Halpaa, terveellistä ja herkullista – tätä ”Suomen aliarvostetuinta kasvista” sinunkin kannattaa juuri nyt napata ostoskoriisi!

Halpaa, terveellistä ja herkullista – tätä ”Suomen aliarvostetuinta kasvista” sinunkin kannattaa juuri nyt napata ostoskoriisi!
Kasvisten puolestapuhujana tunnettu Satokausikalenteri kannustaa nyt suomalaisia tarttumaan kaupassa ali-arvostettuun, kotimaiseen ruusukaaliin. Lue, miksi ruusukaalia todella kannattaa syödä ja nappaa parhaat ruusukaalireseptit.
Julkaistu: 24.10.2018

Satokausikalenteri on aloittanut sosiaalisessa mediassa ruusukaalivallankumous-kampanjan, jolla pyritään lisäämään ihmisten intoa kotimaisen ruusukaalin käyttöön ruoanlaitossa. Suomalaiset syövät ruusukaalia keskimäärin vain 40 grammaa vuodessa, eli yhden pienen kerän verran. Vaikka ruusukaalien myynti onkin lievässä nousussa, voitaisiin tätä kuitupitoista ja terveellistä kaalia nauttia paljon enemmän.

– Onko tässä Suomen aliarvostetuin kasvis? Satokausikalenterin Facebook-päivityksessä pohditaan ja muistutetaan ruusukaalin hyödyistä.

– Ruusukaali sisältää kaikista kaaleista eniten kuitua ja se on erinomainen raudan, C-, K- ja A-vitamiinien sekä folaatin lähde. Ruusukaalia kannattaa syödä juuri nyt ja tästä pitkälle talveen. Ruusukaalilla on muiden avomaakasvisten lailla pieni hiilijalanjälki. Herkullista, terveellistä ja ekologista.

Ruusukaalia on ennen syöty ”väkisin” ja väärin valmistettuna

Miksi ruusukaali, hevi-osaston edullinen herkku, sitten on niin hyljeksitty? Kysyimme asiaa Satokausikalenterin perustajalta Samuli Karjulalta.

– Suurin syy lienee se, että ruusukaalia on ennen syöty ”väkisin” ja väärin valmistettuna. Ihmisen ainoa kokemus ruusukaalista saattaa olla lounasbuffetista, jossa sitä on tarjoiltu ylikypsänä. En minäkään sellaista söisi.

Monet saattavat myös pohjata ruusukaalimielipiteensä vuosien takaisiin makumuistoihin. Ruusukaalilajikkeet ovat kuitenkin kehittyneet valtavasti vuosikymmenten saatossa. Karjulan mukaan ruusukaali ei maistu enää samalta kuin 20 vuotta sitten.

– Lajikkeet olivat ennen todella paljon voimakkaamman makuisia. Jos olet maistanut ruusukaalia 20 vuotta sitten viimeksi, se ei todellakaan maistu enää samalta.

Karjula itse syö ruusukaalinsa mieluiten pannulla paistettuna.

–Paistan ne pannulla ja maustan aasialaisilla vivahteilla. Esimerkiksi teriyakikastike tai joku muu makea aasialainen kastike sopii ruusukaalien kanssa mainiosti yhteen, Karjula vinkkaa.

Vinkki!

Valitse kaupassa ostoskoriin kotimaista ruusukaalia, sillä ne ovat yleensä maukkaampia. Myös yöpakkaset makeuttavat kotimaista ruusukaalia. Kotioloissa herkullisen makean maun voi varmistaa pakastamalla ruusukaalit ennen niiden valmistamista.

10 parasta ruusukaalireseptiä – kokeile ainakin näitä!

Testaa ruusukaaleja pannulla paistettuna tai uunissa paahdettuna erilaisissa salaateissa, padoissa, piirakoissa ja pastoissa tai nauti sellaisenaan lisukkeena. Ruusukaali rakastaa sekä makeita että suolaisia makupareja, joten sivele kaalit ennen paahtamista esimerkiksi hunajalla tai kääräise kerien ympärille pekonia.

1. Uunissa paahdetut ruusukaalit

2. Vaahterasiirappiset ruusukaalit

3. Helpot hunajaiset ruusukaalit

4. Ruusukaalipaistos 10 minuutissa

5. Paahdetut kardemumma-ruusukaalit

6. Lämmin ruusukaalisalaatti

7. Lämmin ruusukaali-perunasalaatti

8. Ruusukaali-kinkkupiirakka

9. Tarte Tatin ruusukaaleista

10. Ruusukaali-papupasta

1 kommentti