Tee pihapolku kivestä – käytännöllinen kulkureitti yhdistää pihan toiminnot kauniisti
Mainos: Rudus
Tee pihapolku kivestä – käytännöllinen kulkureitti yhdistää pihan toiminnot kauniisti
Huolella toteutettu pihapolku on luonteva ja käytännöllinen kulkureitti. Katso vinkit suunnitteluun!

Pihapolku yhdistää pihan eri osat ja toiminnot ja viimeistelee koko talon ympäristön ilmeen. Ota huomioon nämä seikat pihateitä ja -käytäviä suunnitellessasi. Lue tästä vinkit, joilla onnistut varmasti!

1. Valitse sopivan kokoiset kivet

Jos kivettävä alue on kovin pieni, valitse vain yksi kivikoko tai yksi kivisarja. Mitoita laattakäytävä kokonaisten laattojen mukaiseksi, niin sinun ei tarvitse sahata niitä. Tällä käytävällä kivien sekaan on upotettu pihavalaisimet.

2. Valitse kivi käytävän muotoon sopivaksi

Toiset kivimallit sopivat paremmin kaareviin muotoihin kuin toiset. Hyödynnä kiven ominaisuuksia, niin latomistyöstä tulee entistä helpompaa!

3. Pinnan kaltevuus vaikuttaa myös sopivan kiven valintaan

Pienet kivikoot taipuvat paremmin eri kaltevuuksiin. Louhi-kivi on tästä hyvä esimerkki. Se sopii erinomaisesti mökkimaastoon, missä pinnan kaltevuus voi vaihdella paljonkin. Pienet kivet taipuvat paremmin luonnontilaiseen maastoon, esimerkiksi mökkipolulle.
Isot kivikoot sopivat tasaisille pinnoille. Betonilaatat ovat tulleet uudelleen muotiin, niiden selkeän ja rauhallisen ilmeen ansiosta. Tässä pihassa betonilaatta on valittu myös sen helppohoitoisuuden vuoksi. Leikkipaikalta kantautuva hiekka on helppo lakaista isoilta laatoilta pois.

4. Hyödynnä erilaista kivien ladontaa

Vertaa tätä ladontaa seuraavaan kuvaan. Tässä samat Tosca-laatat on ladottu eri kuvioon kuin seuraavassa kuvassa. Vino ladonta saa oleskelupaikan tuntumaan entistä isommalta ja houkuttelee istahtamaan pöydän ääreen.
Ladonta vaikuttaa siihen, millaisen vaikutelman se antaa. Tässä Tosca-laatat on ladottu suoraviivaisempaan muotoon. Suoraviivaisuus johdattaa kulkijan luontevasti talolle.
Jopa tavalliset betonilaatat saavat uutta ilmettä, kun ne ladotaan siten, että väleihin jää sorakaistaleet. Kivet johdattelevat luontevasti terassilta pihalle. Betonilaattoihin on helppo yhdistää muita kivimalleja. Latomalla betonilaattojen sekaan muita kivimalleja raidoiksi tai ruuduiksi, voit helposti katkaista esimerkiksi pitkän käytävän vaikutelmaa tai piristää isoa aluetta.

5. Valitse värit viisaasti

Tummassa kiveyksessä ei näy helposti lika. Tyylikäs Torino-kivi jäljittelee asfaltin väriä. Se on jämäkkä värivalinta, joka tuo ruukkuistutukset hienosti esiin.
Harmaa kiveys on puolestaan neutraalimpi ja antaa tilaa muille yksityiskohdille. Harmaa Torino-kiveys tuo hienosti esiin puutarhan kasvillisuuden ja houkuttelee terassille istuskelemaan.
Löytyykö talostasi värejä tai linjoja, joita toivoisit toistettavan pihatiessä tai kasvivalinnoissa? Värit voivat parhaimmillaan täydentää kauniisti kokonaisuutta, ja sitoa talon ja pihan yhteen. Vaaleanharmaa Verona-kiveys tuo rakennusten puhtaanvalkean värin entistä paremmin esiin ja on pehmeänsävyinen pari smaragdinvihreälle nurmikolle.
Luonnollisia muotoja jäljittelevät kivet sopivat parhaiten metsäiseen maastoon ja tuovat kasvillisuuden hienosti esiin.

Tärkeät vinkit sinulle, ennen kuin ryhdyt hommiin!

Vinkki 1: Muista aina latoa kiveys siten, että se kallistuu talosta poispäin - ei taloon päin! Suositeltava kiveyksen kaltevuus on seinän vierellä 2% eli 2 senttiä yhden metrin matkalla.
Vinkki 2: Miten valitsen oikeanpaksuiset kivet? Sen ja paljon muita hyödyllisiä vinkkejä sopivista kivistä löydät tästä.
Vinkki 3: Tasaisen ja kestävän kiveyksen salaisuus löytyy pinnan alta. Tee kiveyksen rakennekerrokset huolellisesti. Saat siihen ammattilaisen ohjeet tästä.

Innostuitko? Katso lisätietoja täältä:

Kommentoi »