Tee lepotuoli koivuriu’uista
Tee itse
Tee lepotuoli koivuriu’uista
Kahdestatoista koivuriu'usta syntyy jämäkkä, mutta mukava lepotuoli terassille.
Julkaistu 9.3.2016
Meidän Mökki

Hyödynnä metsänreunan harvennuksesta tulleita nuoria koivuja lepotuolin raaka-aineena. Kerää noin tusina koivua yhtä tuolia varten. Voit ottaa tuolin mitat muista istuimista. Sohvasta saat sopivan istuinkorkeuden ja -syvyyden. Vaihtoehtoisesti voit ottaa ruokapöydän tuolista osviittaa madaltamalla istuinkorkeutta ja suurentamalla istuinsyvyyttä ja -leveyttä.

Tee ensin tuolin molemmat sivut peilikuvina toisilleen. Yhdistä ne sitten poikkipuin ja lisää viistoja tukia jämäköittämään rakennetta. Jätä rakennusvaiheessa kaikki puut ylipitkiksi ja sahaa ne vasta lopuksi sopivan mittaisiksi.

Tuoli säilyy vuosia suojatulla terassilla. Taivasalla kuorimaton puu pehmenee kastuessaan, jolloin tuoli on korkeintaan kesän tai parin ilo. Jos riukuja riittää, uusi tuoli uudella designilla syntyy muutamassa tunnissa.

Tarvikkeet:

Mallilepotuolin koko on 70 × 190 × 65 cm (leveys × korkeus × syvyys). Istuinkorkeus on 40 cm, istuinsyvyys 50 cm, istuinleveys 55 cm ja käsinojan korkeus 62 cm. Riukurakentaminen ei ole millimetripeliä. Senttitarkkuus ja silmämääräinen suoruus riittävät.

  • koivuriukuja, noin 12 kpl
  • mustia kipsilevyruuveja harvalla kierteellä, esim. pituudet 35, 51 ja 65 mm
  • pora ja ruuvinväännin
  • saha
  • rullamitta.

Tarvikkeet eli ruuvit yhteensä 6 euroa.

Ohjeet riu’uista tehtävään lepotuoliin

1. Valitse tuolin jaloiksi neljä paksuhkoa ja tasapaksua riukua. Valitse kaksi samanoloista riukua takajaloiksi, jotka jatkuvat aina selkänojaksi saakka. Sahaa etujalat 80 sentin pituisiksi, takajalat saavat jäädä pitkiksi. Sahaa istuimen sivutuiksi ja käsinojiksi myös 80 sentin pituiset puut. Aseta poikkipuut paikoilleen niin, että istuin madaltuu takaosasta. Poraa kiinnityskohtiin reiät ja kiinnitä puut toisiinsa ruuvein. Tee tuolin toinen sivu tämän peilikuvaksi.
2. Nosta valmiit sivut pystyyn, pyydä vaikka kaveria avuksesi pitämään niitä pystyssä ja yhdistä sivut toisiinsa istuimen ja selkänojan poikkipuin. Voit tehdä tuolista hieman eteenpäin aukeavan lähentämällä takajalkoja toisiinsa. Tässä vaiheessa rakenne on vielä hutera.
3. Aseta selkänojan puut sopivin välimatkoin paikoilleen. Kiinnitä ne takakautta niin ruuvinkannat jäävät piiloon. Käytä erikokoisia ruuveja, jotta saat kiinnityksistä pitävät eivätkä ruuvit puhkaise selkänojan riukuja.
4. Sahaa reilunpituisia ja tukevia riukuja istuimeksi. Asettele puut vuorotellen ohut ja paksu pää edellä, jotta saat istuimesta tasapainoisen. Poraa reiät ja kiinnitä ruuvein. Mustat ruuvit maastoutuvat hyvin kirjavaan koivuun.
5. Lisää kaksi ristikkäistä riukua istuimen alle. Kiinnitä puut pitkillä ruuveilla jalkoihin ja keskeltä myös toisiinsa. Ristikko vakauttaa rakennetta. Siisti tuoli sahaamalla ylipitkät riu’ut silmämääräisesti sopivan pituisiksi.
6. Kiinnitä käsinojien ja istuimen alle viistoja tukia. Lisää ohuita riukuja viistottain selkänojaan ja toisia ruuveja tuolin perusrakenteeseen. Viistot tukipuut ja lisäruuvit jäykistävät rakenteen. Kuivuessaan tuoli kevenee, kiinnitykset tiukkenevat ja rakenteesta tulee entistä jämäkämpi.
Matala istuinkorkeus, hyvä istuinleveys ja -syvyys sekä istuimen madaltuminen selkänojaa kohti tekevät tuolista mukavan istua. Selkänojan oksanhaarat tarjoavat ripustuspaikkoja.
1 kommentti