Tee kuviollinen farkkupeitto
Tee itse
Tee kuviollinen farkkupeitto
Kloriitilla kuviovalkaistu ja käsin tikattu farkkupeitto on ihanan lämmin mutta kuitenkin kevyt. Päätä itse, ompeletko sen päiväpeittokokoon vai haluatko mieluummin torkkupeitteen sohvalle.
Julkaistu 19.3.2015
Unelmien Talo&Koti

Valkaise indigonsiniseen farkkukankaaseen kukkia kloriitilla maalamalla, ja ompele kankaasta muhkea peitto. Valitse vuorikangas farkkuun sopivaksi tai ompele nurja puoli vaikka auringonkeltaisesta flanellista.

Kloriitilla käsitelty kangas vaalenee kastelluilta kohdiltaan miltei valkoiseksi parin tunnin aikana. Kloriitti on vahva emäksinen liuos, joten kumihanskat ja hengityssuojain ovat tässä hommassa välttämättömät.

Tarvikkeet:

  • täyspuuvillaista tummaa farkkukangasta
  • kloriittia
  • sivellin, käytä muoviharjasta
  • puuvillaista kuviokangasta vuoriksi
  • paksua levyvanua
  • tukevaa puuvillalankaa (neulelanka) ja paksu neula
  • kumihanskat ja hengityssuojain.

Näin teet kuvioita kloriitilla

1. Levitä farkkukangas lattialle tai pöydälle ja hahmottele kuviot kankaaseen joko harsimalla tai summittaisesti nuppineuloilla.

2. Vie kangas kylpyhuoneeseen ja avaa se vaakatasoon lattialle. Pue kumihanskat ja hengityssuojain. Avaa myös ikkuna, jos mahdollista.

3. Ota pensseli ja hieman kloriittia lasiin ja ala maalata. Aloita kukan rengasmaisista keskustoista ja maalaa niitä tasaisesti sinne tänne kankaalle. Muista, että kunkin keskustan ympärille tulee noin 20-senttiset terälehdet, joten älä maalaa niitä liian tiiviisti.

4. Jatka maalausta terälehtiin. Nyt se on helpompaa, koska keskustat ovat saattaneet jo hieman vaalentua. Maalaa lavein vedoin, tässä ei kannata tehdä liian pikkutarkkaa työtä. Tee yksityiskohdiksi vielä sinne tänne pilkkuviivoja tai -kaaria. Myöskään pienet kloriitin roiskeet eivät haittaa!

5. Anna kloriitin vaikuttaa kankaalla 1–2 tuntia. Huuhtele huolellisesti ja laita kangas vielä pesukoneeseen. Kuivumisen jälkeen arvioi, pitääkö käsittelyä jatkaa. Voit tehdä toisen kloriittimaalauksen edellisen päälle, jolloin kukista tulee monisävyisiä. Toista huuhtelu ja pesu kuten aiemmin.

Näin ompelet farkkupeiton

1. Silitä kuvioitu farkkukangas. Aseta peiton kolme kerrosta päällekkäin näin: alimmaiseksi levyvanu, keskimmäiseksi farkkukangas oikea puoli ylöspäin ja päälle vuorikangas nurja puoli ylöspäin.

2. Ompele kerrokset yhteen sivuistaan niin, että yhdelle reunalle jää reilu, noin metrin mittainen aukko. Paksuja kerroksia ommeltaessa työtä helpottaa, kun saumanvaraksi jättää noin 2,5 cm, mutta varoja kannattaa kaventaa (etenkin kulmissa) ompelun jälkeen.

3. Käännä peitto oikeinpäin. Kiinnitä kerrokset toisiinsa peiton reunoilla (noin 5 cm reunoista)  joko nuppineuloilla tai varmemmin harsimalla. Silloin kankaat pysyvät helpommin oikeassa asennossa tikkausvaiheessa.

Tikkaaminen

1. Aloita kuvioiden tikkaus peiton yläreunasta.Pujota neula kangaskerrosten välistä ensimmäisen kukan keskustan reunalle. Tikkaa etupistoja kaikkien kangaskerrosten läpi keskustan ympäri. Sopiva piston pituus on noin 1 cm. Jatka samalla tavalla terälehtiin. Päättele kukin kukka kengaskerrosten väliin huomaamattomasti. Tikkaa samoin kaikki kukat.

2. Ompele alareunan kääntöaukko kiinni käsin tai koneella. Tikkaa lopuksi koko peiton reunus ympäri etupistoilla.

Kommentoi »