Kotivinkki

Tee itse sängynpääty ja päiväpeitto

Tee itse sängynpääty ja päiväpeitto

Upota sängynpäätyyn valokuvakehykset ja tee untuvapeitosta päiväpeitto huopapalloilla. Katso ohjeet ja tee itse!
Teksti Elina Vikman
Kuvat Satu Nyström
Mainos

Sängynpääty

Ohjeen pääty on tehty 120 cm leveälle sängylle, jonka päädyn leveys ja korkeus on 130 cm, rungon syvyys 5,7 cm. Voit korvata mdf-levyn esimerkiksi vanerilevyllä. Pääty jää takaa avoimeksi.

Tarvitset:
12 mm paksua mdf-levyä, koko 130 cm x 130 cm
45 mm x 22 mm mäntyrimoja:
2 kpl 130 cm pitkää (sivureunat) ja
1 kpl 125,5 cm pitkä (yläreuna)
sahan
puuliimaa
nauloja ja vasaran
hiomapaperia, vahvuus 120
vesiliukoista, esimerkiksi Tikkurilan Helmikalustemaalin
sävyä H497 Kaoliini
maalisudin/telan
puukehyksiä

Tee näin:
1. Päätä sängynpäädyn koko, jos haluat erikokoisen kuin kuvassa. Päätä kehysten määrä, koot ja paikat. Poista valokuvakehyksistä lasit, paspikset ja taustalevyt.
2. Sahaa kolme rimaa kiertämään levyn reunoja. Kiinnitä rimat levyn sivu- ja yläreunoihin, ensin 22 mm:n sivut kiinni levyn reunoihin puuliimalla. Vahvista kiinnitys nauloilla ja anna liiman kuivua.
3. Hio rimat tarvittaessa hiomapaperilla. Maalaa levyn ulkopuoli ja rimojen näkyviin jäävät ulkoreunat 2–3 kertaa (kehyksiä ei tässä maalattu).
4. Aseta pääty lattialle. Asettele kehykset päädyn päälle ja merkkaa niiden kulmat lyijykynällä levyyn. Kiinnitä kehykset puuliimalla levyyn. Aseta pieni paino kunkin kehyksen päälle ja anna kuivua.
5. Mdf-pääty pysyy painonsa vuoksi hyvin paikoillaan seinän ja vuoteen välissä. Jos haluat, voit kiinnittää päädyn seinään parilla kulmaraudalla, jotka jäävät piiloon rungon sisään.

Päiväpeitto

Mekaaninen liike, kuuma vesi ja saippua saavat huovutusvillan kuidut kiinnittymään toisiinsa. Kun pyörität villaa käsien välissä, syntyy palloja. Mitä kauemmin ja voimakkaammin pyörität, sitä tiiviimpi pallosta tulee.

Tarvitset:
tuplaleveän untuvapeiton
huovutusvillaa
saippuaa
lämmintä vettä
neppareita huopapallojen
määrän mukaan, halk. 8 mm
silmäneulan ja valkoista
ompelulankaa
sakset

Tee näin villapallo:
1. Revi huovutusvillasta noin 3 cm x 10 cm:n kokoinen pala. Kierrä se kapeasta päästä rullalle.
2. Kastale rulla hanan alla kuumalla vedellä, hiero pintaan saippuaa ja puristele villaa kokoon nyrkissä minuutin ajan. Kiedo samankokoinen villapala ¨möykyn¨ ympäri. Kostuta kuumalla vedellä ja pyöritä käsien välissä ensin hennosti, sitten voimakkaammin, kunnes pallo on muodostunut.
3. Ota harsomainen kerros villaa, kiedo se pallon ympäri ja pyöritä palloa käsissä. Kostuta kuumalla vedellä ja lisää saippuaa. Lisää uusia villakerroksia, kunnes pallo on halutun kokoinen, tasainen ja sopivan napakka.
4. Huuhdo ylimääräinen saippua puristellen pois ja anna pallon kuivua.
5. Kiinnitä pallot ompelemalla nepparin sileä puoli peittoon ja vastakappale palloon.

Kotivinkki 6/2013

Katso myös: 

Julkaistu: 5.2.2014