viettävä tontti laskeutuu hyötytarhaan.

Isolla puuterassilla on tilaa monenmoiseen oleskeluun.
Paljun paikka on terassin kyljessä.

Nurmikon pinta-ala on vähentynyt pihaprojektien edetessä. Eri materiaalein katetut pinnat jäsentelevät ja rytmittävät tilaa ja tekevät hoitotöistä helpompia. Tiialle ja Jarnolle on tärkeää, että puutarhasta löytyy oleskelupaikkoja sekä auringosta että varjosta. Niitä vehreyttävät kookkaisiin ruukkuihin toteutetut yksinkertaiset istutukset.

– Tontti oli meille läpikotaisin tuttu jo ennen kuin muutimme asumaan tänne 18 vuotta sitten, kun Jarnon isä rakensi talomme toiveidemme mukaan. Sitä ennen asuimme tuossa naapurissa. Puutarhan tilojen jäsentely oli helppoa, koska tiesimme tasan tarkkaan, kuinka valo kulkee ja minne päivän viimeiset auringonsäteet osuvat.

Oma uima-allas vilvoittaa mukavasti kesähelteillä.

Satoa lavoista ja kasvihuoneesta

Tiia ja Jarno valitsivat lopulta keittiöpuutarhansa pintamateriaaliksi tanskalaista merenpohjakiveä. Se ei pistele jalkapohjia.

Tummiksi maalatut viljelylaarit ovat kahden laudan korkuiset ja pinta-alaltaan vajaan neliön kokoiset. Multatila riittää pitkäjuuristenkin lajien viljelyyn ja monivuotisten yrttien talvehtimiseen. Kaikkiaan kahdeksassa laarissa kasvaa muun muassa kurpitsoja, kesäkurpitsoja, ruohosipulia, punajuuria, herneitä, porkkanoita, sipuleita ja valkosipuleita. Perunoille on varattu yksi kokonainen laari, härkäpavut kukkivat vanhassa suuressa rautapadassa.

Tiibetinspanieli Milo pomppii tuon tuosta tutkimaan viljelylavojen sisältöä. Yrttilavassa kasvaa tilliä ja ruohosipulia.

Kaikissa ulkotöissä mukana viipottavat tiibetinspanielipojat Milo ja vielä pentuikäinen Messi osallistuvat innolla myös sadonkorjuuseen – Tiian ja Jarno mielestä joskus ehkä turhankin omatoimisesti.

– Tänään Messi löytyi vyötäröä myöten tillipenkistä. Koirien ehdottomia suosikkeja ovat kuitenkin kesäkurpitsan hedelmät, jotka alkavat nyt kypsyä. Ne hakevat niitä suoraan laareista ja menevät mutustamaan nurmikolle. Onneksi sadosta riittää meille kaikille, Jarno hymyilee.

Eniten satoa syntyy kasvihuoneessa. Ennen piharemonttia Tiialla oli tomaatteja varten vain muutaman neliön kokoinen lasihuone, mutta nykyään hän kasvattaa 12 erilaista tomaattilajiketta, kaksi taimea kutakin.

Tyylikkään mustiksi maalattuja viljelylavoja on yhteensä kahdeksan kappaletta, kukin on noin neliön kokoinen.

– Innostuin viljelystä ihan eri tavalla ison kasvihuoneen myötä. Tänä vuonna kylvin tomaattien siemenet multaan jo 5. tammikuuta. Vaikka tiedän, että se on liian aikaista, en malta odottaa kauemmin. Sitten ollaankin pulassa, kun taimet kasvavat miehenmittaisiksi, ennen kuin ne voi siirtää kasvihuoneeseen. Istutan taimet mutkalle ja lappeelleen multaan.

Tomaatteja tulee niin paljon, että Tiia ja Jarno ovat siirtyneet käyttämään omaa ketsuppia kaupasta ostetun sijasta. Uusien tilojen myötä Tiian viljelykokeilut ovat laajentuneet myös muihin kasvihuonelajeihin. Tänä kesänä kasvihuoneessa kasvaa tomaattien lisäksi esimerkiksi chilejä, paprikoita, kiwanoja eli kivakurkkuja, yrttejä sekä verkko-, vesi- ja hunajameloneja.

– Haluan joka vuosi kokeilla jotakin uutta. Aina tulee pettymyksiä, mutta myös ilahduttavia yllätyksiä. Jarno vitsailee joskus, että tällä rahalla voisi hakea tomaatit suoraan viljelijältä Närpiöstä taksilla, mutta eihän se ole yhtään sama asia. Oman sadon saaminen on vain niin hieno tunne.

Jarnon mielestä luksusta ovat esimerkiksi sunnuntain kuohuviiniaamiaiset kasvihuoneessa. Jos illalla on viileää, hän virittää nuotiotulet, jotta ulkona tarkenee oleilla pidempään. Kasvihuoneessa on lämmikkeenä kamiina.

– Otamme nykyään kaiken ilon irti puutarhasta. Kesäpaikalla ei ole tullut pariin vuoteen juuri käytyä, kun saimme puutarhan ja pihasaunankin valmiiksi.

Tiiasta on hauska kokeilla erilaisia tomaattilajikkeita. Kuvassa alhaalla vasemmalta päärynätomaatti 'Yellow Pearshaped', pieniä marjatomaatteja, amppelitomaatti 'Tumbling Tom', mansikkatomaatti 'Berry Garden', kirsikkatomaatti 'Chocolate Cherry', kaksivärinen 'Indigo Kumquat', vihreä 'Green Kiwi'. Ylhäällä suuri 'Häränsydän' ja pitkulainen 'San Marzano'.
Kiwano on kasvanut niin isoksi, että sitä on pitänyt karsia. Hedelmien kypsyminen vie paljon aikaa.
Kypsän hunajamelonin tunnistaa siitä, että hedelmä alkaa tuoksua voimakkaan makealta.

Tiian 5 vinkkiä kasvihuoneviljelyyn

1. Tutustu rauhassa uuden kasvihuoneesi toimintaan

Tiia on huomannut, että isossa huoneessa olosuhteet ovat aivan toiset kuin vanhassa pienessä kasvihuoneessa – isossa tilassa lämpötila ja kosteus eivät heittelehdi niin rajusti.

2. Hyödynnä uutta tekniikkaa

Jarno on asentanut Tiian kännykkään ohjelman, joka ilmoittaa reaaliajassa kasvihuoneen lämpötilan.

3. Kokeile rohkeasti uusia lajikkeita ja lajeja, eksoottisiakin

Tiian mielestä parhaiten kasvihuoneviljelyn niksit oppii kantapään kautta.

4. Kylvä varakappaleita

Tiia kylvää jokaista tomaattilajiketta neljä siementä ja raakkaa koulintavaiheessa pois kaksi heikoimman oloista taimea. Poikkeus on keltakuorinen pariskunnan suosikkilajike ’Orange Paruche’ F1, josta Tiia kasvattaa useita taimia.

5. Tarkkaile kasvustoja tuholaisten varalta

Varsinkin munakoison taimien lehdet ja varret pitää tutkia säännöllisesti, jotta kirvat eivät pääse valtaamaan liikaa alaa. Tiia sumuttelee kasveja ja seuraa niiden terveyttä päivittäin. Hän käyttää tuholaisten torjunnassa ainoastaan luonnonmukaisia aineita.

1 kommentti