Kotivinkki

Sympaattisessa rintamamiestalossa asuvat Paula ja vauva – sekä kaksi isää

Kolmen aikuisen polyamorisessa perheessä jaetaan kotityöt ja lapsenhoito. Paula, Antti ja Erkki ovat huomanneet, että heidän perhemuotoaan ihmettelevät useammin nuoret kuin vanhat.
Kuvat Hannes Paananen

Rintamamiestalon olohuoneessa on tiivis tunnelma. Erkki Saira, 41, hyssyttelee sylissään reilu puolivuotiasta tytärtään Roosa Hasselia. Tämän äiti Paula Hassel, 38, järjestelee paikkoja, ja Roosan toinen isä Antti Simola, 35, tuo tytölle maitopullon. Neljä koiraa ja kissa pitävät rallia lattialla.

Paula, Antti ja Erkki elävät polyamorisessa suhteessa: Paula ja Antti ovat naimisissa, Paula ja Erkki avoliitossa. Lapsi on kaikkien yhteinen. He eivät tiedä, kumpi miehistä on Roosan biologinen isä.

Perheen miehillä on samanlainen huumorintaju. ”Ei tällainen kuvio toimisi, jos he eivät tulisi toimeen”, Paula toteaa.
Makuuhuoneessa nukkuu koko porukka, myös koirat Pulsar, Serry ja Bevel. Kun Roosa herää aamulla kahdeksan maissa, hänen kanssaan nousee ylös se, jonka aikatauluihin se parhaiten sopii.

Perhe asuu 60-neliöisessä talossa Kouvolan Kuusankoskella. Alakerrasta löytyvät olohuone, keittiö ja vessa. Pesutilat ovat puulämmitteisessä pihasaunassa, jossa on kantovesi.

Yläkerrassa ovat Roosan tuleva huone ja perheen makuuhuone. Vanhemmat nukkuvat yhteisessä parisängyssä, miehet reunoilla ja Paula keskellä. Roosan peti on kehdossa sängyn vierellä.

– Isompi sänky olisi kiva, mutta sellaista ei tänne ylös saa tuotua, Paula sanoo.

Kaikki kuitenkin nukkuvat kohtalaisen hyvin. Roosa heräilee vain harvoin.

Musiikki soi lähes aina. Sitä kuunnellaan, mitä ensimmäiseksi ehtinyt on soimaan laittanut.
Paula, Antti ja Erkki ovat huomanneet, että heidän perhemuotoaan ihmettelevät useammin nuoret kuin vanhat.

Talon osti Antti itselleen, silloin joskus. Seitsemän vuotta sitten kuvioihin astui Paula. Heillä on avoin suhde, ”lupa käydä vieraissa”.

Kaksi vuotta sitten Paula huomasi rakastuneensa myös Erkkiin. Puolitoista vuotta sitten Erkki muutti Paulan ja Antin luo.

– Esittelen heidät aina avio- ja avomiehikseni, Paula kertoo.

Kolmikko viettää paljon aikaa yhdessä. Suunnitelmissa on yhteinen kylpyläloma ja reissu tv-ohjelman kuvauksiin. Kotona kokkaillaan ja kuunnellaan musiikkia.

Arkea rytmittävät vaihtelevat työvuorot: Antti tekee kolmivuorotyötä ratatyöntekijänä, Erkki on työkokeilussa kolmena päivänä viikossa ja Paula tekee keikkoja kotisiivoojana. Joku on aina Roosan kanssa kotona.

Antin kanssa Paula käy paljon keikoilla, Erkin kanssa hän auttelee eläinsuojeluyhdistystä. Kun kaksi on poissa kotoa, kolmas saa laatuaikaa Roosan kanssa.
Kenelläkään ei ollut aiempaa kokemusta polyamorisista suhteista.
”Roosalle jokainen haluaa antaa kaikkensa”, Paula sanoo.

Kahdesta asiasta perhe pitää kiinni: kaikki syövät yhdessä viideltä, ja tiistaisin ja perjantaisin saunotaan koko porukalla.

– Tosin minä yleensä livahdan pois aiemmin ja miehet jäävät saunomaan keskenään.

Kotityöt on jaettu vahvuuksien mukaan. Pehmeimmän puuron keittää Antti, ruskean kastikkeen osaa tehdä vain Erkki. Paula on nopein siivoamaan, mutta Antti pesee vessan. Erkin vastuulla ovat tiskit ja saunan lämmitys sekä pesuveden kantaminen.

– Antti saattaa soittaa töistä lähtiessään, että laita sauna lämpiämään, Erkki sanoo.

Joskus tekemättömistä kotitöistä tulee kinaa.

– Minä nalkutan, että nyt imuroidaan tai että älkää jättäkö tavaroita lojumaan, Paula sanoo.

Erkki (vas.), Antti ja Paula viettävät paljon aikaa kotona yhdessä. Olohuone on kodin keskus.
Pesutilat ovat pihasaunassa. Antin suunnitelmissa on rakentaa saunakamariin miesluola.

Eniten omaa tilaa tarvitsee Erkki. Toisinaan hän vetäytyy yksin yläkertaan, ja silloin muut tietävät, että oven taakse ei mennä koputtelemaan paitsi jos ruoka on valmista.

– Välillä tuntuu, että on liian ahdasta, mutta lopulta on hyvä, että on tiivistä. On pakko kohdata asiat, jotka ovat mielen päällä. Täällä ei pääse karkuun, Erkki sanoo.

Isommasta asunnosta perhe ei haaveile. Talon laajentaminen on sen sijaan käynyt mielessä.

– Kylppärin verran lisätilaa olisi kiva saada, sanoo Antti.

– Ja jokin oma soppi, Erkki lisää.

Kaikille kolmelle koti on paikka, johon on kiva palata työpäivän tai reissun jälkeen.

– Ilmapiiristähän se riippuu, miltä kodissa tuntuu, Antti sanoo.

Julkaistu: 27.3.2019
1 kommentti