Tee seinänaulakko puunrungosta
Tee itse
Tee seinänaulakko puunrungosta
Seinänaulakko tehdään ranteenpaksuisista puunrungoista. Sitkeäksi ja kovaksi kuivuva pihlaja sopii mainiosti naulakkopuuksi.
Julkaistu 21.5.2015
Meidän Mökki

Pihlajanrungot sahataan ensin alle parimetrisiksi ja samalla oksanhaarat katkotaan sopiviksi koukuiksi. Rungot kuoritaan ja jätetään kuivumaan lämpimään ja ilmavaan paikkaan viikoksi tai pariksi. Kuivumisen aikana naulakoiden taustat tehdään mitallistetusta eli karkeahöylätystä lankusta.

Lankkujen pinnat suditaan sävytetyllä puuvahalla, kalustemaalilla tai sävytetyllä kalustelakalla. Käsittele puunrungot myös likaa ja kosteutta hylkiviksi kevyesti sävytetyllä petsivahalla tai kalustelakalla. Vaalea pigmentti on lähes näkymätön, mutta se suojaa puuta auringonvalon tummentavalta vaikutukselta.

Kiinnitä oksanhaaraiset puunrungot lankkuihin paksuin naruin tai kiinnitä naulakko seinään narulla ja naulalla tai ripustushelalla.

Seinänaulakon koko on 20 × 200 × 15 cm (leveys × korkeus × syvyys).

Seinänaulakko – tarvikkeet:

  • karkeahöylättyä lankkua 48 × 198 mm, 4 m
  • saha ja oksasakset
  • pora ja 10 mm:n poranterä
  • hiomapaperia ja narua
  • sävytettyä puuvahaa tai kalustemaalia (lankkuun)
  • sävytettyä petsivahaa tai kalustelakkaa (puunrunkoon)
  • sivellin ja maalarinteippiä.

Puutavara noin 16 euroa.

Seinänaulakko valmistuu näin

1. Sahaa lankku noin kahden metrin pituiseksi ja hio sahareunat. Aseta kuiva puunrunko nojaamaan lankkua vasten. Piirrä lyijykynällä puunrungon ääriviivat lankulle narukiinnitystä varten. Merkitse ääriviivojen keskelle kaksi päällekkäistä rastia viiden sentin päähän toisistaan. Piirrä rastit myös puunrungon alaosaan, toista kiinnitystä varten.
2. Aseta lankku lattialle kahden paksun laudan päälle ja poraa rastien kohdalle kaksi reilunkokoista reikää. Lisää vielä reiät lankun yläkulmiin naulakon seinään kiinnitystä varten.
3. Hio porauskohdat siisteiksi lankun molemmin puolin. Tee hiomapaperista ohut rulla ja pyöritä sillä porareiät puhtaiksi puupurusta.
4. Kun puunrungot ovat pintakuivat, sudi ne kauttaaltaan puunsuojalla. Vaalealla pigmentillä sävytetty petsivaha on vesimäisen ohutta. Silti se antaa puupinnalle lähes näkymättömän suojan. Sävytetty kalustelakka ajaa saman asian.
5. Raidoita lankku maalarinteipillä. Saat tasalevyiset raidat, kun kiinnität teippejä vierekkäin ja poistat sitten joka toisen. Sudi kuivalla siveltimellä ja niukalla määrällä sävytettyä puuvahaa tai kalustemaalia teippien välit. Poista teipit heti maalattuasi. Kun raidat ovat kuivat, paina niiden päälle uudet teipit ja sudi puhtaat puupinnat vaalealla petsivahalla tai lakalla. Poista teipit ja anna lankun kuivua.
6. Aseta lankku lattialle ja pujota kaksinkertainen paksuhko naru takakautta reiästä ulos. Kierrä narulla puunrunko ja palaa samasta reiästä takaisin. Nouse narulla toisestakin reiästä, kierrä runko ja vedä narut tiukasti lankun taakse.
7. Paina jalalla lankkua ja vedä narut tiukalle. Solmi narut tiukkaan tuplasolmuun ja katkaise päät 20 sentin mittaisiksi. Tee samanlainen kiinnitys rungon alaosaan. Lisää seinään kiinnittämistä varten ripustusnaru tai sopiva hela.
8. Kiinnitä rakennelma seinään. Siro naulakko sopii pieneenkin tilaan.
Kommentoi »