Kotivinkki

Koti löytyi lenkkipolun varrelta! Talobongailijat luopuivat rakennushaaveistaan ja tuunasivat vastavalmistuneesta talosta lapsiperheelleen sopivan – ”Jälki saa olla uniikkia”

Koti löytyi lenkkipolun varrelta! Talobongailijat luopuivat rakennushaaveistaan ja tuunasivat vastavalmistuneesta talosta lapsiperheelleen sopivan – ”Jälki saa olla uniikkia”
Anna ja Lare Hekkala löysivät uuden kotinsa lenkkipolun varrelta läheltä Perämeren rantaa. Pariskunta tuunasi talosta omalle perheelleen sopivan pienillä muutoksilla, kuten seinien maalaamisella.
Julkaistu: 10.5.2021
Anna ja Lare Hekkalalle Oulussa meren lähellä sijaitseva asuinalue oli tuttu; he olivat lenkkeilleet siellä. He olivat aikoneet rakentaa talon itse, mutta uusi koti, juuri rakennettu talo, löytyikin lenkkipolun läheltä. Rakennushanskat putosivat käsistä, ja pariskunta alkoi muokata uudesta kodistaan omannäköistä.
Pudotimme rakennushanskat ja aloimme muokata valmiista talosta omannäköistä.

Anna pitää viherkasveista, ja niitä onkin lähes joka huoneessa. Useimmat kasveista ovat helppohoitoisia.
Suurelle sohvalle mahtuu koko viisihenkinen perhe kerralla. Vaaleat pellavaverhot ja suuri huonekorkeus maksimoivat valon määrän alakerrassa.

Anna, olitte aikeissa rakentaa itse talon. Mikä sai teidät sittenkin muuttamaan valmiiseen?

Tämän talon arkkitehtuuri ja meren läheinen sijainti viehätti meitä heti. Olen elänyt ikäni Oulussa, mutta aina sisämaassa, enkä ollut ajatellut Oulua merikaupunkina. Minusta kuoriutui meri-ihminen tämän kodin ostettuamme. Vaikka meri ei ikkunoista aivan näy, sen läheisyys on merkityksellistä.
Talon rakennuttanut arkkitehti oli ottanut hienosti huomioon rakennusalueen kasvillisuuden ja täysikasvuiset puut. Ensimmäisen kuukauden aikana ihailin ikkunasta upeita puita joka päivä, etenkin keittiömme ikkunan takana olevaa suurta kuusta. Huomasin, miten paljon ne merkitsivät minulle. Ne ovat olleet täällä jo kauan ennen meitä. Asuinalueella on sijainnut aikoinaan saha, ja alueella on kauniita vanhoja hirsitaloja. Myöhemmin olemme miettineet, että olipa hyvä kun löysimme tämän kodin. Olisi ollut aikamoista aloittaa rakennusprojekti lasten ollessa pieniä.
Anna yhdisti kaksi leikkokimppua, jolloin siitä tuli persoonallinen. Joskus kimppuun sujahtaa mukaan myös pihalta napattuja kukkia ja heiniä tuomaan lisää ilmettä.
Yönsininen sävy keittiössä tuntui aika jännältä, mutta olemme siihen tyytyväisiä.
Vaalea keittiö on Puustellin valikoimasta. Keittiön sininen sävy oli rohkea mutta onnistunut valinta. Seinät maalattiin Vintron Nightfall-sävyllä. Baarijakkarat ovat Hans K Zig Zagit.
Vanhat koulutuolit pääsivät opettajan kotiin. Osa tuoleista löytyi Annan vanhemmilta, ja loput on ostettu useissa erissä sieltä täältä. Ne ovat saaneet pintaansa uuden puuvahan.

Teitte uuteen taloon joitakin muutoksia. Millaisiin ratkaisuihin päädyitte?

Sisäpinnoiltaan talo oli valkoinen, ja ulkokuori ei mätsännyt sisäpuolen kanssa. Pinnat kaipasivat persoonallisuutta. Aiempi kotimme oli sävyiltään vaalea, ja nyt oli eri sävyjen aika. Keittiön yönsininen väri tuntui ensin aika jännältä, ja maalausvaiheessa se näyttikin aivan hirveältä, mutta onneksi seuraava kerros ja kuivuminen toi oikean sävyn kunnolla esiin. Olemme siihen yhä tyytyväisiä. Yläkerran rimaseinään saimme inspiraation talomme julkisivusta, joka on viehättänyt meitä alusta lähtien.
Ystävämme ja perheemme tietävät, että meillä on aina jokin projekti meneillään.
Säilytystilaa ei ollut juuri ollenkaan, joten lisäsimme sitä kolmen lapsen vaatteille ja leluille. Emme ole päätyneet kuitenkaan kiinteisiin säilytysratkaisuihin. Tykkäämme tehdä itse ja tuunata jo olemassa olevasta huonekalusta meille sopivan. Vaatekaapeiksi sopivat hyvin käytettyinä ostetut arkistointikaapit, koska niiden syvyys on juuri sopiva.
En ole ollenkaan viherpeukalo, joten pihasta olemme ajatelleet helppohoitoista. Tykkään leikkokukkakimpuista, mutta tuunailen yleensä nekin. Nappaan pihalta kesällä heiniä tai muita luonnonkukkia kimpun sekaan.
Suurta kaappia myytiin Tori.fissä toimisto- ja arkistointikaappina, mutta se päätyi vaatekaapiksi. Kultainen spraymaali antoi kauniin sävyn peilille ja lampuille.
Makuuhuoneen seinän kuviointi saatiin aikaiseksi sutien betoniefektimaalia epätasaisesti. Maalin sävy on Flint.
Lyydian huoneen seinän sävy oli helppo valita, sillä hänen lempivärinsä on vihreä. Sävy on Tikkurilan Nefriitti.

Pidätte molemmat sisustamisesta. Miten kuvailisit sisustustyyliänne?

Se on rento, ja tykkäämme tehdä itse. Ideoita ja visioita on enemmän kuin lapsiperhearjen lomassa ehdimme toteuttaa. Nyt koronan aikana tuli kyllä saatua paljon aikaan, koska olimme kotosalla paljon. Lare tekee työkseen talosuunnittelua, ja yhteinen harrastuksemme on talojen bongailu, käymme kiertelemässä eri asuinalueilla ja inspiroidumme erilaisista taloista. Ystävämme ja perheemme tietävät, että meillä on aina jokin projekti meneillään.
Teemme sisustuslöytöjä nettikirppareilta ja tykkäämme tuunata esineet omaan tyyliimme sopiviksi, jälki saakin olla uniikkia. Nyt maalaamme tyttären huoneesta vihreää.
Anna inspiroitui talon puisesta julkisivusta, joka on maalattu Tikkurilan Honka-sävyllä niin, että halusi jatkaa samaa tyyliä sisälle saakka. Aulan rimaseinä on käsitelty Osmo Colorin pähkinäpuun sävyisellä puuvahalla.
Yläkerran aulan rottinkituoli löytyi käytettynä. Kaksi mattoa hieman limittäin luovat rennon mutta uniikin tyylin. Hyllyt ovat Ikeasta. Taulun Lyydia ja Anna ovat yhdessä taiteilleet.

Aiotteko asua tässä pitkään vai haaveiletteko uudesta projektista?

On ihanaa haaveilla, vaikka emme nyt olekaan muuttamassa. Unelmointi ja visualisointi on ihanaa. Työnkuvaani kuuluvat kaavat, numerot ja tarkkuus. Toinen puoleni on boheemi ja luova, nämä täydentävät hyvin toisiaan.
1 kommentti