Näyttääkö Susannan focaccia tutulta? Kotileipuri taituroi leivän pintaan Huudon – syntyykö sinun käsissäsi Mona Lisa tai Aino-triptyykki?

Näyttääkö Susannan focaccia tutulta? Kotileipuri taituroi leivän pintaan Huudon – syntyykö sinun käsissäsi Mona Lisa tai Aino-triptyykki?
Susanna Kettusen leipoman leivän pintaa koristaa Norjan kansallisaarre, Munchin Huuto. Kukkafocaccia on kevään aikana valloittanut sosiaalisen median. Onko nyt taideversioiden vuoro?
Julkaistu: 12.5.2020
Olet varmaankin kuullut koronataiteesta? Sosiaalisessa mediassa on levinnyt meillä ja maailmalla erilaisia kotikutoisia, sympaattisia versioita maailman kuuluisimmista taideteoksista. Onko nyt leipätaiteen vuoro? Susanna Kettunen ehti jo leipoa edellisen leipähitin, kukkafocaccian, ja koristeli sitten focacciansa pintaan Norjan kansallisaarteen, Edvard Munchin Huudon.

Mistä sait idean, Susanna?

Tämä syntyi ihan samalla tavalla kuin kaikki ruokani: katson aineksia ja saan vision. Jääkaapissa oli erinäisiä kasvisten jämiä ja pikkupala vegaanista "fetaa". Värejä katsellessa tuli yhtäkkiä mieleen Munchin Skrik. Tykkään tehdä kaunista ruokaa. Mutta en koristele annoksia kuvia varten, vaan siksi, että hyvän näköistä ruokaa on kiva syödä!
Susanna Kettunen hahmotteli focaccian pintaan Munchin kuuluisan maalauksen, ulkomuistista. Kuva: Susanna Kettunen
Edvard Munchin Huuto on Norjan kansallisaarre. Maalauksen taustalla on Oslon kaupunki ja verenpunainen taivas. Kuva: Norjan kansallismuseo

Miten leivän koristelu onnistui?

Se ei itse asiassa oikein onnistunut. En koe tällaista naivistista tulkintaa omaksi tyylikseni ollenkaan. Mutta siinä mielessä lopputulos oli hyvä, että sain pelkän muistin varassa kuvan elementit yllättävän hyvin kohdilleen. Ja hauskaahan tällainen leikkiminen on – suosittelen sitä kaikille.

Onko poikkeusaika saanut sinut leipomaan tavallista enemmän, kuten moni muu nyt raportoi?

Tämä kevät ei ole kovin paljoa muuttanut omaa arkeani. Toki sosiaaliset kontaktit ovat minimissä, mutta olen jo ennen tätä tehnyt kaikki ruuat ja leipomukset itse. Oikeastaan olen leiponut jopa vähemmän kuin tavallisesti. Teen jonkin verran kakkuja tilauksesta, mutta otin niistä nyt hetkeksi "lomaa". Leivät leivon aina itse. Tykkään myös kakkujen, pullien sun muiden leipomisesta, mutta en ole yhtään makean ystävä. Siksi niiden teko on eristysaikana jäänyt vähiin.

Sait paljon kehuvia kommentteja, kun jaoit focacciasi kuvan Facebookin Vegaaniset kasvisruoat -ryhmään.

Olin häkeltynyt leivän saamasta huomiosta. Olen ruoka-asioissa melko perfektionisti ja esteetikko, joten pelkkä hyvä maku ei riitä. Tätä focacciaa en olisi edes julkistanut, ellen olisi ollut innostunut perunasta tekemästäni villihiivasta! Eli julkaisun pointti oli hiiva eikä focaccian ulkonäkö. Odotin enemmänkin "mutta maku on tärkein" -tyylisiä kommentteja.

Leivoit tosiaan focacciasi perunahiivasta. Mitä se tarkoittaa?

Olen hurahtanut hapanjuurileivontaan kiitos Facebookin Hapajuurileipurit-ryhmän. Samalla olen kiinnostunut villihiivoista. Hedelmistä ja marjoista tehdyt hiivat olivat minulle ennestään tuttuja, mutta perunahiiva oli ihan uusi juttu. Googlesta löytyy variaatioita potato yeast -haulla. Siihen tarvitaan vain keitetty peruna ja sen keitinvesi. Hiivalla kesti muutaman päivän tekeytyä, mutta tämä olisi ollut hyvä vinkki koronahamstrauksen aikaan, kun moni valitti, että hiiva oli kaupoista loppu.

Mitä leivot seuraavaksi?

Herättelen parhaillaan pitkään jääkaapissa uinunutta hapanjuurta, siitä pitäisi kehittää jotain!

Minkä taideteoksen sinä aiot koristella focaccian pintaan? Olisi hauska nähdä kuvia! Jaa kuva Instagramissa ja merkitse mukaan @meillakotona_fi ja #taidefocaccia!

Leivo taidefocaccia suositulla kukkafocacciaohjeella. Ohjeen saat täältä.

Kommentoi »