Tiesitkö, että Väinämöisen palttoonnappi sai alkunsa hävikkiä ehkäisevästä ideasta? Rakastettu ruis-snack täyttää jo 50 vuotta

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Linkosuo
Tiesitkö, että Väinämöisen palttoonnappi sai alkunsa hävikkiä ehkäisevästä ideasta? Rakastettu ruis-snack täyttää jo 50 vuotta
Suomalaisten rakastama rukiinen snack tuli markkinoille jo vuonna 1971, jolloin leipurimestari Jussi Linkosuo keksi idean hyödyntää reikäleivästä ylijäävää osaa. Juhlavuoden kunniaksi Linkosuo on lanseerannut napista yhteistyössä kuluttajien kanssa räätälöidyn kauraisen version.
Julkaistu: 14.4.2021

Monelle kuluttajalla tutun Väinämöisen palttoonnapin tarina sai alkunsa jo vuonna 1971. Leipurimestari Jussi Linkosuo kiinnitti tuolloin huomiota siihen, että rukiisen Tukkipoika-reikäleivän valmistamisesta syntyi ikävästi hävikkiä. Niinpä hän päätti kokeilla, mitä tulisi, jos keskiosan halkaisisi ja kuivattaisi.

− Näin syntyi Suomen ensimmäinen rukiinen snack. Tuotteesta tuli nopeasti niin suosittu, että sitä meni lopulta enemmän kuin itse leipää. Tämä johtikin siihen, että Väinämöisen palttoonnapin valmistamiseen piti kehittää oma valmistusprosessi. PalttoonNappi toimi ponnahduslautana tuleville snack-tuotteille ja esimerkiksi ruissipsi syntyi osittain ruisnappia jatkojalostamalla, kertoo Linkosuon tuotekehityspäällikkö Marjut Lampinen.

Suuren suosion saavuttaneen suomalaisten rakastaman ruis-snackin mainontaa 1980-luvun loppupuolelta.

Uutuustuotteita suunnitellessaan Linkosuon tuotekehitystiimi seuraa aktiivisesti markkinoita ja sitä, millaisille tuotteille löytyisi sopiva rako. Tämän lisäksi seurataan kuluttajatrendejä ja -tutkimuksia sekä kuunnellaan kuluttajien toiveita ja henkilökunnan ideoita.

Juhlavuoden kunniaksi uusi moderni versio

Tästä hyvä esimerkki on 50-vuotisjuhlavuottaan viettävän Väinämöisen palttoonnapin rinnalle tänä keväänä lanseerattu kauranappi. Tuote on oiva esimerkki siitä, että Linkosuolla tuotekehitys toimii edelleen ketterästi ja vastaa kuluttajien tarpeisiin. Idea syntyi viime syksynä ja nyt kaurainen versio on jo kauppojen hyllyllä.

−Tavoitteena oli kehittää tuotteesta modernimpi versio, jonka maku uppoaisi nuorempaankin sukupolveen. Perinteisessä versiossa on vahva rukiin ja kuminan maku, joista etenkin jälkimmäinen saattaa jakaa mielipiteitä, Lampinen kertoo.

Kehitystiimi ideoi uutta makumaailmaa palavereissaan, ja kun yhteinen sävel löytyi, siirryttiin Kangasalan leipomon yhteydessä sijaitsevaan koekeittiöön. Kuluttajatestiin valittiin lopulta kolme erilaisella raaka-ainepohjalla tehtyä nappia, joista vastaajien suosikiksi nousi kauranappi.

Kauranappi sai kiitosta etenkin mausta ja rakenteesta, josta oli saatu murea ja rapea ilman vehnää. Jyvien makua haluttiin voimakkaammin esiin, ja tämän otimme huomioon lopullisessa reseptissä. Erityisen iloisia olimme siitä, että testin mukaan olimme onnistuneet luomaan tuotteen, joka maistuu myös nuoremmille kuluttajille.

Monikäyttöinen tuote arkeen ja juhlaan

Perinteinen Väinämöisen palttoonnappi on ollut suosittu tuote etenkin juhlissa ja illanistujaisissa, kaurainen versio on monipuolisuutensa ansiosta oiva valinta myös arjessa. Kauranappi sopii naposteltavaksi sellaisenaan, levitteellä sipaistuna esimerkiksi lounaskeiton tai -salaatin kaverina tai kahvihetkeen tuorejuuston kanssa.

− Jos kauranappeja haluaa tarjota juhlissa, kannattaa ne tarjoilla vaikkapa lohi- tai siikacevichen kanssa, myös Toast skagen ja erilaiset juustot esimerkiksi marmeladin kanssa toimivat. Ja jos pussin pohjalle jää nappeja, niitä voi hyödyntää murustettuna muun muassa uunilohen päällä, Lampinen vinkkaa.

Tomaattimarmeladi, vuohenjuustokreemi ja jyväinen kauranappi muodostavat herkullisen makuparin. Reseptin löydät täältä.

Kauranappi on paitsi monipuolisuutensa ja makunsa myös ravitsemuksellisuutensa ansiosta hyvä ratkaisu arkeenkin. Tuote on lisäaineeton ja jyvät tuovat nappeihin herkullisen paahteisen maun lisäksi proteiinia ja kuitua.

− Jyvien ja kauran lisäksi kuitua tuo myös täysjyväruis, minkä ansiosta tuotteessa on kuitua 11 grammaa eli sen kuitupitoisuus on korkeampi kuin monessa leivässä. KauraNapissa on käytetty kotimaista kauraa ja ruista, se on lisäaineeton ja sopii myös vegaaneille, Lampinen kertoo.

Testaa myös näitä – katso herkulliset reseptit
Kommentoi »