Tee kaunis kasviterraario
Piha ja puutarha
Tee kaunis kasviterraario
Kasviterraariot ovat trendikkäitä ja helppohoitoisia. Istuta viherkasveista inspiroiva asetelma lasipurkkiin – ja unohda kastelu.
7.10.2016
 |
Kotivinkki

Näin teet kasviterraarion

  • Valitse terraarioksi kannellinen lasipurkki. Tee purkin pohjalle hyvä perustus kevytsoralla. Levitä päälle puhdasta ja ravinteikasta viherkasvimultaa, johon istutat taimet. Juuripaakkujen tulee jäädä mullan alle.
  • Etsi sopivat kasvit. Terraariossa kasvatusolosuhteet ovat normaalia kosteammat, ja siksi erityisen hyviä ovat trooppiset kasvit, jotka ovat tottuneet reiluun ilmankosteuteen. Kokeile saniaisia, juoruja, nukkumattia, kodinonnea, viirivehkaa, pitsilehtiä ja pennimuoria. Valitse pienikokoisia kasveja tai sellaisia, joita voit karsia.
  • Lisää halutessasi terraarioon koristeeksi myös kiviä, hiekkaa, oksanpätkiä ja sammalta.
  • Seuraa terraarion kosteustilannetta. Suljetussa terraariossa kasvit kosteuttavat ilmaa eivätkä yleensä kaipaa kastelua. Jos multa kuivuu, voit sumutella tai kastella kevyesti.
  • Jos kosteutta tuntuu kerääntyvän liiaksi ja multa on liian märkää, voi terraariota tuulettaa avaamalla kantta. Liika kosteus voi homehduttaa kasveja tai multaa.
  • Kasvit käyttävät aikanaan mullan ravinteet. Kasteluveden mukaan voi lisätä vähän viherkasvilannoitetta tai työntää multaan lannoiterakeita, jos lehdet kellastuvat. Älä lannoita liikaa, sillä kasvien on hyvä pysyä purkissa pieninä. Reilu lannoitus kasvattaa lehtimassaa ja kasvien kokoa.
  • Siisti kasveja tarpeen mukaan. Poista lakastuvia lehtiä ja leikkaa liian kookkaiksi kasvavia kasveja.
  • Voit myös tehdä suuren terraarion esimerkiksi vanhaan akvaarioon. Hanki silloin kasvivalaisin, joka valaisee kaikkia kasveja.

Juurruta kodin viherkasveista pistokkaita vesilasissa terraariota varten.  Terraarioon sopivat hyvin esimerkiksi pistokkaat pitsilehdestä, rönsy­liljasta, juorusta tai clusiasta.

Kerää kaikki tarvikkeet lähettyville ennen kuin alat istutuspuuhiin. Terraarion tekoon tarvitset sammalta, kevytsoraa, multaa ja pieniä viherkasveja tai viherkasvipistokkaita.

Terraarion kasveiksi kannattaa valita sellaisia viherkasveja, jotka viihtyvät kasvihuonemaisissa olosuhteissa. Hennot unelman versot tuovat hienoa vaihtelua viherkasviterraarioon.

Sommittele ja istuta viherkasvit multaan. Terraarioon syntyy sopivasti vaihtelua, jos istutat siihen useampia eri viherkasveja. Istutuksessa pienet työkalut, kuten lusikka, toimivat parhaiten.

Reunusta istutus halutessasi sammaleella. Se antaa terraariolle viimeistellyn ilmeen. Sammalen keräämiseen tarvitset maanomistajan luvan. Sitä voi myös ostaa kukkakaupasta.

2 kommenttia