Suvun hirsitalo sai uudet asukkaat – Pohjanmaan paluumuuttajat toivat mukanaan tuulahduksen Etelä-Ranskasta
Sisustus
Suvun hirsitalo sai uudet asukkaat – Pohjanmaan paluumuuttajat toivat mukanaan tuulahduksen Etelä-Ranskasta
Hanna ja Tomas halusivat tuoda suvun pohjalaistaloon hivenen eteläeurooppalaista tunnelmaa. Vaikutteita he poimivat Etelä-Ranskaa suuntautuneelta automatkaltaan.
Julkaistu 17.7.2017
Unelmien Talo&Koti

Hanna Akseli ja Tomas Ruotsalainen muuttivat viisi vuotta sitten takaisin lapsuutensa paikkakunnalle Isojoelle. Perhe on kasvanut nelihenkiseksi, ja heillä on lisäksi lampaita, kalkkunoita ja kanoja. Frans on täyttänyt yhdeksän ja Hilda kaksi.

Hanna ja Tomas rakennuttivat talon kuistin uudelleen. Samalla uusittiin ulko-ovi vanhan mallin mukaan.

– Muutto oli yllätys meille itsellemmekin. Olimme lähtiessä vannoneet, ettei ikinä takaisin. Tampereella asuessamme huomasimme kuitenkin, ettei rivitaloelämä sovi meille. Suvulle kuulunut talo veti puoleensa, ja lopulta ostimme sen kesämökiksemme. Päätimme kuitenkin pian, että siitä tulee vakituinen kotimme, pariskunta kertoo.

Hanna, Frans ja Tomas ihastelevat kanalaumaansa sekä Börje-kukkoa, joka pitää haaremistaan huolta. Kaikki viisi kanaa ovat alkaneet munia hiljattain.
Kuistin pöytä on ostettu naapuritalosta, ja lattian on maalannut Hanna. Ruudutuksessa auttoi maalarinteippi. Hän on myös tuunannut kattovalaisimen Ikean vanhasta varjostimesta.
Kuistin pöydän pinta oli jo valmiiksi ihanan kulunut. Sinivalkoiset kahvikupit ovat Villeroy & Bochin. Monet kauniista astioista ovat peräisin Hannan äidiltä. Kesäpäivän herkku on vadelmainen britakakku.

Talon on rakentanut Tomaksen isoisän isoisä. Nuoripari remontoi taloa vuoden ennen muuttoa, joten aikaa jäi myös remontin suunnitteluun ja tiedonhakuun. Muuton aikaan vasta alakerta oli valmis, ja työt jatkuivat yläkerrassa. Remontista suoriuduttiin pääosin itse, kirvesmies oli apuna vain osittain. Hannan kirvesmies-eno antoi hyviä neuvoja, ja myös Tomaksen isä auttoi.

Tila on ollut saman suvun hallussa 1700-luvulta lähtien. Huoneita on kahdeksan ja asunpinta-alaa noin 250 neliötä. Uudet asukkaat eivät kuitenkaan halunneet sisustaa taloa aitoon historialliseen tyyliin, vaan he yhdistelivät reippaasti uutta ja vanhaa. Remontissa käytettiin kierrätysmateriaaleja, kuten ennenkin oli tapana.

– Olemme pyrkineet säilyttämään vanhan talon hengen ja tunnelman, mikä tarkoittaa myös sitä, että pieniä hankaluuksia pitää sietää, Hanna toteaa.

Keittiön sinisistä pöydistä isompi on kauhajokelaisesta vanhan tavaran liikkeestä, pienempi on talon vanhaa kalustoa. Tomas teki seinäkaapin vanhoista ikkunoista. Korkeat jakkarat ovat Hobby Hallista ja valaisimet vanhalta rautatieasemalta.
Keittiön laatikosto on rautakaupan vanha myyntitiski. Se sopii uudelle paikalleen täydellisesti. Ovi johtaa portaiden alle rakennettuun ruokakomeroon.
Keittiöstä on näkymä olohuoneeseen. Hanna ei kaipaa Isojoelta enää kaupunkiin, vaikka spontaaneja kahvilassa käyntejä tuleekin joskus ikävä.

Pariskunta sai vaikutteita kodin sisustukseen Etelä-Ranskaan suuntautuneelta automatkalta. He kiertelivät kirpputoreja ja ostivat sellaista tavaraa, mikä mahtui takakonttiin. Huonekaluista osa oli talossa jo ennestään, ja loput he metsästivät pääasiassa huutokaupoista ja netistä. Useimmat vanhoista huonekaluista ovat alkuperäisessä kunnossaan, sillä pariskunta ei mielellään maalaa kauniisti patinoituneita puupintoja piiloon.

– Vaikka sisustusta ei ole tarkoitus muuttaa lähiaikoina, tilasta ja pihasta ei tule varmaan koskaan valmista. Seuraavaksi aiomme kunnostaa saunaa, kasvihuonetta, aittoja ja navettaa sekä järkeistää kasvimaata, Hanna ja Tomas luettelevat.

Olohuoneen komistus on 1700-luvun pöytä, joka oli talossa jo valmiina. Upeat lattialankut ovat leveimmillään 42-senttiset. Seinällä komeilee talossa jo ollut Venäjän tsaarin kuva sekä Etelä-Afrikan kartta. Perheen Frans-poika on adoptoitu sieltä. Pöydän ympärillä on talon vanhoja tuoleja. Niille on hankittu kavereita huutokaupoista.
Hanna suunnitteli ja paikallinen muurarimestari toteutti olohuoneen leivinuunin. Sähkömies lahjoitti vanhan sähkökelan sohvapöydäksi. Pariskunta otti esiin katon lankut pinkopahvien alta. Se oli valtava urakka lukemattomien nupinaulojen takia.
Vanhat pullot ja purkit ovat päätyneet kukkamaljakoiksi. Luonnonkukat korostavat huoneen tyylikkyyttä kauniisti.

He halusivat kunnioittaa tilan vanhoja perinteitä hankkimalla sinne lampaita ja kanoja, koska niitä on ollut siellä aina. Muutama vuosi sitten juhannuksena pariskunta piti tupaantuliaiset koko suvulle.

– Oli mukava nähdä, miten liikuttuneita serkut ja muut sukulaiset olivat nähdessään paikan kunnostettuna. Tämä on heidän vanha mummolansa, Tomas kertoo.

Myös kyläläiset ovat ottaneet perheen lämpimästi vastaan. Eräänä iltana noin kuukausi muuton jälkeen he tulivat omin eväin kahville ja toivottamaan uudet asukkaat tervetulleiksi.

Hanna kirjoittaa paluumuuttajien elämästä ja remontin etenemisestä Punainen Pihlaja -blogissaan. Hänellä on myös samanniminen Instagram-tili.

Makuuhuoneen kaappi on tamperelaisesta LVM-sisustusliikkeestä. Sen päällä on Villeroy & Bochin vaasi, jonka Hanna osti itselleen syntymäpäivälahjaksi Huuto.netistä.
Vessan lattia on maalattu ruudulliseksi. Tomas nikkaroi altaalle pöydän vanhoista materiaaleista. Verhoina on Ranskasta tuodut pyyheliinat.
Kylpyhuoneeseen haluttiin valurautainen amme. Se tilattiin Englannista Victorian Bathroomsilta. Tuolit ovat Huuto.netistä.
Perheen lampaiden nimet ovat Annabella, Isabella, Lempi, Impi, Armi ja Irma. Niiden herkkua ovat haavanlehdet.
Hannan ja Tomaksen työhuone on talon yläkerrassa. Pariskunta hoitaa kirjanpitoyritystään kotoa.
Kommentoi »