Taivaallinen tomaatti
Ruoka
Taivaallinen tomaatti
Ravintorikas ja aromaattinen tomaatti on monien suosikkiraaka-aine. Hyödynnä erikokoiset ja -makuiset tomaatit monipuolisesti ruoanlaitossa, ja kokkaa nyt kolme helppoa klassikkoreseptiä.
24.4.2013
 |
Maku

Tomaatti on munakoison ja perunan sukulaiskasvi. Tomaatti on yleensä pyöreä, keskikokoinen (Ø noin 5 cm) ja väriltään punainen.

Kirsikkatomaatit ovat maultaan erityisen makeita. Pikkuruiset tomaatit (Ø noin 2 cm) sopivat naposteluun ja välipaloiksi. Ne maistuvat myös salaateissa ja cocktailpaloissa.

Luumutomaatit ja pullomaiset päärynätomaatit ovat tutuimmat erimuotoisista tomaateista. Minikokoisissa luumu- ja päärynätomaateissa (3) on upea aromi ja usein makea maku. Niitä kannattaa käyttää kirsikkatomaattien tavoin.

Dunne on hieman kirsikkatomaattia isompi paprikanmallinen tomaatti, joka on kiinteä ja aromikkaan makea. Kokeile dunnea pizzoihin ja pastakastikkeisiin sekä voileivän päälle ja salaatteihin.

Pihvitomaatit ovat suuria (Ø noin 10 cm), ja niiden pinnalla on usein uurteita. Kiinteiden pihvitomaattien hedelmälihassa on useita lokeroita. Isot miedonmakuiset tomaatit on helppo kovertaa ja täyttää haluamillaan täytteillä.

Terttutomaatteihin törmää yhä useammin kaupoissa. Tomaatit voi käyttää irrallisten tomaattien tapaan, mutta tertut ovat kauniita myös kokonaisina. Niitä voi paahtaa uunissa tai grillata. Mausteeksi sopivat hunaja, oliiviöljy, suola, pippuri ja tuoreet yrtit.

Kumato-tomaatit ovat makeita, maukkaita ja mehukkaita. Kypsän kumaton tunnistaa munakoisonvärisestä ulkokuoresta. Sisällä on tummaa hedelmälihaa ja vihreät siemenet. Kumato sopii hyvin salaatteihin, uuniruokiin ja grillattavaksi.

Häränsydäntomaatit ovat uusin villitys ammattikeittiöissä ja alan harrastajien keskuudessa. Mehukkaat tomaatit sopivat kaikkeen ruoanlaittoon ja erityisen hyvin tomaatti-mozzarellasalaattiin.

Tiikeritomaatin tunnistaa raidoista. Tätä erikoistomaattia kasvattavat monet puutarhaharrastajat, ja sitä näkee harvemmin tavallisissa ruokakaupoissa. Tomaatti sopii hyvin grillaukseen ja ketsupin valmistukseen.

Värilliset tomaatit

Keltaiset ja oranssit tomaatit ovat maultaan punaisia miedompia. Erikoisvärisiä tomaatteja voit hyödyntää ruokien koristelussa ja juhlavissa salaateissa.

Vihreät raa’at tomaatit sisältävät lievästi myrkyllisiä glykoalkaloideja, jotka haihtuvat tomaattien kypsyessä. Raakojen vihreiden tomaattien syöntiä ei suositella edes ruoaksi valmistettuna. On olemassa myös tomaattilajikkeita, jotka ovat kypsinäkin vihreitä (esim. Green Zebra ja Grape). Kypsät vihreät tomaatit eivät sisällä glykoalkaloideja, ja niitä voi syödä turvallisesti.

Tomaatti, tomaattivalmisteet ja erityisesti ketsuppi sisältävät runsaasti lykopeenia, jonka on tutkimuksissa todettu suojaavan syöpä-, sydän- ja verisuonitaudeilta.

Tomaatin kalttaus

Tomaattien kuoret on helppo poistaa leikkaamalla kuoriin ristiviillot ja upottamalla tomaatit 5–20 sekunniksi kiehuvaan veteen. Jäähdytä tomaatit kylmän, juoksevan veden alla tai upottamalla tomaatit hetkeksi jääpalojen ja veden sekaan. Poista lopuksi kuoret vetäisemällä. Poista myös tomaattien sisällä oleva tikkumainen kantaosa.

Tomaatti ja mainiot makuparit

Kokeile näitä: TOMAATTI + sipuli paprika munakoiso kesäkurpitsa basilika chili mozzarellajuusto vuohenjuusto silli silakka

Yllättävät, mutta hyvät yhdessä: TOMAATTI + fenkoli kastikkeessa suppilovahvero pastakastikkeessa inkivääri keitossa kookos keitossa curry sillin mausteena päärynä fetapiirakassa

Kiireessä muista nämä: *säilötyt tomaatit *tomaattimurska *chilillä tai yrteillä maustettu tomaattimurska *tomaattipyree *ketsuppi *tomaattimehu *valmiit pastakastikkeet *valmis tomaattikeitto *aurinkokuivatut tomaatit *pakastettu tomaatti-kasvissekoitus (pomodoro)

Syö tomaatit huoneenlämpöisinä, koska silloin ne ovat maukkaimmillaan. Säilytä tomaatit kuitenkin viileässä (+ 13 °C), mutta ei mielellään jääkaapissa. Liian kylmässä tomaatit menettävät makunsa ja kiinteytensä. Tomaatit tuottavat banaanin ja omenan tavoin runsaasti väritöntä etyleenikaasua, joka nopeuttaa hedelmien kypsymistä ja samalla vanhenemista. Tomaatteja ei kannata säilyttää esimerkiksi yrttien, salaattien, kurkun, porkkanoiden tai perunoiden läheisyydessä, koska ne kärsivät etyleenistä.

Kommentoi »