Tiedätkö, mitä tarkoittaa sähkön kuormanhallinta? Lue tämä, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä!
Mainos: Nibe
Tiedätkö, mitä tarkoittaa sähkön kuormanhallinta? Lue tämä, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä!
Kun sähköautot yleistyvät ja latauspisteitä asennetaan koteihin, voi se tuoda yllätyksiä sähkönkulutukseen etenkin, kun kodin muut sähkölaitteet ovat yhtä aikaa käytössä. Siksi kodin sähkönkulutuksen kuormanhallinta on tärkeää.
16.2.2022

Kodin sähkönkuormitus on ylimmillään silloin, kun monia kodin sähkölaitteita käytetään yhtä aikaa, ladataan sähköautoa, ulkona paukkuu kova pakkanen ja talon lämmittämiseen tarvitaan normaalia enemmän sähköä. Jos talossa ei ole huomioitu sähkönkulutuksen kuormanhallintaa, saattavat sulakkeet paukkua ja joudutaan hankaliin tilanteisiin.

Lämpöpumput, sähköautot ja aurinkopaneelit kuuluvat jo useampaan talouteen. Hyvin toteutetulla kuormanhallinnalla sähköistyminen helpottaa kodin arkirutiineja. Jos asut pientalossa, tutki kotisi valmiudet ennen uuden sähköjärjestelmän, kuten sähköauton latausaseman asentamista. Tavallisin pääsulakekoko 3x25 A saadaan useimmiten järkevällä vaihemitoituksella ja kuormanhallinnalla taipumaan älykodin tarpeisiin.

Sähköautot kuormittavat kodin sähköverkkoa

Monissa lämpöpumpuissa sisäänrakennettu sähkövastus auttaa tarvittaessa lämmityksessä esimerkiksi huippupakkasilla. Jos talossa käytetään paljon sähköä kuluttavia laitteita ja esimerkiksi sähkösaunaa ja ladataan jopa kahta sähköautoa, niiden laturit kuormittavat talon sähköverkkoa.

Kuormanhallinnan avulla lämpöpumpun energiankulutusta voidaan rajoittaa tarvittaessa, jolloin muut sähkölaitteet saavat toimia normaalisti. Esimerkiksi invertteriohjatuissa lämpöpumpuissa kuormanhallinta toteutetaan niin, että rajoitetaan kompressorin kierroksia. Asuinviihtyvyys ei tästä kärsi eikä pääsulakkeiden laukeamista tarvitse pelätä.

NIBE S-sarjan maalämpö- ja ilmalämpöpumppujärjestelmien käyttäminen on todella helppoa. Uutta järjestelmissä on muun muassa se, että laitteet voivat ottaa huomioon sääennusteen silloin, kun se on liitetty myUplinkiin. Lue lisää tästä!

Älykäs lämpöpumpun kuormanhallinta varmistaa myös sen, että sähköautojen akut ovat aina aamulla täyteen ladattuna. Kuormanhallinta auttaa myös siihen, että sähköautojen latausasemiksi voivat riittää riittänyt edullisemmat mallit, joissa itsessään ei ole kuormanhallintaa.

Kuormanhallinta varmistaa, että sulakkeet kestävät

Kuormanhallinnalla sähkönkulutuksen järjestys priorisoidaan niin, että sulakkeet riittävät joka hetkellä.

NIBE lämpöpumpuissa kuormanhallinta on toteutettu niin, että lämpöpumppu tarvittaessa väistää hetkellisesti muun sähkökuorman tieltä. Käytännössä asunto toimii tällöin lämpövarastona. Rakennuksen lämmönvarastointikyky on tavallisesti niin hyvä, ettei muutosta käytännössä huomaa laisinkaan.

Lämpöpumpun mukana toimitettavat virtavahdit valvovat talon sähkönkulutusta ja ne osaavat rajoittaa lämpöpumpun toimintaa tarpeen tullen, jotta pääsulakkeet kestävät. Kun kuormanhallinta otetaan käyttöön, talon pääsulakekokoa ei välttämättä tarvitse suurentaa, vaikka taloon tulisi esimerkiksi sähköauton latauspiste.

NIBE lämpöpumpuissa kuormanhallinta on ollut jo pitkään vakiovarusteena *. Virtavahtien asentaminen on suositeltavaa, mutta ei toistaiseksi pakollista. Pienellä vaivalla vältyt myöhemmin suuremmalta investoinnilta. Jos virtavahteja ei ole kytketty, pyydä sähkömies paikalle ottamaan ne käyttöön.

*NIBE lämpöpumpuissa virtavahdit ovat vakiovarusteena (pois lukien F1126- ja F1226-maalämpöpumput). Virtavahdit ovat olleet saatavilla jo vuodesta 2006 lähtien.

Kommentoi »