Unelmien Talo&Koti

Tarja sisustaa räiskyvillä väreillä ja muiden hylkäämillä esineillä – ”Haluan kodista rennon, lämminhenkisen pesäpaikan”

Tarja sisustaa räiskyvillä väreillä ja muiden hylkäämillä esineillä – ”Haluan kodista rennon, lämminhenkisen pesäpaikan”
Kuopiolainen Tarja Toivanen loi perheelleen mehevissä sävyissä kylpevän satumaailman puunlatvojen yläpuolelle. Kokemus on opettanut hänelle, että omintakeinen sisustustyyli kannattaa aina.
Julkaistu: 6.7.2020

Tarja ja Kalle Toivaselle tuli tarve löytää uusi koti, kun Kalle sai töitä Kuopiosta. Aikaisemmin perhe oli asunut omakotitalossa, mutta nyt he päätyivät vaihtelun vuoksi kiipeämään 1970-luvun kerrostalon seitsemänteen kerrokseen. Tarjaa ilahdutti erityisesti se, ettei huoneistossa tarvinnut tehdä lainkaan remonttia.

Tarjan ja Kallen 126 neliön huoneistossa on 6 huonetta, keittiö ja sauna. Perheen kaksi nuorinta lasta asuu vielä kotona, kymmenen vanhempaa lasta ovat jo omillaan. Kalle on luonteeltaan minimalisti ja järjestyksen ihminen mutta on tehnyt myönnytyksiä vaimon mieliksi. "Mitäpä mies ei sallisi pitääkseen naisensa tyytyväisenä," Tarja arvelee.
Vihreä piironki on parin ensimmäisiä kunnostusprojekteja vuosien takaa. Vanha ovi on peräisin kunnostettavasta talosta.
Jugendtyylinen, ampiaisvyötäröinen mallinukke on kuulunut kirpputorimyyjän ompelija-isoäidille.
Päätimme palauttaa asuntoomme 1970-luvun värit, mutta räväkämmällä pensselillä.
Tarjalla on vaikuttava taito yhdistellä esineitä. Sisustusinto johti myös uuteen ammattiin: hän valmistui sisustussuunnittelijaksi vuosi sitten. Piironki on huutokaupasta ja muotokuva Lydia-tyttären maalaama.
Takan molemmin puolin olevat syvennykset toimivat näyteikkunoina. Nukke on lahjoitus Karjalasta evakkoon joutuneelta iäkkäältä ystävältä. Tapetti on erään kirppismyyjän antiikkilöytö Reykjavikista.

Mikä asunnossa kiehtoi teitä hyvän kunnon lisäksi?

Ihastuimme asunnon avaruuteen. Makuuhuoneet sijaitsevat kivasti huoneiston eri laidoilla, joten yksityisyys on taattu. Vaikutuksen teki myös näköala yli puunlatvojen. Maan tasalla asuneista lintuperspektiivi näyttää jännittävältä. Emme taida ikinä kyllästyä upeisiin auringonlaskuihin ja pilvien seuraamiseen. Vuodenaikojen vaihtelukin tuntuu erilaiselta, kun sitä seuraa yläilmoista.

Olet persoonallinen sisustaja. Miten kodista tuli omannäköinen?

Runsailla väreillä! Naapurihuoneistossa oli säilytetty alkuperäinen väripaletti, jota pääsimme ihastelemaan. Päätimme palauttaa omaankin asuntoomme 1970-luvun värit, mutta räväkämmällä pensselillä. Minä valitsin sävyt, Kalle maalasi.

Mitä värit merkitsevät sinulle?

Todella paljon. Luonnossa miljoonat eri sävyt sointuvat toisiinsa. Miksei näin olisi kotonakin? Voin luoda värien avulla mielenkiintoisia maailmoja ja erilaisia tunnelmia. Pyrin sisustamaan kodista rennon, lämminhenkisen pesäpaikan.

Tarja tuunasi työhuoneen värittömän sermin antiikkitapetilla. Vanhat nukenvaunut odottavat lastenlapsia leikkimään. Liivitelineen ja nepparitaulun Tarja osti yli satavuotiaan lyhyttavarakaupan jäämistöstä. Matkalaukut ovat täynnä aarteita eri vuosikymmeniltä.
Keramiikkaesineet ovat yksi Tarjan kiehtovista keräilykohteista. Hän tekee keramiikkaa itsekin. Vadit ja lautaset hän on hankkinut niiden värin ja kiinnostavien pintojen vuoksi.
Minua sykähdyttävät hylätyt esineet, joille voin antaa uuden mahdollisuuden.
Pari osti uudelleen verhoillut chippendale-nojatuolit kodista, jossa niillä saivat istua vain arvovieraat. Toimiva tulisija kerrostalon seitsemännessä kerroksessa lienee harvinaisuus.
Kokoelmat vaihtuvat tuon tuostakin. Esteetikko nauttii, kun esillä on silmää miellyttäviä aarteita. Purkeissa säilytetään arkisia tarveasioita kuten ompelutarvikkeita.

Miten tavoitat haluamasi tunnelman?

Sisustan esteetikon suurella sydämellä ja intuitiolla. Sekoittelen vintagea ja retroa. Minua sykähdyttävät hylätyt esineet, joille voin antaa uuden mahdollisuuden. Lapsena löysin kotimme ullakolta peilipiirongin yläosan ja ihastuin siihen niin, että se on vieläkin tallessa. Mahtava tunne, kun voin lähes ilmaiseksi luoda kotiin jopa ylellisyyden tuntua. Arkenakin voi nauttia kahvin kultareunaisesta kupista.

Mikä on hassuin sisustushankintasi?

Vuosia sitten halusin kotiin pari mallinukkea. Olin kuullut, että Elannon somistamossa olisi ylimääräisiä tarjolla. Kalle lähti hakumatkalle ja palasi kotiin silloisella perheautollamme. Takapenkeillä istui neljässä rivissä kymmenkunta mallinukkea turvavöissä. Erikoinen seurue oli kuulemma herättänyt liikennevaloissa hilpeyttä.

Pari on kerännyt vitriinikaappiin muun muassa Lomonosovin keramiikkaa. He tekevät uusia hankintoja vain, jos hinta on kohtuullinen. Kauniit astiat ovat käytössä myös arkena. Vieras voi itse valita, mistä kupista juo kahvinsa.
Seinät on maalattu syvillä sävyillä. Yksittäiset valkoiset kalusteet tasapainottavat kokonaisuutta. Tarja pelastaa mielellään vanhoja peiliovia esimerkiksi roskalavoilta. Ruokapöydän tuolit hän on verhoillut itse.
Tumma tapetti on K-Raudan mallistosta.
Meillä ei tarvitse pelätä huonekalujen rikkoutumista.
Olohuoneen rokokoosohva maksoi kirppiksellä satasen. Ostos mietitytti paria ensin kovasti, mutta nyt sohvan käyttövuoroista jopa taistellaan. Tarja istuu sohvalla harvoin tyhjin käsin, koska värkkääjällä on aina jotain tekeillä.
Tarja ja Kalle ostivat makuuhuoneeseen 1940-luvun astiakaapin perikunnalta. Haaveileva tyttö -kipsipatsas on yksi ihanimmista kirppislöydöistä. Madonnan pari poimi lomamatkalla Las Palmasin katukirppiksen romulaatikosta.
Makuuhuoneen värimaailmassa on kuninkaallista tunnelmaa. Korkokenkäinen mallinuken jalka on hyvä esimerkki Tarjan sisustushuumorista. Kristallivalaisin on ostettu perikunnalta.

Milloin olet onnellisimmillasi?

Rakastan sitä hetkeä, kun eteinen on täyttyy kengistä ja koti puheensorinasta, naurusta, pianon sävelistä ja nuorten laulusta. Pienten askelten tepastus saa sydämessä läikähtämään. Ovet ovat aina avoinna myös lasten ystäville. Meillä ei tarvitse pelätä huonekalujen rikkoutumista tai paikkojen sekaantumista.

Millainen olisi unelmakotisi?

Ehkä se olisi suuri, vanha hirsitalo, ikään kuin rautatieaseman odotustila, jossa olisi tilaa perheelle ja ystäville. Tai pikkuinen mökki, josta tekisimme Kallen kanssa reissuja ympäröivään maailmaan. Nähtäväksi jää, toteutuvatko unelmat.

Katso lisää kuvia Tarjan Instagram-tililtä: @tateljeegalleria

3 kommenttia