Hanna Akseli ja Tomas Ruotsalainen muuttivat viisi vuotta sitten takaisin lapsuutensa paikkakunnalle Isojoelle. Perhe on kasvanut nelihenkiseksi, ja heillä on lisäksi lampaita, kalkkunoita ja kanoja. Frans on täyttänyt yhdeksän ja Hilda kaksi.
– Muutto oli yllätys meille itsellemmekin. Olimme lähtiessä vannoneet, ettei ikinä takaisin. Tampereella asuessamme huomasimme kuitenkin, ettei rivitaloelämä sovi meille. Suvulle kuulunut talo veti puoleensa, ja lopulta ostimme sen kesämökiksemme. Päätimme kuitenkin pian, että siitä tulee vakituinen kotimme, pariskunta kertoo.
Talon on rakentanut Tomaksen isoisän isoisä. Nuoripari remontoi taloa vuoden ennen muuttoa, joten aikaa jäi myös remontin suunnitteluun ja tiedonhakuun. Muuton aikaan vasta alakerta oli valmis, ja työt jatkuivat yläkerrassa. Remontista suoriuduttiin pääosin itse, kirvesmies oli apuna vain osittain. Hannan kirvesmies-eno antoi hyviä neuvoja, ja myös Tomaksen isä auttoi.
Tila on ollut saman suvun hallussa 1700-luvulta lähtien. Huoneita on kahdeksan ja asunpinta-alaa noin 250 neliötä. Uudet asukkaat eivät kuitenkaan halunneet sisustaa taloa aitoon historialliseen tyyliin, vaan he yhdistelivät reippaasti uutta ja vanhaa. Remontissa käytettiin kierrätysmateriaaleja, kuten ennenkin oli tapana.
– Olemme pyrkineet säilyttämään vanhan talon hengen ja tunnelman, mikä tarkoittaa myös sitä, että pieniä hankaluuksia pitää sietää, Hanna toteaa.
Pariskunta sai vaikutteita kodin sisustukseen Etelä-Ranskaan suuntautuneelta automatkalta. He kiertelivät kirpputoreja ja ostivat sellaista tavaraa, mikä mahtui takakonttiin. Huonekaluista osa oli talossa jo ennestään, ja loput he metsästivät pääasiassa huutokaupoista ja netistä. Useimmat vanhoista huonekaluista ovat alkuperäisessä kunnossaan, sillä pariskunta ei mielellään maalaa kauniisti patinoituneita puupintoja piiloon.
– Vaikka sisustusta ei ole tarkoitus muuttaa lähiaikoina, tilasta ja pihasta ei tule varmaan koskaan valmista. Seuraavaksi aiomme kunnostaa saunaa, kasvihuonetta, aittoja ja navettaa sekä järkeistää kasvimaata, Hanna ja Tomas luettelevat.
He halusivat kunnioittaa tilan vanhoja perinteitä hankkimalla sinne lampaita ja kanoja, koska niitä on ollut siellä aina. Muutama vuosi sitten juhannuksena pariskunta piti tupaantuliaiset koko suvulle.
– Oli mukava nähdä, miten liikuttuneita serkut ja muut sukulaiset olivat nähdessään paikan kunnostettuna. Tämä on heidän vanha mummolansa, Tomas kertoo.
Myös kyläläiset ovat ottaneet perheen lämpimästi vastaan. Eräänä iltana noin kuukausi muuton jälkeen he tulivat omin eväin kahville ja toivottamaan uudet asukkaat tervetulleiksi.
Hanna kirjoittaa paluumuuttajien elämästä ja remontin etenemisestä Punainen Pihlaja -blogissaan. Hänellä on myös samanniminen Instagram-tili.