Tiesitkö, miten monta vaihetta keittiön valmistus vaatii? Katso, miten suomalaiset keittiöt syntyvät Nastolassa

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ:
Keittiömaailma
Nastolalaisella kalustetehtaalla käy kuhina: se, että sinä saat uuden keittiön, vaatii monta työvaihetta ja monta työntekijää. Kotimaisten AlaCarte- ja Petra-keittiöiden valmistuksessa minimoidaan kaikki ympäristövaikutukset ja vannotaan laadun nimeen. Katso video jutun lopusta!

Uuden keittiön hankinta on investointi, jonka pitää kestää aikaa ja elämää. Sillä, mistä uuden keittiösi hankit, on merkitystä. Yhä useampi kuluttaja kiinnittää valmistajaa valitessaan huomiota ympäristökysymyksiin ja vastuullisuuteen. A la Carte- ja Petra-keittiöt valmistavan Novart Oy:n tuotepäällikkö Eeva Kokkonen pitää kestävän kehityksen kysymyksiä erittäin tärkeinä keittiövalmistajalle.

– Puu on tärkein raaka-aineemme ja haluamme, että toimittajamme noudattavat vastuullista metsäpolitiikkaa. Valmistuksessa panostamme vähäpäästöisyyteen ja turvallisuuteen. A la Carte- ja Petra-keittiöt ovat Avainlippu-tuotteita. Keittiöt valmistetaan Nastolan tehtaalla, työllistämme siis Suomessa, eivätkä kuljetusmatkat ole pitkiä.

Suomen suurimman keittiökalustevalmistajan Novartin tehtaalla modernien linjastojen läpi kulkee vuosittain jopa 2,5 miljoonaa erilaista komponenttia. Näistä syntyy vuosittain 25000 laadukasta keittiötä, joiden valmistuksessa jokainen osa-alue on yhtä tärkeä.

Keittiömaailman keittiöiden synty alkaa mallistojen suunnittelusta. Ideoita kerätään monista eri lähteistä. Avainasemassa ovat mm. vierailut erilaisilla messuilla, trendien kartoitus ja keskustelut kollegoiden kesken.

– Luotan myös omaan vaistooni vuosien suunnittelukokemuksen kautta. Suunnittelussa on osattava katsoa eteenpäin, eikä vain sitä mitä tässä ja nyt tapahtuu, Kokkonen sanoo.

Mallistot ovat kuitenkin vasta ensimmäinen osio täydellisen keittiön valmistusprosessissa. Tärkeintä on asiakas, ja se, että keittiö vastaa asiakkaiden toiveita niin toiminnallisuuksissa kuin tyyleissä ja väreissä. Tässä apuna toimii keittiösuunnittelija.

A la Carte- ja Petra-keittiöitä myydään yli 30 Keittiömaailmassa, joissa lähes 150 ammattilaista auttaa toteuttamaan keittiöunelmia. Hyvin suunnitellun keittiön tunnistaa siitä, että sitä on helppo käyttää, siellä siirrytään luontevasti paikasta toiseen ja siellä on kaikelle oma tilansa ja paikkansa.

– Keittiösuunnittelussa haasteellisinta on yhteensovittaa kaikki asiakkaan toiveet käytettävissä oleviin tiloihin – siis että saadaan mahtumaan kaikki ne haaveet olemassa olevien seinien sisään, kertoo Keittiömaailman suunnittelija Mia Rautomäki.

Suunnittelupöydältä haaveet siirtyvät tuotantolinjoille

Tuotteet valmistellaan välihionnassa ja maalit sekoitetaan tuotannon puolella erikseen. Sen jälkeen tuotteet pintakäsitellään käsiruiskulla. Maalilinjaa Nastolassa hoitaa Kosti Puranen.

– Suomalaisuus on arvostettua maailmalla ja kotimaassa. Suomalaiset arvostavat kotimaista laatutyötä, ja minulle on tärkeää saada tehdä suomalaisille laadukkaita tuotteita.

Asiakas, jolle keittiö tehdään, on aina keittiönvalmistuksen keskiössä.

– Asiakasta tulee mietittyä aina, jokaisen kaapin ja jokaisen osan kohdalla. Millainen lopputulos on ja miten se miellyttää asiakasta, sanoo kokoonpanolinjan hoitaja Lilli Mäyrä.

Laatu on työssä läsnä joka hetki ja joka ikisessä työvaiheessa työpäivän alusta loppuun.
Lilli Mäyrä, tuotantolinjan hoitaja

Kalusterungot toimitetaan asiakkaalle aina mittatarkasti koottuna. Mekanismit ja laatikostot asennetaan myös valmiiksi tehtaalla.

Tehtaalla on pitkä historia

Keittiökalustevalmistus alkoi Nastolassa jo 1945, kun Villähteen Kalusto Oy valmisti ensimmäisen keittiökaapistokomuutin. Monien vaiheiden kautta Novart Oy perustettiin vuonna 1989. Silloin yhdistettiin Puolimatkan kalustetehtaat eli Parma-Kaluste, Vilka-Kaluste Oy, Puuleima Oy sekä Kiintokaluste ja Kalustelevytehdas.

Vuonna 1998 Novart tuli osaksi ruotsalaista Nobia-konsernia, joka on johtava keittiökalusteiden valmistaja Euroopassa. A la Carte- ja Petra-keittiökalusteiden lisäksi Novart valmistaa kylpyhuonekalusteita sekä muita kodin kiinteitä säilytyskalusteita.

Kuluvan vuosikymmenen aikana kalustemallistoa on kehitetty voimakkaasti. Novart toimii ympäristön suhteen vastuullisesti ja sen ympäristötoimintoja valvotaan erilaisilla tarkastuksilla ja auditoinneilla. Tuotantomenetelmät, materiaalit ja pakkaukset valitaan sen mukaan, että koko niiden elinkaaren ympäristövaikutukset voidaan minimoida. Samaa edellytetään myös Novartin yhteistyökumppaneilta.

Katso video Nastolan tehtaalta tästä alta!

Julkaistu: 10.9.2019
Kommentoi »