Svenskt Tenn saapuu Suomeen! Näistä 6 tuotteesta ruotsalaisbrändi tunnetaan
Sisustus
Svenskt Tenn saapuu Suomeen! Näistä 6 tuotteesta ruotsalaisbrändi tunnetaan
Svenskt Tenn, eli ”Ruotsin Marimekko”, esittäytyy laajasti Suomessa toukokuussa. Näitä ikonisia tuotteita olemme hamstranneet Tukholman-reissuilla.

Svenskt Tenn on ruotsalainen perinteikäs designyritys, joka tunnetaan etenkin värikkäistä kuoseistaan, mutta myös kalusteistaan ja sisustusesineistään. Suomalaiset ovat raahanneet Tukholman-reissuilta merkin tyynyjä ja pikkutavaroita ja asioineet verkkokaupassa, sillä Suomessa ei ole ollut merkin edustusta. Toukokuun alussa tilanne muuttuu, kun ketjun pop-up-myymälä avautuu Helsingin keskustan Stockmannille.

Kesän ajan Svenskt Tenn on esillä myös Didrichsenin taidemuseossa, jonne rakennetaan uudelleen yrityksen perustajan Estrid Ericsonin (1894–1981) kesäpaikka sisustuksineen päivineen. Museosiivessä esitellään yrityksen kuuluisimman suunnittelijan Josef Frankin (1885–1967) elämäntyötä. Hanasaaressa puolestaan on esillä Svenskt Tennin nykydesignia.

Svenskt Tennin tunnistettava tyyli rakentuu etenkin 1930-luvulla syntyneistä värikkäistä kuoseista ja runsaista muodoista, jotka ovat Ericsonin ja Frankin yhteistyön tulosta. Näistä klassikoista yritys on tunnettu:

1. Josef Frankin kukkakuosit

1943–1945 syntynyt Brazil sai innoituksen sademetsästä.

Itävaltalaisen arkkitehdin Josef Frankin ja Svenskt Tennin perustajan Estrid Ericsonin hedelmällinen yhteistyö alkoi vuonna 1932. Juutalainen Frank pakeni ruotsalaisen vaimonsa kanssa kotimaansa kiristyvää tilannetta Ruotsiin vuonna 1934, mutta ei saanut Ruotsissa mahdollisuutta toteuttaa alkuperäistä arkkitehdin ammattiaan.

1930-luvun Celotocaulis-kuosi koristaa espoolaiskodin tuoleja.

Frank suunnitteli Ericsonille etenkin huonekaluja, mutta kunnostautui myös kuosisuunnittelijana. Hänen kynästään syntyi yli 160 kuvioluonnosta. Runsaat, eksoottisen värikkäät kasviaiheet ovat Frankin tavaramerkki. Suuri osa klassikkokuoseista syntyi 1930–40-luvuilla, kun Frank oli toista maailmansotaa ja Ruotsin juutalaisvihamielisyyttä paossa Yhdysvalloissa.

1940-luvulla suunniteltu Eldblomman on taipunut myös suosituksi tapetiksi.

2. Estrid Ericsonin Elefantti

Elefanttityyny löytyy monesta suomalaiskodistakin.

Pienet elefantit marssivat Svenskt Tennin tyynyissä, tarjottimissa, tapeteissa ja pikkuesineissä – ei ihme, sillä kuosi on kenties Svenst Tennin tunnetuin. Maailmanmatkaaja, yrityksen perustaja Estrid Ericson piirsi Elefantenin matkaillessaan Belgian Kongossa. Ensimmäisen kerran elefantteja painettiin kankaalle 1930-luvun lopulla. Ericson ei tehnyt muita kuoseja.

Elefanten on saatavana myös hauskana tapettina.

3. Frankin huonekalut

Nojatuolissa numero 2080 on Frankille tyypilliset pyöreät käsinojat. Hän halusi suunnitella tuolin, jossa on erityisen pehmeä ja mukava rentoutua. Kuosi on nimeltään Baranquilla.

Suuri osa Svenskt Tennin huonekaluista on tuotteliaan Josef Frankin käsialaa. Hän jätti jälkeensä yli 2000 huonekaluluonnosta.

Tämä Frankin 1930-luvun lopulla suunnittelema sohva sai lempinimen banaanisohva.
Kaapissa numero 522 on Brazil-kankaalla päällystetyt ovet. Frank suunnitteli mahonkikaapin 1930-luvun puolivälissä.

4. Vänskapsknuten eli ystävyyden solmu

Herkkään ystävyyden solmuun liittyy tärkeä sanoma.

Josef Frank teki ensimmäiset luonnokset Vänskapsknutenista eli ystävyyden solmusta toisen maailmansodan alla vuonna 1938. Itsekin natsien vainoa paennut muotoilija halusi kynttilänjalasta tulevan rauhan ja ystävyyden symboli.

5. Tinaesineet

Coffee Table Diary -blogia pitävän Giselda Aution kotona on Pipvas.

Tinaesineet olivat Svenskt Tennin ensimmäisiä tuotteita, ja siitä juontuu yrityksen nimikin (tenn=tina). Tunnettu on esimerkiksi Nils Fougstedtin 1931 suunnittelema Pipvas.

6. Dagg-maljakko

Carina Seth Anderssonia inspiroivat Estrid Ericsonin eksoottiset reissut, kun hän suunnitteli Dagg-vaasin.

Carina Seth Anderssonin suunnittelema pyöreä, pallopintainen Dagg-vaasi on Svenskt Tennin uusi, himoittu tulevaisuuden klassikko, joka lanseerattiin vuonna 2009. Maljakkoa on myös kopioitu ahkerasti viime vuosina. Tiesitkö, että Seth Anderssonin kädenjälkeä on myös Marimekon hittivaasi Urna?

Svenskt Tenn

  • Muotoilija Estrid Ericson perusti yrityksen vuonna 1924.
  • Tukholmalaisen pikkuliikkeen takahuoneessa valmistettiin aluksi tinaesineitä (tenn=tina), mutta valikoima laajeni 1930-luvulla.
  • Svenskt Tenn on ollut kuninkaallinen hovihankkija vuodesta 1928.
  • Estrid Ericson oli yrityksen johdossa 81-vuotiaaksi asti. Vuonna 1975 hän myi yrityksen Kjell ja Märta Beijersin säätiölle.
  • Yrityksen tuotto käytetään ruotsalaisen luonnontieteen tutkimuksen ja kulttuurin tutkimukseen. Säätiö edistää ruotsalaista sisustusta ja muotoilua.

Svenskt Tenn @ Stockmann avautuu 4.5. ja on auki syyskuuhun asti. Svenskt Tenn Didrichsenin taidemuseossa 25.5.–9.9.2018 ja Hanasaaressa 25.5.–28.8.2018.

9 kommenttia