Tavaroiden lainaus kunniaan
Sisustus
Tavaroiden lainaus kunniaan
Kaikkea ei tarvitse omistaa. Tavaroiden lainaus tai vuokraaminen säästää rahaa ja varastotilaa.
Julkaistu 28.8.2015
Kotivinkki

1. Harkiten rattiin

Oman auton käyttö ja ylläpito nielee rahaa. Oma kulkupeli on fiksu hankinta, jos työ- ja harrastusmatkat ovat pitkiä. Jos kärry

seisoo suurimman osan ajasta, auton vuokraaminen kesälomareissuille ja satunnainen taksilla kulkeminen voivat tulla omaa autoa edullisemmaksi. Kynän, paperin ja laskimen avulla selviää, kumpi vaihtoehto tulee sinulle halvemmaksi.

Tavallisten autovuokraamojen lisäksi tarjolla on erilaisia klubeja ja yhteisvuokrausrinkejä. Esimerkiksi osoitteesta www.kortteliauto.fi voit katsoa, löytyykö omilta kulmilta yhteiskäytössä olevaa autoa vuokralle.

2. Juhli lainahöyhenissä

Tuttu tunne: juhlat tulossa eikä kaapista löydy mitään. Käy pukuvuokraamossa tai kaverin vaatekaapilla ennen kuin ryntäät paniikissa kaupungille. Vaikka oikean väristä tai kokoista mekkoa ei löytyisikään, saat ehkä lainattua laukun, korkokengät tai korun. Muodin ystäville tiedoksi, että ainakin Helsingistä ja Tampereelta löytyy design-vaatteisiin erikoistuneet vaatelainaamot.

3. Himoitse lukemista, älä kirjaa

Kirjojen ystävät sen tietävät: mikään määrä hyllyjä ei riitä. Omat lempiklassikot on kiva omistaa, mutta kirjat, jotka aikoo lukea vain kerran, kannattaa lainata kirjastosta tai kaverilta. Ystäväpiirin kanssa voi sopia, kuka ostaa minkäkin syksyn uutuuksista. Paperisen kirjan omistaminen ei ole enää välttämätöntä, sillä nykyään miltei kaikki teokset on saatavilla myös sähköisessä muodossa. Sama koskee musiikkia ja dvd-levyjä.

4. Vuokraa kesäloma

Jos et ole vielä varma, oletko mökki-, vene- vai asuntovaunuihminen, älä hanki omaksi mitään näistä. Kaikkia voi vuokrata. Mökkielämä on kevyttä, kun ei tarvitse tehdä kevät- ja syystöitä – voi vain nauttia kahdesta kesäisestä viikosta. Tai ehkä perheenne haluaakin tehdä joka kesä eri juttuja? Ilman omistustaakkaa se on helpompaa. Vuokramökkejä, -veneitä ja -asuntovaunuja löytyy netistä liuta. Varsinkin kesämökit kannattaa vuokrata hyvissä ajoin.

5. Sun sukset, mun sukset

Etsitkö vielä omaa talvilajiasi? Jos et ole varma, oletko pertsa-, telemark- vai retkiluistelijatyyppi, vältä hätäisiä hankintoja. Kahta käyttökertaa varten ei kannata ostaa omia välineitä, kun niitä voi myös vuokrata ja lainata. Varsinkaan kasvaville lapsille ei kannata hankkia omia monoja yhdeksi hiihtoviikonlopuksi. Välineitä voi kysellä hiihtokeskusten välinevuokraamoista, kaveriperheiltä ja Suomen ladun vuokrauspisteistä.

6. Vältä vauvatavaravuoret

On ihanaa, kun taloon tulee uusi vauva, mutta tarvitseeko pieni nyytti todella kaiken sen, mitä on tarjolla? Sängyn, turvakaukalon, kantorepun, leikkimaton ja matkarattaat voi myös vuokrata. Samalla voit välttää jokaisen lapsiperheen perusongelman: mihin

nämä kaikki tavarat oikein mahtuvat? Lastentarvikkeita vuokraavat muun muassa Mannerheimin Lastensuojeluliiton paikallisyhdistykset ja netistä löytyvät lastentarvikkeiden vuokraamiseen erikoistuneet yritykset, esimerkiksi www.lastentarvikevuokraus.fi.

7. Taidetta tavikselle

Onko seinässäsi tyhjä tila, mutta ajatus taideostoksille lähtemisestä tuntuu kaukaiselta? Taidelainaamoista voi lainata mieleisensä taideteoksen kuukausivuokraa vastaan. Halutessaan teoksen voi palauttaa tai lunastaa omaksi. Ei virhehankintojen vaaraa! Taidelainaamoja löytyy jo monesta kaupungista. Tarjolla olevia taideteoksia voi selata netissä tai mennä paikan päälle katsomaan.

Lähteet: Kuluttajaliitto, Kuluttajavirasto ja Martat.

2 kommenttia