Petra ja Lasse löysivät kodin 1870-luvulla rakennetusta hirsitalosta: ”Taisimme ajaa nyt päätepysäkille”
Sisustus
Petra ja Lasse löysivät kodin 1870-luvulla rakennetusta hirsitalosta: ”Taisimme ajaa nyt päätepysäkille”
Junan pilli vihelsi Pulsan asemalla jo Lassen ollessa pieni. Vuosia myöhemmin hän palasi lapsuusmaisemiin vaimonsa Petran kanssa. Pari asettui asumaan entisen kotilammen aurinkoiselle puolelle.
24.5.2022
 |
Unelmien Talo&Koti

Juttu on julkaistu Unelmien Talo&Koti -lehdessä 4/2021.

Pieni hiekkatie johtaa Pulsan asemarakennusten ohi kohti lammenrantaa, jossa kohoaa vaalea puutalo. Maalaismaisemaan sulautuvan rakennuksen pihalla vieraita ovat vastassa Petra ja Lasse Karjalainen. Perää pitää letkeästi asteleva kissa Neponen. Petra rapsuttaa sitä hellästi.

– Neponen on maailman laiskin kissa, meidän laillamme hänkin nauttii elämästään täällä, Petra kertoo.

Pari päätyi Pulsaan sattumalta. Lasse on asunut pienenä varjoisella vastarannalla ja kertoo haaveilleensa jo silloin lammen auringon kultaamasta puolesta. Petra on syntynyt Sveitsissä ja muuttanut Suomeen yli 30 vuotta sitten.

Katamme pitkän pöydän terassille heti, kun kevätaurinko alkaa lämmittää.
Talo oli aikaisemmin haaleanvihreä. Remontissa se sai uuden ulkokuoren ja katetun terassin. Urakka vei pariskunnalta yhden kesän vapaa-ajat.
Petra valmistui sisustussuunnittelijaksi Pulsassa asuessaan. Omassa kodissaan hän on halunnut säilyttää mahdollisimman paljon vanhaa.
Heti kun ilmat lämpiävät, Petra nostaa oliivipuut terassille aseman viileästä talvisäilöstä. Terassilla ne sulautuvat osaksi taloa ympäröivää viherrystä.

Petran ja Lassen talo ei ole näyttänyt tältä suinkaan aina. He tekivät talokaupat vuonna 2010.

– Ensin ajattelimme Pulsaa kesäpaikaksi, mutta kolmen vuoden remontin ja talon laajennuksen myötä paikasta tuli niin kutsuva, että päätimme muuttaa tänne kokonaan, Petra sanoo.

Entisen Joensuun-kodin moderni tunnelma jäi osittain muuttomatkan varrelle, sillä Pulsan asemarakennus vaati ihan toisenlaisen sisustuksen. Koska aika näkyy hirsipinnoissa, se saa näkyä myös huonekaluissa.

Keittiön keskiössä on liesi, joka kuuluu talon alkuperäiseen varustukseen. Talvisin se lämmittää taloa, kesällä se toimii Petran asetelmien alustana. Esillä on muistoja yhteisiltä matkoilta. Petrasta on ihanaa, että keittiössä on tilaa reilunkokoiselle lepotuolille.
Keittiön sydän on jättimäinen pirtinpöytä, jonka äärellä viihtyvät myös lapset ja lastenlapset Pulsassa käydessään.
Rakastan ajatusta, että keittiössä on nojatuoli. Siinä voi pitää seuraa kokille tai istuskella muuten vain.
Pöydän ympärille Petra hankki siroja DSW-tuoleja ja kaksi Wishbonea, jotka tunnetaan myös Y-tuoleina. Koukeroselkäisen Wishbone-tuolin istuinosa on punottu paperinarusta. Wishbone, toivomusluu, viittaa lintujen rintalastassa olevaan Y-kirjaimen muotoiseen luuhun. Charles ja Ray Eames ovat suunnitelleet ne Vitralle.
Petran lempiväri on lempeän lämmin valkoinen. Koti on täynnä muistoja Petran ja Lassen matkoilta.
Erilaiset punokset sekä kori ja olki ovat parin mieleen.
– Siitä huolimatta, ettei valkoinen ole juuri nyt kuumin sisustussävy, meillä on vaaleaa sekä sisällä että ulkona, Petra sanoo.
Vähemmän on Petran mielestä enemmän, joten kodista on karsittu turha koristeellisuus.
Avoimessa yläkerrassa sijaitsee muun muassa Petran ja Lassen makuuhuone. Lämpöä sinne tuo värikäs, käsinkudottu kelim-matto. Vuoteeseen pedataan useimmiten pellavaiset lakanat.
Petra kuvailee sisustustyyliään modernin kodikkaaksi. Vähemmän on sisustajan mielestä joskus enemmän, joten kaikki turha koristeellisuus on karsittu.
Yläkerran aulassa on reilusti rentoa oleskelutilaa.

Remontissa he kuorivat pinnoilta ylimääräiset kerrokset pois, jotta saivat hirret näkyville, ja asensivat sitten uudet lautalattiat. Yläkertaan tuli avara, koko talon läpi kulkeva monitoimitila, jossa on makuupaikkoja, työtilaa ja leikkitilaa viidelle lapsenlapselle. Lapset ovat parin aiemmista liitoista.

– Rakastamme molemmat näkymää, joka avautuu olohuoneen isoista ikkunoista lammelle. Ohi saattaa lipua joutsen – tai vilahtaa Neponen. Useimmiten kissan tapaa kuitenkin torkkumassa aurinkoisella nurmella, Petra sanoo.

Petralla on kolme intohimoa: ruoka, sisustus ja puutarha. Hän nauttii niistä kaikista yhtä paljon, mutta eri tavalla. Kun pari oli saanut talon remontin valmiiksi, he ostivat aseman rakennuksineen, jotta saattoivat säilyttää palan paikallishistoriaa.

– Intohimojani toteutan myös Pulsan asemalla, joka sijaitsee viidentoista minuutin kävelymatkan päässä kotoa. Onhan se sellainen pelastusoperaatio. Asema on nyt minun työpaikkani.

Olohuoneen linjakas, kotimaisen Linnatulen valmistama Witka Wood Piccolo -takka on hankittu hiljattain.
Petra päätti jättää talonpoikaiskaappiin puupinnan, vaikka meinasikin aluksi maalata kalusteen. Viereinen ovi johtaa Julian huoneeseen. Kaapissa säilytetään keittiön kuivatavaraa kuten jauhoja, hiutaleita, riisejä ja pastoja.
Vapaapäivinä Petra lukee mielellään. Paras paikka siihen löytyy nojatuolin sylistä. Usein katse vaeltaa ikkunoista puutarhaan.
Patina pelasti Olohuoneessa levyjen alta kuoriutui esiin tumma katto. Ensin Petra ajatteli maalata katon valkoiseksi, mutta koska se oli niin kauniisti patinoitunut, hän luopui ajatuksesta. Doctor Designin Vuolle-valaisin ja roosat tyynyt ovat omasta sisustuskaupasta Pulsan asemalta.

Petra pitää aseman yli 150-vuotiaassa päärakennuksessa kahvilaa leipomoineen ja ulkorakennuksessa sisustuskauppaa. Henkilökunnan vanhoissa asuintaloissa voi yöpyä historiallisessa maisemassa. Kuudessa vuodessa Petra ja Lasse ovat kunnostaneet yhteensä kahdeksan taloa.

– Lasselle tämä paikka on ollut tärkeä lapsuudesta saakka. Minulle se on muodostunut sellaiseksi pikkuhiljaa, vaikka remonttiaika olikin välillä raskasta. Pulsa on nyt meidän kotiasemamme, jonne on aina hyvä palata, Petra sanoo.

Petran 22-vuotias Julia-tytär asuu Turussa mutta käy usein Pulsassa. Hänen huoneessaan on hempeä ruusutunnelma. Tapetti tilattiin Mr Perswall -mallistosta seinän mittojen mukaan.
Mustaa ja valkoista Petra tykkää kerroksellisista sisustuksista ja kontrasteista. Perinteinen rottinkikeinu ja Ikean raitamatto ovat hyvä pari lasten­lasten leikkitilassa yläkerrassa.
Petran Julia-tyttären poikaystävä Vertti auttaa kahvipöydän kattamisessa. Kakku on koristeltu omasta puutarhasta poimituilla marjoilla ja kukilla. Vankka pöytä on nikkaroitu itse männystä.

Katso lisää kuvia Petran Instagram-tililtä: @petrakatharina2.

1 kommentti