Unelmien Talo&Koti

Tee virkatut tossut ja mukinlämmitin

Tee virkatut tossut ja mukinlämmitin

Villasekoitelangasta virkatut tossut ovat lämpimät ja kestävät. Samasta langasta syntyy myös söpö mukinlämmitin teekupille.
Teksti Anette Nässling
Kuvat Toni Härkönen, Anette Nässling
Mainos

Irtopohjallisiin virkatuilla tossuilla ei liukastele puulattiallakaan. Yhden koon pohjallisista saa juuri niin kapeat tai leveät kuin jalka vaatii.

Tarvikkeet:

  • kahta eri väriä 7 veljestä -lankaa tai vastaavaa napakkaa neulelankaa
  • isohkoja nappeja (ohjeen napit ovat Tigeristä)
  • virkkuukoukku ja parsinneula.

Mukinlämmittimeen lisäksi:

  • muki (mallityö tehtiin Ikean Jämnt-mukiin)

Tossuihin lisäksi:

  • irtopohjalliset
  • reikäsakset.

Tossujen virkkausohje

1. Rei’itä pohjallinen. Tee reiät sentin päähän toisistaan ja puoli senttiä pohjallisen reunasta. 2. Virkkaa jokaiseen reikään kaksi silmukkaa paitsi kantapään ja kärjen kaarevan kohdan reikiin kolme. Aloita silmukoiden poimiminen kantapäästä. Virkkaa tossun pohjan sisäpuoli itseesi päin, niin tossu kääntyy luontevasti ylöspäin. Virkkaa kiinteitä silmukoita, kunnes reunan korkeus on 4 cm. 3. Virkkaa pääliosa u:n muotoon. Aloita vasemman jalan tossu ulkoreunan puolelta kohdasta, jossa pohjallinen levenee ja lopeta vastaavassa kohdassa pohjallisen sisälaidalla. Aloita oikean jalan tossun päällinen sisälaidan puolelta. Virkkaa pääliosaan 5–6 kerrosta. Kavenna kärkeä varten hyppäämällä joka kerroksella kolmesti silmukan yli samoissa kohdissa (keskellä kärkeä ja pari senttiä kärjen molemmin puolin). Kun kavennukset ”kohtaavat” ja pääliosan puoliskot yltävät toisiinsa, päällinen on valmis. Yhdistä puoliskot toisiinsa alapuolelta piilosilmukoilla. 4. Virkkaa tehostelangalla tossun ala- ja pääliosan yhtymäkohtaan piilosilmukoita niin, että syntyy ”mokkasiinireunus”. Jatka samalla langalla kerros kiinteitä silmukoita suuaukon ympäri. 5.Virkkaa 6 kerrosta läppää ja lopuksi kerros piilosilmukoita suuaukkoon. 6. Tamppi: Tee 15 ketjusilmukkaa. Virkkaa 2 kerrosta kiinteitä silmukoita ketjusilmukoiden ympäri. Virkkaa 1. kerroksella päätysilmukoihin 3 silmukkaa ja lisää 2. kerroksella 3 silmukkaa tasaisesti. Kuva on mukinlämmittimen tampista. Tossujen tamppeihin ei tarvitse virkata napinläpeä.

Mukinlämmittimen virkkausohje

1. Tee 35 ketjusilmukkaa. Virkkaa kerros kiinteitä silmukoita. Virkkaa vielä 12 kerrosta niin, että lisäät kiinteän silmukan joka 20. silmukkaan. Aloita uusi kerros aina ketjusilmukalla. Virkkaa vielä kaksi kerrosta ilman lisäyksiä. Kehystä työ virkkaamalla sen ympäri kiinteitä silmukoita toisella värillä.  2. Yhdistä lämmittimen päät virkkaamalla ylä- ja alareunaan piilosilmukkakerros. 3. Tamppi: Tee 20 ketjusilmukkaa. Taita puolet silmukoista napinläveksi (virkkaa 1. kiinteä silmukka 10. silmukan kohdalle). 4.Virkkaa 3 kerrosta kiinteitä silmukoita ketjusilmukoiden ympäri. Virkkaa 1. kerroksella päätysilmukoihin 3 silmukkaa. Lisää päihin 2. kerroksella 3 ja 3. kerroksella 6 silmukkaa tasaisesti. Koristele tamppi virkkaamalla tehostelangalla piilosilmukoita työn päälle (katso kuva). Kiinnitä tamppi ja päättele langat. Ompele napit. Tossujen pohjalankojen kestävyyttä voit vahvistaa laittamalla niihin jarrusukka-ainetta. Kuumankin mukin voi ottaa käsiinsä kun se on puettu mukavaan villapaitaan.

Lue lisää:

Virkkaa vauvan tossut

Tee virkattu peitto paloista

Ompele vanhoista villapaidoista lämmin torkkupeitto

Julkaistu: 30.10.2014