Tervetuloa kotiin! 7 x ihana syksyinen sisääntulo

Tervetuloa kotiin! 7 x ihana syksyinen sisääntulo
Japanilaistunnelmaa, väriloistoa ja syyskransseja. Sari, Suvi, Päivi, Heidi, Nina, Julia ja Tanja esittelevät, miten kauniiseen syysasuun he ovat kotinsa sisäänkäynnin pukeneet.
Julkaistu: 16.10.2020

Ruska ja värit kunniaan

Kuva: Sari Hännikäinen
Sari Hännikäinen on ammatiltaan floristi ja puutarhuri. Näyttävä ja kaunis sisääntulo työtilan edustalla ei olekaan hänen ammattinsa puolesta mikään yllätys.
– Teen muun muassa kransseja luonnonmateriaaleista sekä kuivakukista. Koska rakennus on vanha, käytän myös tilan somistamiseen vanhoja tavaroita, kuten maitotonkkia, vanhoja polkupyöriä, sinkkiämpäreitä ja muita astioita.
Käytettyjen tavaroiden kierrätys ja käyttö, ekologisuus ja luonnonmukaisuus näkyvät Hännikäisen työssä niin floristina kuin puutarhurinakin.
– Vaihdan vuodenaikojen mukaan kasveja sekä muita somisteita työtilani edustalle. Syksyllä kasveissa näkyvät ruska ja värit sekä ajankohtaiset heinät ja kukat. Myöhemmin somisteet vaihtuvat jouluisemmiksi.

Syksyinen sisääntulo myös mökille

Kuva: Suvi Heiskanen
Moni haluaa panostaa syksyiseen sisääntuloon myös niin sanotussa kakkoskodissaan – ja se onnistuu myös pienellä vaivalla. Suvi Heiskasen mökin sisääntulo on yksinkertaisuudessaan mitä tyylikkäin.
– Ruukkuihin on istutettuina oliivipuu, sininata ja erilaisia callunoita.

Japanilaistunnelmaa ja viidakkohenkeä

Kuva: Päivi Lumiaro
Päivi Lumiaro on ammatiltaan laulunopettaja, ja myös hänen puutarhansa laulaa omaa syksyistä lauluaan. Upeassa kodin sisääntulossa on japanilaistunnelmaa – ja myös sopivasti viidakkohenkeä!
– Meidän sisääntulossamme on omenapuu, taikapähkinä, syyssyrrikkä, perennoita, syysleimua, erilaisia hortensioita ja kauniisti punertuva villiviini. Ne ilahduttavat naapureitamme, ystäviämme ja lauluoppilaita, jotka ihastelevat syksyn etenemistä väriloiston muuttuessa iltojen pimenemisen myötä, kertoo Lumiaro.
Hänelle puutarhanhoito on rakas harrastus, jossa hän vaalii luonnon monimuotoisuutta kaupunkialueella.
– Sisääntulomme kasvit keräävät pölyttäjiä ja perhosia. Villiviinin sisällä piilottelee pikkulintuja ja pienen lampemme yllä leijailevat erilaiset korennot. Täällä on niin paljon kasveja ja puita, että varmaankin unohdan osan!

Asetelma vaihtuu vuodenajan mukaan

Kuva: Heidi Elzer
Heidi Elzerin kodin sisääntulon rakkain ja tärkein asia on vuodesta toiseen puinen penkki.
– Puinen penkki on osittain lasitetussa sisääntulossa. Vesi ei sada siihen, joten somistamiseen on enemmän mahdollisuuksia. Vaihdan asetelmaa vuodenajan mukaan.
– Syksyisin rakastan väriloistoa. Kun tulen kotiin, kaunis sisääntulo on vastassa – mikä onkaan ihanampaa! Se saa minut aina hymyilemään.

Syyskranssi ovessa

Kuva: Nina Lahtinen
Nina Lahtisen ulko-ovella on kätevä hylly, jonne hän asettelee syksyisiä kasveja ja lyhtyjä.
– Heinäseiväshyllyllä on ruukuissa callunoita ja hopealankaa. Etualalta löytyy runkotuija. Ovessa on itse tekemäni syyskranssi puolukanvarvuista.

Piha täynnä lehtiä, ja siitä se ajatus lähti! 15 upeaa syyskranssia, jotka ovat saaneet alkunsa rakkaudesta pihan, luonnon (ja kukkakaupan) antimiin. Kurkkaa kranssijuttu täältä.

Ikivanhojen perinnekasvien rakkaudella vaalimista

Kuva: Julia Immonen
Julia Immoselle puutarhanhoito on todellista stressin lievitystä. Hän panostaakin pihaansa myös syksyisin.
– 20-luvun talomme pihassa on paljon ikivanhoja perinnekasveja, joita vaalin rakkaudella. Pioneja, köynnöshumalaa, runkohortensiaa, liljoja, omenapuita, marjapensaita… Puutarhani on luonteeni näköinen; villi, rönsyilevä ja värikäs. Kaikki kalusteet ja ruukut ovat kierrätettyjä omasta vintageliikkeestäni, tai pelastettu kaatopaikkatuomiolta. Vanhaan pihaan sopivat vanhat esineet, eikä niiden kanssa tarvitse varoa.

Näyttävyyttä ja runsautta

Kuva: Tanja Roinila
Tanja Roinilan sisääntulo on ollut tänä syksynä varsin upea näky.
– Sisääntulossa kasvaa lobeliaa ja humalaa roikkuu amppelista. Lisäksi minulla kasvaa isokirjopeippiä, hopeaputousta, lankaköynnöstä, kanervaa, callunaa, krysanteemeja ja koristekaaleja.
Kommentoi »