Kotivinkki

Näin tuunaat valkoisesta perusmatosta berber-maton – katso ohje!

Näin tuunaat valkoisesta perusmatosta berber-maton – katso ohje!
Ihailetko kauniita berber-mattoja, mutta budjetti ei anna periksi? Tee itse edullinen versio maalaamalla kuviot valkoisten räsymattojen pintaan.
Julkaistu: 24.2.2017

Perusmatosta tuunattu berber-matto – tarvikkeet:

  • vanhoja, valkoisia räsymattoja (tahraiset ja rispaantuneetkin käyvät)
  • erivärisiä kangasmaaleja
  • karkeajouhinen, noin 1,5 senttiä leveä sivellin
  • mitta
  • silitysrauta.

Näin tuunaat perusmatosta berber-maton

  1. Mittaa matto. Piirrä matto mittasuhteiltaan oikeana mutta pienenä suorakulmiona paperille. Suunnittele haluamasi kuvio piirtämäsi maton ääriviivojen sisään tai käytä alla olevaa valmista kaavaa.
  2. Tee mattoon maalaamista helpottavat tukipisteet. Merkitse pienellä maalipilkulla maton keskikohta leveyssuunnassa molempiin hapsureunoihin. Merkitse keskikohta pystysuunnassa molempiin hapsuttomiin reunoihin. Merkitse vielä koko maton keskikohta.
  3. Maalaa matto. Tee kuviot rivi kerrallaan. Aloita reunojen kuvioriveistä ja maalaa niiden jälkeen keskimmäinen kuviorivi. Jatka, kunnes matto on kokonaan kuvioitu. Jos teet virheen, jatka siitä huolimatta. Aidot matot eivät koskaan ole virheettömän symmetrisiä. Älä ole turhan tarkka. Jälki näyttää kudotulta, kun raidat, viivat ja kuviot eivät ole luotisuoria eivätkä tasapaksuja.
  4. Kiinnitä kuviot. Kun väri on kuivunut, silitä jokaista kuviota maton materiaalin vaatimalla lämpötilalla viisi minuuttia. Pane leivinpaperi, keittiöpyyhe tai sideharso maton ja silitysraudan väliin. Kiinnitetty kuvio kestää 40-asteisen pesun.
Maton kaava.

Tuunaa ideaa

Jos haluat symmetrisen kuviomaton, käytä ­sabluunoita ja tuputtele mattoon kuvioita haluamaasi muotoon sabluunan läpi tuputussienellä.

Tee säntillinen salmiakkiruudukko mattoon kontaktimuovipaloilla. Leikkaa muovista paljon salmiakkeja ja liimaa niitä maton pinnalle niin, että niiden väliin jää salmiakki­kuvion ääriviivat. Tuputtele kuvio ruudutettuun mattoon ja poista kontakti­muovi­palat.

Tämän maton esikuvana ovat värikkäät boucherouites-matot. Ne kudotaan samalla periaatteella kuin perinteiset suomalaiset räsymatot, ja niiden materiaalina käytetään kierrätystekstiilejä, esimerkiksi vanhoja vaatteita.
Kommentoi »