Tiesitkö tämän mantelista?
Ruoka
Tiesitkö tämän mantelista?
Terveysherkku manteli on hurjan monikäyttöinen. Mantelista valmistetaan viilentävää kesäjuomaa, ja sen jauhoista tehdään macaron-leivonnaisia. Siitä on myös helppo valmistaa itse mantelivoita.
26.4.2016
 |
Kotivinkki

MIKÄ Manteli löytyy mantelipuun hedelmästä, joka on aprikoosin ja persikan tavoin luumarja. Kypsän, puisevan hedelmän sisällä kasvaa kovakuorinen siemen, josta paljastuu ruskea manteli. Manteli on täynnä hyviä rasvahappoja, kuituja ja B- ja E-vitamiineja. Se on ruokien ja kosmetiikan monipuolinen raaka-aine. Lähi-idässä syödään myös vihreitä, vielä kehittyviä ja pehmeitä mantelin hedelmiä. Ne dipataan kokonaisina merisuolaan. Makean mantelin villi muoto on makunsa mukaisesti karvasmanteli. Se on sellaisenaan myrkyllinen, mutta esimerkiksi runebergintortuissa käytetään sen aromia.

MISTÄ Keväisin vaaleanpunaisina kukkivia pieniä mantelipuita kasvaa eniten Kaliforniassa, jossa viljellään noin 80 prosenttia maailman manteleista. Alun perin manteli on kotoisin Välimeren alueelta ja Lähi-idästä. Niistä se purjehti Atlantin yli Amerikkaan fransiskaanipappien mukana 1700-luvulla. Luksusluokan mantelit tulevat edelleen Välimereltä, Kreetalta ja toiseksi suurimmasta viljelijämaasta Espanjasta, jossa kasvaa arvostettu Marcona-manteli.

MILLOIN Mantelin satokausi on elokuun puolivälistä lokakuuhun. Se säilyy hyvin, etenkin ilmatiiviisti pakattuna ja valolta suojattuna. Keskiajalla joulupuurossamme uiskenteli papu. Se vaihtui 1800-luvulla ruotsalaisten esimerkistä manteliksi tuomaan onnea löytäjälleen. Mantelin kotimaissa siemenistä uutettu mantelimaito on viilentävä kesäjuoma. Makeiksi tai suolaisiksi maustetut ja paahdetut mantelit ovat olleet juhlaruokaa, nykyisin jokapäiväistä naposteltavaa.

MITEN Mantelin ohut, joskus karvas ruskea kuori irtoaa helposti kiehuvassa vedessä kalttaamalla. Kuoren alta paljastuu valkoinen manteli, josta valmistetaan jauhoja, lastuja, rouhetta, juomaa ja öljyä. Mantelijauhe on marsipaanin, macaron-leivosten ja lukuisten Välimeren maiden makeiden herkkujen pääraaka-aine. Mantelin voi löytää myös intialaisesta currysta, italialaisesta pastasta tai mantelikalan ja pullapitkon pinnalta. Laktoositon ja vegaaninen mantelimaito valmistetaan liottamalla kuorittuja manteleita jääkaapissa kaksi vuorokautta, jonka jälkeen ne siivilöidään ja ajetaan hienoksi puhtaassa vedessä.

MAKUPARIT Makean mantelin pariksi sopivat hunaja, voi ja vanilja. Se on myös sopivan mieto ja rouskuva pohja mausteisemmille ruoille. Paahtaminen korostaa makua, minkä jälkeen manteli on kaikkien kaveri.

TEE ITSE MANTELIVOI Paahda 3 dl kuorittuja manteleita 200-asteisessa uunissa 5–10 minuuttia välillä käännellen. Kaada mantelit leikkuuterällä varustetun monitoimikoneen kulhoon. Lisää ripaus suolaa. Pyöritä noin 10 minuuttia, kunnes manteleista irtoaa öljyä ja massasta tulee voimaista. Kaavi mantelit välillä alas kulhon reunoilta. Käytä leivän päällä tai leivonnaisissa pähkinävoin sijaan.

TIESITKÖ? Presidentti P.E. Svinhufvud käski viskaamaan joulupuuroon kourallisen manteleita, jotta onni jakautuisi tasaisemmin.

Kommentoi »