”Taisin tehdä kaupat sydänsilmälasit tukevasti nenällä” – 150-vuotiaasta hirsitalosta kuoriutui täysremontissa Lauran hempeä unelma
Sisustus
”Taisin tehdä kaupat sydänsilmälasit tukevasti nenällä” – 150-vuotiaasta hirsitalosta kuoriutui täysremontissa Lauran hempeä unelma
Laura ihastui täysillä hurmaavaan talovanhukseen. Alkoi kamalan ihana vuosien rutistus, jonka aikana on tirautettu kyyneleitä sekä onnesta että silkasta väsymyksestä.
Julkaistu 26.4.2018
Unelmien Talo&Koti

Laura Nikkanen asuu yli 150-vuotiaassa, perusteellisesti remontoidussa hirsitalossa Kokkolan Vanhassakaupungissa eli Neristanissa. Talossa on neljä huonetta ja keittiö. Neliöitä on yhteensä 85, niistä 20 matalaa vinttitilaa.

Remontin lentäväksi lauseeksi tuli leikkisästi Priimaa pukkaa. Välillä tekeminen tosin maistui rakennuspölyltä.

"Ihastuin alun perin talon kodikkuuteen. Taisin tehdä kaupat sydänsilmälasit tukevasti nenällä. Remonttia miettiessäni hahmottelin useita pohjaratkaisuja – niiden piirtäminen oli yksi lempipuuhistani jo lapsena. Loppujen lopuksi talo remontoitiin perustuksista katonharjaan pääosin perheen voimin."

Pintaansa osumaa saanut ovi johtaa Lauran pukeutumishuoneeseen eli walk-in closetiin, kuten Laura sitä kutsuu. Remontissa seinään asennettiin vanha ikkuna, jonka Laura sai äidiltään.
Remontin lentäväksi lauseeksi tuli leikkisästi Priimaa pukkaa. Todellisuudessa työ maistui välillä pölyltä. Nyt jo hymyilyttää.
Pikkuisessa kodissa joka soppi on käytössä. Vessapaperit säilytetään vanhan AIV-rehupullon korissa eteisessä.
Eteisen vaatesäilönä on pukuhuonekaappi. Sisään mahtuu reilusti takkeja ja kenkiä. Kaapin takaa lähtevät portaat vintille. Kepeä korituoli on ollut jo Lauran lapsuudenkodissa. Metallisessa ammeessa säilytetään huiveja.
Jo vihertää! Ruukkupuutarha asettui vanhan pahvisen matkalaukun kannelle.

"Pidän vaaleista ja hempeistä väreistä. Kodin väri- ja tapettivalinnoissa minua auttoi ystäväni Antti, jolla on oma sisustusliike. Osa huonekaluistani on kierrätettyjä tai perittyjä. Vanhan tavaran viehätys on sen ainutkertaisuudessa."

Olohuoneen kulmasohva on Iskusta. Se oli Lauralla jo hänen edellisessä kodissaan, kimppakämpässä. Lähes yksivärinen ornamenttitapetti on levollinen tausta sisustukselle.
Valkoinen senkki on W.H. Livingistä ja vihreä taittopöytä Juthbackan antiikkimarkkinoilta Uudestakaarlepyystä.
Laura nauttii asetelmien tekemisestä. Oma hymytyttöpatsas on ansaitusti esillä. Vanhassa lihamyllyssä törröttää kimppu vanhoja ruokailuvälineitä.
Nojatuolin on verhoillut Lauran isoäiti 1980-luvulla. Kaluston sohva ja toinen nojatuoli ovat hänen vanhemmillaan.

"Harva se päivä joku ystävistäni koputtaa kadunpuoleiseen ikkunaan ja piipahtaa kylään. Onneksi kulmasohvalla on tilaa isommallekin porukalle. Siinä mahtuu vaikka yöpymään. Alun perin ruokailuhuoneen paikalla oli makuukamari, mutta nyt makkari sijaitsee vintillä.

Olen fiilisshoppailija. Sorrun, kun kohdalle sattuu jotain kivaa ja mielellään myös tarpeellista. Nautin siitä, että asiat tehdään kunnolla, oli kyse sitten lattian koolauksesta, seinärakenteiden tekemisestä tai lumitöistä. Siitä tulee hyvä mieli."

Ruokapöytä ja -tuolit ovat Juthbackan markkinoilta Uudestakaarlepyystä. Laura tykkää puutuoleista, koska niiden väri on helppo vaihtaa. Kattovalaisin on Ikeasta.
Laura laittaa mielellään pöydän koreaksi, kun tiedossa on vieraita. Patinoitunut ikkunanpoka käy taulusta.
Laura ei voi vastustaa kauniita astioita. Hän löysi persoonallisen kakkulapion Flying Tigerista.
Keittiön yläkaapeista hahmottaa matalan huonekorkeuden. Välitilassa on sama tapetti kuin olohuoneessa, täällä tosin pleksillä suojattuna. Alakaapeista jätettiin sokkeli pois, jotta kaapisto näyttää ilmavalta.
Kun vintti eristettiin lämpimäksi tilaksi, siitä tuli Lauran makkari. Sängynpäätynä oleva vanha ovi löytyi vintiltä.
Katon lappeen alla on tilaa matalalle mutta pitkälle vinttikomerolle. Musta sivupöytä on Ikeasta ja valaisin Granitista. Roikka on toimiva ratkaisu vintin valaistuspulmiin. Valkoinen katto heijastaa valoa tehokkaasti muuten hämärässä tilassa.
Sisään tullaan kylmän lasikuistin kautta. Koristeelliset ulko-ovet ovat alkuperäiset. Vanhantyyliset puistonpenkit tulivat talokaupassa.
Pienellä pihalla voi testata omaa viherpeukaloa.

Lauran lempiliikkeet

Lundagård. Liike sijaitsee Pietarsaaressa 1860-luvun hirsitalossa. Remontin aikana etsin usein heidän nettisivuiltaan ideoita ja vanhaan taloon sopivia tuotteita. lundagard.fi

Blossom. Perheyrityksellä on myymälä Pietarsaaressa, Kokkolassa ja Vaasassa. Käyn usein hypistelemässä heidän tavaroitaan ja seuraan heitä netissä. Sekoitus skandinaavista boheemia ja modernia tyyliä. blossom.fi

Antik Helen. Kokkolalainen antiikki- ja sisustusliike, jossa on ihanaa talonpoikaisantiikkia ja lämmin tunnelma. Löysin sieltä muun muassa juuri oikean kokoisen komuutin keittiöön. antikhelen.fi

W.H. Living. Helsinkiläinen yritys valmistaa kotimaisia sisustustekstiilejä, tuoksuvia kodintuotteita ja artesaaniherkkuja, kuten marmeladia ja chutneytä. Ystävän tekemiä tuotteita on mukava viedä lahjaksi. Löydät yrityksen Facebookista.

Hyypän höyläämö. Tilasin täältä kotiini muun muassa listoja ja kattopaneeleita. www.hyypanhoylaamo.fi

3 kommenttia