Thaimaalainen menu
Ruoka
Thaimaalainen menu
Mausteet tekevät thairuoasta taivaallista ja mukavalla tavalla eksoottista. Tutustu sitruunaruohoon, korianteriin ja galangaliin ensin nuuhkimalla. Keitosten varovainen välimaistelu on suositeltavaa, kunhan varot chiin pökerryttävää voimaa.

Matkaajan on helppo ihastua Thaimaan mahtaviin makuihin. Thaikeittiössä mausteet ovat avainasemassa. Inkivääri, galangal, chilit, limetit lehtineen, sitruunaruoho ja korianteri ovat jokapäiväisessä käytössä. Lisäksi makupalettiin tarvitaan makeutta eli palmusokeria, aromaattisia maustekastikkeita, kuten fermentoimalla suolatuista anjoviksista valmistettua kalakastiketta sekä soija- ja osterikastiketta. Makuja pehmentää kookosmaito. Lopputulos on yhtä aikaa raikasta ja makeantulista.

Thairuoan suosion kasvu Suomessa on tuonut itämaiset elintarvikkeet tavallisiin ruokakauppoihin. Maustetahnat ja -kastikkeet sekä valmiit ateria-ainekset tekevät thaikokkailun helpoksi. Kannattaa käydä tutustumassa myös itämaisia elintarvikkeita myyvien erikoiskauppojen valikoimiin. Sieltä löydät pakastettuna niin banaanilehdet kuin kaffirlimetinlehdet, erikoiset meren elävät ja kevätkääryletaikinalevyt. Nuudeli- ja riisivalikoimat ovat runsaat ja hinnat pääsääntöisesti edulliset.

Riisi on thaimaalaisen ruokavalion kunnioitettu kivijalka. Sitä on tarjolla jokaisella aterialla. Riisikulhon ympärille nostetaan monia eri ruokalajeja. Keitto, currykastike, höyrykypsennetty ruoka, salaatti – kaikki voidaan nauttia samanaikaisesti, satunnaisessa järjestyksessä. Ruokailuväleinä ovat useimmiten lusikka ja haarukka. Puikkoja käytetään nuudeliruokien syömiseen. Ruokajuomana tarjotaan vettä tai teetä. Juhlatilaisuuksissa tarjotaan thaimaalaista riisiviskiä, mekongia, tai länsimaista viskiä. Viskitilkkaa jatketaan useimmiten reippaasti vedellä.

1 kommentti