Kuin puunlehti! Vanha trampoliinin raato muuttui Katjan käsissä jykeväksi terassipöydäksi
Vau, mikä idea!
Kuin puunlehti! Vanha trampoliinin raato muuttui Katjan käsissä jykeväksi terassipöydäksi
Katja keksi lopullisen muodon rikkinäisestä trampoliinista tehtyyn terassipöytään, kun metallirunko purettiin osiin. Haastavinta projektissa oli saada pöydän pinnasta ruuviton.
Julkaistu 3.7.2023
Meillä kotona

Trampoliini palveli vuosia vantaalaisten Katja Närhen mökillä, kunnes hyppiminen ei lapsia enää kiinnostanut.

”Halusin tehdä jotain erilaista ja luovaa. Mökillä on usein paljon ihmisiä, mutta ei riittävän suurta pöytää”, Katja kertoo.

”Suunnittelu taisi viedä parikin päivää, koska yleensä nukuttu yö tuo uusia näkemyksiä.”

Katja pohti alkuun tekevänsä trampoliinin metallirungosta sellaisenaan pöydän. Mutta trampoliini oli 4,3 metriä halkaisijaltaan, joten pöydästä olisi tullut valtava. Kun runko purettiin osiin, Katja keksi lopullisen mallin.

”En halunnut pöytään vain suoria lautoja pitkittäin, poikittain tai vinottain. Suunnittelu taisi viedä parikin päivää, koska yleensä nukuttu yö tuo uusia näkemyksiä. Sain apua suunnitteluun ja toteutukseen puolisoltani Arilta.”

Trampoliinin runko ja jalat on pultattu ja hitsattu kiinni, etteivät ne irtoa kannettaessa. Yksi suurimmista haasteista Katjan mukaan oli saada pinnasta ruuviton. Siksi pöytälevy on ruuvattu kasaan tukipuilla alapuolelta, ja se on ruuvattu alapuolelta runkoon kiinni.

Katja olisi halunnut tehdä pöytälevyn ohuemmasta laudasta, mutta saatavilla ei ollut kuin 28-millistä painekyllästettyä puuta.

”Jos tekisin pöydän uudelleen, etsisin ohuemman laudan, sillä nyt pöytä painaa niin paljon, että sen siirtämiseen tarvitaan vähintään neljä ihmistä.

Katjan mielestä lopputulos on hyvä, mutta ei vielä täydellinen, sillä ruokapöydän ympäriltä puuttuvat vielä penkit.

”En ole vielä päättänyt, että teenkö toisesta trampoliinin rungosta pöydän tapaan kaarevat 'pirttipenkit' vai tuunaanko pölleistä jakkarat.”

Pöydän suunnittelu vei kauan, mutta lopputulos palkitsee.
Katja keksi pöydän lopullisen muodon, kun trampoliinin runko oli purettu osiin.
Pöytälevy on ruuvattu alapuolelta kasaan tukipuilla.
Päälilaudat sahattiin lehden muotoon rungon muodon mukaan.
Katja halusi pöydän pinnan säätä kestävästä painekyllästetystä puusta. ”Mutta puupinta elää ja vuoden jälkeen pöydän reunat ovat kaartuneet hieman ylöspäin. Tänä kesänä hion pinnan tasaiseksi”, Katja kertoo.
Pöytiä tuli yhdestä trampoliinista lopulta kaksi. Toisesta tulee työpöytä, jonka tasoksi laitetaan on vesivaneria.
5 kommenttia