Tee puiset kynttilänjalat koivusta
Tee itse
Tee puiset kynttilänjalat koivusta
Puiset kynttilänjalat ovat yksinkertaiset tehdä. Koivusta sahatut puukiekot vain hiotaan ja viimeistellään. Tikut pitävät kynttilälasin paikoillaan.
Julkaistu 9.11.2015
Meidän Mökki

Koivupölli on oiva materiaali paksujen kynttilänalusten tekoon. Ellei kuivaa puuta ole tarjolla, voit napata myös talven puukaadon sadosta yhden koivupöllin kiekkojen tekoon.

Kiekkojen sahaamiseen voit käyttää tavallista kaarisahaa. Jos olet taitava moottorisahan käytössä, saat sillä suoraa ja siistiä jälkeä, mutta myös vannesaha katkaisee suoraan ja sutjakkaasti.

Hio sahauksen jälkeen puupinta niin sileäksi kuin haluat. Poraa lopuksi tapeille ja tikuille reiät. Tikuin ja tapein voit luoda erityylisiä kynttiläkiekkoja.

Tarvikkeet:

  • koivupölli ja sahapukki
  • oksia ja/tai puutappeja
  • kaari-, vanne- tai moottorisaha
  • pora ja poranterä (10 mm)
  • puukko ja oksasakset
  • lyijykynä
  • hiomakone tai karheaa hiomapaperia.

Ohjeet puisten kynttilänjakojen tekoon

1. Sahaa pöllistä eripaksuisia kiekkoja. Yritä saada kiekoista mahdollisimman suoria. Jos sahaus menee vinoon, suorista pinta höylällä. Pienet epätasaisuudet siistiytyvät hiomalla.
2. Piirrä lasikipolla ja lyijykynällä hento rengas puukiekolle.
3. Poraa kehälle isohkolla poraterällä (esim. 10 mm) noin sentin syvyiset reiät. Poraa lattialla ja tue jalalla kiekkoa. Pidä pora kohtisuorassa kiekkoon nähden, jotta reiät ja tapit tulevat suoraan.
4. Pyyhkäise hiomapaperilla sahaukset siisteiksi. Lyijykynän viiva häviää samalla.
5. Katko oksasaksilla koivunoksista reikien paksuisia pätkiä. Muidenkin puiden oksat käyvät kuorella tai kuorittuina, samoin kuin kaupoissa myytävät puutapit.
6. Nakuttele tapit reikiin pitämään kynttilälasi paikoillaan.
Tuore, kostea puu saattaa haljeta kuivuessaan. Voit yrittää hidastaa halkeilua käsittelemällä sahapinnat sisäkäyttöön tarkoitetulla vahalla tai öljyllä. Siveltävä aine imeytyy puun solukkoon ja korvaa solukosta haihtuvaa kosteutta.
Kommentoi »