Tee ovikyltit puusta
Tee itse
Tee ovikyltit puusta
Ovikyltit pihapiirin rakennuksissa ovat hyödyllisiä koristeita, jotka opastavat vieraatkin oikeaan suuntaan. Tee hyödylliset koristekyltit harmaantuneista laudoista ja narusta.
17.8.2013
 |
Meidän Mökki

Ovikylttien avulla vieraatkin tunnistavat suihkun, huussin ja puuliiterin jo oven takaa. Mökkitien varressa kyltti toivottaa tervetulleeksi, kertoo kenties talon nimen ja numeron.

Opasteiksi käyvät varastosta löytyneet laudanpätkät. Harmaantunut lankku tai maalattu purkulauta käy sellaisenaan, uuden laudan voi maalata tai käsitellä puuöljyllä. Luonnonnarulla kirjailtu teksti sopii hyvin vanhaan lautaan. Juutti-, sisal- ja hamppunaruja löytää varmimmin puutarha- ja rautakaupoista, jopa ruokakaupoista ja marketeista.

Tarvikkeet:

  • lautoja
  • saha ja pora
  • hiomapaperia
  • naruja
  • ruutupaperia (1x1 cm)
  • kynä ja viivoitin
  • sakset ja teippiä
  • (Tikkurilan Valtti-puuöljyä).

Näin teet ovikyltit

1. Kerää työkalut ja tarvikkeet. Sahaa kylteiksi sopivia laudanpätkiä ja hio reunat. Maalaa tai käsittele uudet laudat puuöljyllä.
2. Merkitse laudan mitat ruutupaperille ja hahmottele paperille ovikylttiin tuleva teksti. Merkitse kirjaimiin reikien paikat. Muokkaa kirjaimia siten, etteivät reiät tule liian lähelle toisiaan.
3. Teippaa paperi lautaan ja aloita reikien poraus. Jos käytössäsi on pylväspora, rei’itys käy sillä kätevästi. Mallikylteissä isot reiät tehtiin 10 mm:n poranterällä, pienemmät 7-millisellä. Huomaa, että esimerkiksi k-kirjaimessa narun pitää mahtua kulkemaan yhdestä reiästä kolmekin kertaa. Hio pinta porauksen jälkeen.
6. Kun teksti on valmis, tarkista, että narut kulkevat tiukalla koko matkan, myös takana. Solmi sitten alun ja lopun narut yhteen kiinnitystä varten. Ovikyltin voi toki kiinnittää myös koukuin tai nauloin.

4. Yhdistä kaksi narua maalarinteipillä. Näin narunpäästä tulee jäykkä ja sitä on helppo pujotella reikien läpi. Varaa pitkähkö naru ja aloita pujottelu vasemmasta yläkulmasta. Jätä alkuun 40 sentin häntä kyltin kiinnitystä varten.

5. Ompele kirjain kerrallaan ja siirry seuraavaan takakautta. Jos naru loppuu kesken, ota uusi naru ja solmi narujen päät takana yhteen. Pyri aloittamaan vasemmasta yläkulmasta ja lopettamaan oikeaan yläkulmaan.

Kommentoi »