Taas flunssa? – Näin Olgan kotona vältellään viruksia

MAINOS:
Eckes-Granini Finland Oy Ab
Talvi on usein sairastelun aikaa lapsiperheessä. Bloggaaja Olga Temosen kotona taistellaan viruksia vastaan terveellisen ruokavalion ja marjojen ja hedelmien avulla.

Olga Temosen viisihenkisen perheen arki on täynnä toimintaa, mutta toisinaan arjen sotkevat virukset. Temonen on tuttu suositusta Olgan kotona -blogista.

– Meillä sairastetaan hyvin vähän, eikä yleensä mitään sellaista, mitä tarvitsisi lääkitä tai olla sen takia pois töistä tai koulusta. Välillä on nuhaa tai yskää, mitkä menevät helpolla ohitse, Olga Temonen kertoo.

Olgan suosikki Marli shoteista on inkivääri-kurkuma-acerola. Torstin lemppari on granaattiomena-acerola.

Kasvisruoka pakottaa miettimään mitä syödään

Temoset ovat kasvissyöjiä ja kasvistenhan uskotaan parantavan vastustuskykyä. Kasvissyönti pakottaa miettimään ravintokokonaisuutta ehkä tarkemmin kuin lihansyöjänä.

– Olemme ystävien kanssa puhuneet, miten pitkän linjan kasvissyöjä tuntee jatkuvaa huonoa omaatuntoa siitä, onko erityisesti lasten ruoassa tarpeeksi ravintoarvoa. Kasvissyöjänä mietin joka lautasen kohdalla tarkasti, mistä saa proteiinia ja mistä kuitua.

Temosilla käytetään myös hieman echinatuotteita, jotka Olgan kokemuksen mukaan parantavat vastustuskykyä.

– En tiedä, onko hyvä vastustuskykymme kasvisruoan vaikutusta vai johtuuko se siitä, että meillä on valmiiksi viileä talo, missä ei opita liian hyvälle, hän nauraa.

– Tai voisiko se johtua eläimistä? Ainakaan meillä ei ole yltiökliinistä, sillä on varmasti vaikutusta. Jos luokassa on paljon vatsatautia tai joku muu epidemia, komennan kaikki käsipesulle. Muuten olemme aika löpsyjä käsienpesun kanssa.

Hevoset ja pulkka pitävät perheen liikkeessä

Olgan, Helgan ja Hilman yhteinen liikuttaja innostaa ulkoilemaan.

Temosilla pihapiiri on osa kotia ja ulos lähteminen on helppoa. Liikuntaa ei sen takia tarvitse erikseen ajatella tai aikatauluttaa.

– Kun lapset vähitellen teiniytyvät, täytyy välillä jo sanoa, että nyt pihalle tai että saatte karkkipäiväkarkit vasta, kun käytte pihalla leikkimässä. Aika hyvin he ovat vielä lähteneet, varsinkin kun heillä on kavereita, jotka tykkäävät myös olla ulkona, Olga kertoo.

Parhaat leikit leikitään pihalla. Pihapiirissä ovat myös perheen yhteiset kuntoilupaikat.

– Koko perheen yhteinen ratsastusharrastus ja kuntopulkkailu ovat meidän tärkeimpiä liikunnanmuotojamme. Meillä on pitkä ja loiva mäki tallipihan ja talon välissä. Meillä menee iltapäivät mäessä ja saamme siinä todella hyvää liikuntaa, kun ramppaamme mäkeä edestakaisin.

Jokaisella on oma hedelmäsuosikkinsa

Yhdestä Marli Shot -pakkauksesta riittää hyvin koko perheelle.

Olga tietää, että hedelmillä ja marjoilla on vaikutusta vastustuskykyyn, mutta ne ovat silti perheen kompastuskivi.

– Koen huonoa omaatuntoa siitä, ettei meillä syödä tarpeeksi marjoja. Iltapalamme on usein hunajalla, stevialla tai intiaanisokerilla makeutettua marjarahkaa, sillä se maistuu kaikille. Kun ostan hedelmiä, lapset syövät ne hetkessä, samoin jäiset marjat puuron päältä, Olga kertoo.

6-vuotias Torsti tykkää erityisesti banaaneista, mutta Hilma, 9, ja Helga, 11, syövät melkein kaikkia hedelmiä. Sitrushedelmät ovat tyttöjen suosikkeja. Jos perheen isä Tuukka saisi valita, hän söisi vain mangoja. Niitä hän oppi syömään kuvausreissulla Afrikassa. Olga taas ei pidä sitrushedelmistä ja hän syö vain omenoita.

Jokaisella on omat makumieltymyksensä, ja siksi Olgan on vaikea keksiä, miten hän lisäisi hedelmiä ja marjoja erityisesti aikuisten ravintoon.

– Itse juon yhden lasillisen tuoremehua lauantaisin, jolloin teen itselleni hotelliaamiaisen. Teen välillä myös smoothieita.

Raikkaat shotit tuovat kaivatun lisän ruokavalioon

Marli Shot auttaa vahvistamaan vastustuskykyä. Yksi shotti päivässä riittää.

Marli Shotit ovat hyvä tapa lisätä hedelmiä ja marjoja ruokavalioon. Olga, Tuukka, Torsti, Helga ja Hilma testasivat neljää erilaista Marli Shotia. Olgan ja Tuukan lempimaku inkivääri-kurkuma-acerola löytyi helposti.

– Inkivääri ja kurkuma ovat aivan lemppareitani niin smoothiessa kuin kaikissa muissakin mahdollisissa muodoissa. Kurkuma poistaa tulehdusta ja siksi teen itse kurkumalatteja, Olga kertoo.

– Kun joskus harvoin tulen kipeäksi, teen teepannuun tosi väkevää inkiväärijuomaa, laitan siihen tuoretta hunajaa ja lisään kuumaa vettä. Inkivääri on ihan ihme kasvi, ja syötän hevosillekin kurkumaa, hän nauraa.

Olga on kokeillut myös valmiita inkiväärishotteja, mutta hänestä niissä on liikaa sokeria.

– Kiva, että nyt niille on vaihtoehto, jossa ei ole lisättyä sokeria.

Myös Hilma oppi tykkäämään inkivääri-kurkuma-acerolasta. Hänen mukaansa se maistuu terveelliseltä, mutta ei pahalta. Torsti puolestaan piti granaattiomena-acerolasta niin paljon, että vaati saada itselleen sitä kokonaisen tetran.

Olga löysi Marli Shoteista yllättävän uuden suosikin.

– Tajuan, että tyrni tekee hyvää ihmiselle, mutta minulle se on yleensä liian väkevää. Marli Shoteissa tyrniin on yhdistetty suuri rakkauteni inkivääri ja siksi tyrni-inkivääri-appelsiini-acerola oli positiivinen yllätys. Tämä oli ensimmäinen tyrnituote, mistä pidin.

Yksi shottipurkki riittää koko perheelle

Yhdessä Marli Shot -kartonkipakkauksessa on viisi suositeltua päiväannosta. Olga kertoo, että oli vaikea jättää juomista vain yhteen annokseen.

– Teki mieli juoda kerralla koko purkki kokonaan. Ainoastaan kirpeän karpalo-puolukka-acerolan kohdalla ei ollut sitä ongelmaa. Se oli todella tujua, se herätti shottina. Lapsille sitä pystyisi ehkä lorauttamaan sekaan smoothieen, Olga arvioi.

Olgan mielestä on järkevää, ettei Marli Shoteja myydä pienissä erillispaketeissa.

– Se opettaa sopivasti itsehillintää, ettei juo koko pakkausta kerralla. Ensikokeiluissa jaoimme Marli Shotit Tuukan kanssa puoliksi. Mutta meitähän on viisi, joten yhden korkin avaamisella saa C-vitamiinit koko perheelle.

Marli Shot – vahva annos vastuskykyä

Yksi 4 cl:n annos Marli Shotia sisältää kaikki päivän aikana tarvitsemasi C-vitamiinit. Kahden desilitran uudelleensuljettavasta Marli Shot -pakkauksesta saat 5 päiväannosta. Avattu pakkaus säilyy jääkaapissa viikon.

Marli Shotien täysmehupitoisuus on 95 % ja niissä on acerolamarjaa, joka on luontaisesti hyvin C-vitamiinipitoinen. C-vitamiini edistää immuunijärjestelmäsi normaalia toimintaa ja auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta.

Marli Shotit ovat makeuttamattomia, eikä niissä ole lisättyä sokeria, lisä- tai säilöntäaineita. 2 desilitran FSC-sertifioitu kartonkipakkaus on kierrätettävä.

Marli Shoteissa on neljä erilaista makua:

• Marli Shot inkivääri-kurkuma-acerola

• Marli Shot karpalo-puolukka-acerola

• Marli Shot granaattiomena-acerola

• Marli Shot tyrni-inkivääri-appelsiini-acerola

Löydät ne ruokakauppasi kylmästä tai lämpimästä mehuhyllystä.

Julkaistu: 21.1.2020
Kommentoi »