Unelmien Talo&Koti

Tätä ei uskoisi 80-luvun taloksi – tervetuloa Marin kustavilaiseen valtakuntaan!

Tätä ei uskoisi 80-luvun taloksi – tervetuloa Marin kustavilaiseen valtakuntaan!
Kustavilaistyyli tuli Mari Pynnöselle tutuksi, kun hän perusti aikoinaan ensimmäisen oman kotinsa Ruotsiin. Kotimaahan palattuaan hän halusi menneen ajan henkeä myös uuteen kotiinsa.
Julkaistu: 27.6.2018
Mari Pynnönen, hänen puolisonsa Timo Sokka ja Marin 14-vuotias Amanda-tytär asuvat vuonna 1989 rakennetussa paritalossa Espoossa. Mari on perheen sisustaja.
"Sisustustyylini on peräisin ajalta, jolloin asuin kymmenen vuotta Ruotsissa. Perustin sinne ensimmäisen oman kotini vuonna 1987. Minulla on edelleen käytössä monia tuolloin hankittuja huonekaluja, esimerkiksi olohuoneen korvallinen nojatuoli. 1920-luvun ihanuus oli aikaisemmin marjapuuronpunainen. Nyt se on huputettu valkoisella kankaalla huvilatyyliin.
Myös keittiön puupintainen pöytä kuuluu niihin kalusteisiin, joista en luovu. Se on epäkäytännöllinen, keikkuva, hieman liian korkea mutta ihana. Plussaa on sekin, että kannen alla on tilaa pöytäliinoille."
Mari on maalannut useimmat puunväriset kalusteet valkoisiksi, mutta talonpoikaiskaappi on saanut pitää alkuperäisen värinsä. Se on hankittu vuosia sitten Fasaani-Antikista Helsingistä.
Viikonloppuisin pöytä katetaan olohuoneeseen. Kalusteet on kerätty eri puolilta Suomea.
Vanha kukkasiili sai uuden tehtävän kuvatelineenä. Kuvassa poseeraa Marin mummo sisarensa lasten kanssa. Kodissa palavat kynttilät kesälläkin. Kruunukynttilöitä on aina varastossa.
Elämänmakuinen sisustus syntyy kerroksista. Hyllyllä on vanhoja rakkaita kirjoja ja mummon valokuva-albumeja.
"Tyyleistä mieluisin on kustavilaisuus. Se on ajatonta, kepeää, yksinkertaista ja käytännöllistä ja sopii hyvin nykykotiin. Olohuoneen vitriinikaapissa on hiukan tuota henkeä. Se on hankittu Juvilta puupintaisena ja maalattu valkoiseksi.
Olen asunut nykyisessä kodissamme runsaat neljä vuotta. Muutimme tänne Amandan ja Hulda-koiran kanssa pienestä punaisesta torpasta. Timo liittyi seuraan myöhemmin ja Hedda-koira ihan hiljattain.
Keittiössä tehtiin pikaremontti, kylppäri uudistettiin perusteellisesti ja kaikki seinät maalattiin. Remppa-apua sain isältäni. Keittiön avohyllyillä on päivittäin käytössä olevia astioita. Joukossa on paljon vanhaa Arabiaa. Amanda tykkää muumiastioista, mutta ne säilytetään kaapissa ovien takana."
Mari kutsuu pitkulaista olohuonetta junavaunuksi. Metsänkylän Navetasta hankitut vanhat ikkunat jakavat tilan kirjasto- ja lekottelupuoleen.
Muistitaulu on tehty vanerinpalasta, jonka päälle on nidottu pala pellavaa. Koristeelliset nauhat ovat Mailegin mallistosta.
Mari piirsi keittiön Ikean suunnitteluohjelmalla. Kaapistot asennettiin omin avuin. Eriparisia astioita yhdistää valkoinen väri.
Asetelmat ovat Marin juttu. Koiranputket hän poimi maljakkoon koirien ulkoilureitin varrelta.
"Hassua, miten kotona riittää remontoitavaa, vaikka kaiken pitäisi olla valmista. Haaveilen maalaavani yläkertaan johtavat puuportaat joko valkoisiksi tai helmenharmaiksi. Tahtoisin askelmien väliin koristekuvioita, jotka noudattelisivat kustavilaista henkeä.
Pieni, ihana pihamme on kauneimmillaan syreenien ja pionien aikaan. Toukokuusta syyskuulle se on kuin toinen olohuone. Toissa kesänä toteutimme Timon kanssa haaveen omasta kasvihuoneesta. Kutsun sitä meidän kesämökiksi. Kesähuoneessa on heteka, jonne ehdin pötkähtää ehkä noin kerran kesässä. Loppukesästä kasvilaatikoissa viihtyvät tomaatit ja kurkut tekevät tilasta viidakkomaisen."
Vanha keittiönpöytä on Marin rakkaimpia huonekaluja. Se haettiin vuosia sitten Keravalta. Kustavilaishenkiset tuolit on ostettu vuosia sitten Ikeasta.
Herkullisten laventelikeksien resepti on peräisin ruotsalaisesta keittokirjasta. Hyvinä laventelivuosina Mari leipoo keksit omasta sadosta.
Vanhat aterimet ovat ihanasti eriparisia. Niitä säilytetään lasipurkeissa.
Siiviläkokoelma makuuhuoneen seinällä karttuu edelleen. Navetan ikkuna on tanskalaiselta pihakirpparilta.
Amandan huoneessa on suloisen tyttömäinen tunnelma. Hyllykkö on koottu valkoisiksi maalatuista puulaatikoista.
Makuuhuoneesta on käynti tilavalle parvekkeelle. Riippukeinu on Bloomingvillen mallistosta.
Mari kasvattaa parvekkeella villiviinejä ruukuissa. Lupiineista syntyy komea kimppu.
Istutuspöydällä vanhat Mårbacka-pelargonit kurkottelevat kohti aurinkoa. Mari ottaa niistä keväisin uusia pistokkaita.
Mari ei voi vastustaa esineitä, jotka ovat saaneet patinaa pintaansa. Läkkipelti sopii puutarhaan.
Puutarhassa jatkuu sama seesteinen tunnelma kuin valoisassa paritalohuoneistossa. Pieni polku johdattaa pihaovelta kasvihuoneelle. Soma kasvihuone löytyi Kekkilän mallistosta. Luumupuu antaa sopivasti varjoa.
Mari lekottelisi mielellään kasvihuoneen hetekalla yrttien tuoksussa useamminkin, mutta pihatyöt kutsuvat. Lisää Marin kotikuvia löydät Instagramista: @mspynnonen.
Työkalukokoelma sai alkunsa jo edellisessä kodissa, kun Mari löysi vanhoja kapineita tontilla olleesta purkutalosta. Ne täydentyivät kirpparilta löytyneillä vasaralla ja sirpillä, työnsankaruuden symboleilla. Jokainen tomaatti ja kurkku on kotitarhurista suuri saavutus!

Marin sisustusvinkit

Kevennä lasiovilla. Lasiovet ovat puuovia keveämpi vaihtoehto, mutta näkymä jää usein levottomaksi. Vitriinikaapin pitsiverho kätkee näkymän kauniisti eikä silti peitä kaapin sisältöä kokonaan.
Ripusta matkamuistot seinälle. Kehystetyistä korteista ja kuvista saa upeita kollaaseja.
Kata kerroksia. Lähes kaikki astiamme on ostettu kirpputoreilta. Piippu-Arabian lisäksi suosin ruotsalaista vanhaa posliinia. Valkoisista astioista saa monennäköisiä kattauksia arkeen ja juhlaan, eikä pöytä näytä koskaan tylsältä.
Lämmitä puulla. Lämpimät puun sävyt muuten valkoisessa sisustuksessa luovat kodikkuutta.
Marin apuna puutarhassa häärii kaksi karvakuonoa Hulda ja Hedda. Hulda on ahkera vahtikoira.
1 kommentti