Tee kurpitsalle syväpenkki
Piha ja puutarha
Tee kurpitsalle syväpenkki
Rakenna kurpitsalle muhkea syväpenkki, niin saat hyvän sadon.
8.6.2014
 |
Viherpiha

Kurpitsa pitää ilmavasta ja lämpimästä penkistä. Sen juuristo kasvaa pinnanmyötäisesti ja pääosin 0–40 sentin syvyydessä.

Permakulttuurista tuttu syväpenkki tarjoaa taimelle erityisen otolliset kasvuolosuhteet. Se kohentaa juuriston lämpöoloja, mikä aikaistaa satoa. Suurin hyöty syväpenkille saadaan tiiviissä savimaassa, joka on kylmää ja läpäisee heikosti vettä.

Voit koota syväpenkin kurpitsalle joko syksyllä tai keväällä juuri ennen istutusta. Poista maata noin kymmenen sentin kerros tai pehmitä pohjamaa talikolla. Laita alimmaiseksi vähän typpeä sisältäviä aineksia, kuten risuja ja kuivia kasvinjätteitä.

Levitä niiden päälle noin kymmenen sentin kerros tuoreita kasvinjätteitä, kananlantarakeita, kompostia ja multaa. Ne puolestaan sisältävät runsaasti typpeä. Kokoa halutessasi toinen samanlainen kerros. Lapioi päällimmäiseksi noin 30 sentin kerros puutarhamultaa.

Istuta kurpitsan taimi samaan kasvusyvyyteen ja suojaa se istutuksen jälkeen kaksinkertaisella harsolla. Kastele lämmenneellä vedellä. Vältä kastelua kolealla säällä, sillä se jäähdyttää maata. Kata syväpenkki esimerkiksi oljella, heinällä tai kasvinjätteillä. Se vähentää maata viilentävää haihduntaa.

Myös vanha tapa istuttaa kurpitsan taimi kompostin päälle on edelleen suositeltava. Kompostikeon päällä on kurpitsalle otolliset kasvuolot, kunhan paikka on aurinkoinen.

Kurpitsa kuuluu lajeihin, joilla nitraatin kertyminen satoon ei ole ongelma. Liian ravinteikasta kasvualustaa on syytä kuitenkin välttää, sillä kurpitsan juuristo sietää kehnosti korkeaa suolapitoisuutta.

Kommentoi »