Eteinen lasten mittasuhteissa! Kahdeksanlapsisen perheen muunneltava hirsitalo on täynnä oivalluksia
Rakenna ja remontoi
Eteinen lasten mittasuhteissa! Kahdeksanlapsisen perheen muunneltava hirsitalo on täynnä oivalluksia
Koskelon perheen hirsitalo suunniteltiin tarkasti, jotta se toimii nyt ja 30 vuoden kuluttua. Suurperheen kodissa jokainen neliö on käytössä. Jutun lopusta löydät asiantuntijan neuvot muuntojoustavan kodin suunnitteluun.
Julkaistu 13.4.2023
Meidän Talo

Ulko-ovi kolahtaa, kun 9-vuotias koululainen Roope Koskelo astuu sisälle. Repun, takin ja kengät poika nostaa tottuneesti eteisen naulakkoon, jossa lukee “Roope”. Samassa naulakossa on vieri vieressä omat lokerot perheen jokaiselle lapselle. Kymmenenhenkisessä perheessä on kaikenlaista vaatetta, kenkää ja nyssykkää.

Roopen äiti Liisa Koskelo kurkistaa arkieteiseen ja muistuttaa käsien pesusta. Roope kääntyy kannoillaan ja pesee kädet naulakkoa vastapäätä olevassa lavuaarissa. Kun eteishomma on hoidettu, Roope suuntaa keittiöön välipalalle.

Arkieteinen suunniteltiin lasten tarpeiden ehdolla.

– Naulakkotilaa on riittävästi kaikille. Lavuaarit ovat niin matalalla, että pienimmätkin yltävät pestä tassut ja nassut ruokailun jälkeen. Nurkan takana kodinhoitohuoneen puolella on kiintokaapin sisään piilotettu lasten wc, jossa on tavallista pienempi wc-istuin, Liisa esittelee.

Koskelon perheeseen kuuluvat Liisa ja Jonne Koskelo sekä Iita, Rilla, Roope, Vertti, Altti, Vella, Akusti ja Valtteri. Liisan sylissä on perheen uusin tulokas Valtteri. Jonnen kainalossa kujeilee Altti.
Kaareva seinä on tehty ulkorakennuksesta yli­jääneistä hirsipaneeleista. Runkotolppiin on ensin pingotettu vaneri, jolla kaareva muoto on haettu. Peneelit on ruuvattu vaneriin ja runkotolppiin kiinni. Seinä on kiinni lattiassa ja katossa sekä viereisissä väliseinissä.

Alkuvuonna 2017 Liisa ja Jonne Koskelo pohtivat uuden kodin rakentamista. Viidennen lapsen myötä vanhassa kodissa alkoivat seinät tulla vastaan.

– Halusimme uuden ja paremmin toimivan talon. Etsimme tonttia, joka olisi lähellä kouluja ja muita palveluita, Jonne kertoo.

Sopiva rakennuspaikka löytyikin pienen metsäisen kukkulan laelta. Sijainti oli mitä parhain. Pyhännän keskustan palveluihin oli matkaa kilometri ja koululle vain puoli kilometria.

– Mietimme tarkasti, miten uudesta talosta saisi kulloisinkiin tarpeisiimme muuntuvan kodin. Halusimme isot oleskelutilat ja selkeän pohjaratkaisun, Jonne kertoo.

”Kattolaudat ovat irti yläpohjasta. Näin ääniaalto ei singahda takaisin, vaan se hajoaa katon rakenteisiin.”

Hirsitoimittajan arkkitehti piirsi kuvat puhtaaksi Liisan ja Jonnen suunnitelmien pohjalta.

– Taloon haluttiin erillinen arkisisäänkäynti ja eteinen. Halusimme mahdollisimman paljon avaruutta ja näkymiä sisälle ja ulos, Liisa jatkaa.

Talon pohjapiirustuksen luonnoksiin hahmottui selkeä suorakaiteen muotoinen pohja, jonka sydämeksi tuli lähes 70-neliöinen oleskelutila avokeittiöineen. Valmiissa talossa reilun kokoinen oleskelutila ei tunnu suhteettomalta. Yli neljään metriin kiipeävä olohuoneen katto tekee isosta tilasta sopusuhtaisen.

Sauna ja pesuhuone sijoitettiin talon päätyyn. Autoille ja harrastamiselle suunniteltiin tilat erilliseen piharakennukseen.

Vella pesee kädet ennen ruokailua. Kodinhoitohuoneen kaapissa on pieni lasten wc-istuin.
Lasten eteisessä lavuaarit on sijoitettu 53 senttimetrin korkeuteen.
”Kodin huoltotiloista suunniteltiin riittävän isot.”
Lasten jumppahuone jaettiin kahdeksi makuu­sopeksi sekä askartelu­tilaksi. Uudet väli­seinät tehtiin vanerista.
Iitan huoneeseen tehtiin remontissa nukkumaparvi ja sen alle paikka koulupöydälle. Takaseinä on maalttu Nyans Full Matt Edition -seinämaalin sävyllä Burnt Red.

Talosta suunniteltiin ulkoasultaan moderni; isoja ikkunoita ja selkeitä pintoja. Rakennusmateriaaliksi valittiin 205 millimetriä paksu ja 275 millimetriä korkea lamellihirsi. Materiaalin valintaa ei juuri tarvinnut miettiä.

– Hirsi on luonnollinen ja aikaa kestävä materiaali, ja hirsitalossa on hyvä sisäilma, Jonne kertoo.

– Minä olin aina halunnut asua hirsitalossa, Liisa hymyilee.

Hirsisalvosten nurkat toteutettiin ulospäin näkymättömillä lohenpyrstölliitoksilla.

– Meillä on suvussa hirsirakentamisen ja materiaa­lin tuntemusta. Valmistamme täällä Pyhännällä Salvoksella pääasiassa pienempiä hirsirakennuksia, Jonne kertoo.

Oman talon hirsitoimituksen Koskelot tilasivat Kontiolta. Kehikko koottiin itse heinäkuun helteillä. Projektia jatkoi muutaman kuukauden ajan kirvesmies. Jonne ahersi rakennuksella iltaisin työpäivien jälkeen ja lomilla.

Keittiö on keskellä taloa. Rouhea takka sopii hienosti yhteen leveän tammi­lankku­parketin kanssa.
Keittiön ilme on pidetty niukkana. Reilun kokoinen ruokapöytä on Liisan suunnittelema. Parvella on lasten valtakunta, ja siellä on mukavasti tilaa ottaa leluja esille.
Keittiön sivustalle tehtiin leivontataso. Pöydän betoninen jalka on leikattu alapihalla ylimääräiseksi jääneestä betonisokkelista. Rouheinen ulkomuoto on saatu lekalla murjomalla. Seinässä on Tikkurilan Tunto hieno -struktuuripinnoite sävyssä Laava.

Talosta tehtiin energiapihi, ja siihen valittiin maalämpö. Energiatehokkuutta parannettiin muun muassa paksummalla lattiavalulla.

– Tavallisesti omakotitalon lattiavalu on kahdeksan senttimetriä paksu, meille valettiin kolme senttiä paksumpi laatta, Jonne avaa.

Massiivisempi 11-senttinen valu varastoi itseensä enemmän lämpöä, ja se säilyy siinä pidempään. Paksumpi valu vaati tehdessä pidemmän kuivumisajan.Laatan kuivumista seurattiinkin ottamalla koepaloja. Kuivuminen kesti vielä oletettuakin kauemmin, ja rakentamaan eteenpäin päästiin kuusi viikkoa aiottua myöhemmin. Lisälämmönlähteeksi talon keskelle muurattiin takka-leivinuuni-kokonaisuus.

Kaikki ilmanvaihtoputkitukset sijoitetiiin kattoeristeiden alapuolelle.

– Ilmanvaihtoa varten ei tarvittu läpivientejä katolle, sillä kaikki räppänät sijoitettiin talon päätyihin. Ratkaisulla välikaton eristekerroksen sekaan ei tullut vaakasuuntaisia putkivetoja, Jonne kertoo.

Jonnen laaja tuntemus rakentamisesta, rakennusmateriaaleista ja niiden toimittajista auttoi projektissa. Talo oli muuttokunnossa joulukuussa 2017.

Vanhempien makuuhuoneen syvennykseen on nikkaroitu kiinteä lastensänky. Katto on valkoiseksi maalattua mäntylautaa.
Arkieteisen ja kodinhoitohuoneen kombo on osoittautunut käytössä toimivaksi.
Liisa ideoi pesuhuoneen naulakon vinon asennuksen. Jokaisella perheenjäsenellä on oman­värinen pyyhe. Tumma katto ja lattia ovat vahva pari vaaleille seinille.
Pesuhuoneen Marazzi Habitat Beige -seinälaatoissa on kalanruotoladonta. Suihkut ovat Damixan.

Ison olohuonetilan akustiikka huomioitiin tekemällä sisäkaton pinta rakolaudoituksella.

– Katto on tehty yhdeksän senttiä leveästä laudasta. Jokaisen laudan välissä on kahden millin rako. Kattolaudat ovat irti yläpohjasta. Näin ääniaalto ei singahda takaisin, vaan se hajoaa katon rakenteisiin ja vähentää kaikua, Jonne kertoo.

Perheen arjen sujuvoittajaksi suunniteltu arkieteisen ja kodinhoitohuoneen kombo on osoittautunut käytössä toimivaksi.

– Kodin huoltotiloista suunniteltiin riittävän suuret. Nyt samassa tilassa mahtuu myös kuivaamaan pyykin, Liisa kertoo.

Talon alun perin kolmanneksi suurin yhtenäinen tila on sen sijaan jo kokenut muutoksen. Alkujaan olohuoneen jatkona ollut 24-neliöinen jumppatila toimi hyvin ensimmäiset neljä vuotta. Viime kesänä tila pilkottiin pienemmiksi huoneiksi.

– Suunnitteluvaiheessa mietittimme, että jumppatila jaetaan makuuhuoneiksi vasta sitten, kun lapset ovat isompia. Nyt vanhimmat lapset alkoivat kaivata omaa tilaa ja rauhaa, Liisa sanoo.

”Tavallisesti omakotitalon lattiavalu on kahdeksan senttimetriä paksu, meille valettiin kolme senttiä paksumpi laatta.”

Kahdeksi makuuhuoneeksi muutetetun liikuntatilan korvaa nyt piharakennukseen tehty uusi jumppa- ja kuntosali. Alun perin muokattavaksi mietitty pohja on osoittanut toimivuutensa.

– Taloa suunnitellessa mietimme jo omia eläkepäiviämme. Olohuoneen vieressä olevasta täyskorkeasta työhuoneesta voi halutessaan tehdä makuuhuoneen. Sen yhteydessä on pieni varastohuone, johon laitettiin jo valmiiksi suihkuvaraus, Jonne kertoo.

Varaston voi siis halutessaan muuttaa pieneksi kylpyhuoneeksi aukaisemalla tilan seinän takana olevaan wc:hen.

– Siihen menee kuitenkin vielä pari vuosikymmentä ennen kuin jäämme tänne kaksin, Jonne naurahtaa.

Rakennusbudjetin jakautuminen

  • Tontti 6 %
  • Hirsipaketti ja kantavat rakenteet 24 %
  • Ikkunat ja ovet 4%
  • Sokkeli ja maatyöt 6 %
  • Sähköt ja LVI 6 %
  • Leivinuuni ja takka 3 %
  • Maalämpö ja lattialämmitys 8 %
  • Viemäröinti 4 %
  • Kiintokalusteet ja kodinkoneet 8 %
  • Lattiat 6 %
  • Yläpohjaeristys 2 %
  • Terassit 3 %
  • Pihat 4 %
  • Timpuri 10 %
  • Loput (sisäkatto, kph + s, väliseinät jne) 6 %

Omaa työtä ja talkootyötä lisäksi yhteensä noin 1000 tuntia.

Terassin eteen on rajattu selkeä istutusalue, jossa kiven ja soran väleistä kasvaa heiniä ja havuja. Terassin yllä oleva katos lisättiin pari vuotta talon valmistumisen jälkeen. Se varjostaa sopivasti olohuonetta. Pihalla on myös pieni pelikenttä, johon on asennettu tekonurmi. Koskelon perheen remontointi- ja sisustusprojekteja voi seurata Liisan Instagram-tililtä @_piilometsa.
Vuonna 2017 rakennetussa talossa on 162 neliötä: avokeittiö-olohuone, neljä makuuhuonetta, wc, sauna, pesuhuone ja ja 23 neliön parvi sekä piharakennus ja autokatos.

Asiantuntijan neuvot: muuntojoustavuus

Mitä tarkoittaa asunnon muuntojoustavuus?

Muuntojoustavan asuinrakennuksen suunnitteluvaiheessa huomioidaan sen elinkaari ja tulevaisuus. Suunnitteluvaiheessa muuntojoustavuutta saadaan harkitsemalla tarkkaan kulkureitit ja jakamalla tiloja vyöhykkeisiin. Myös asunnon avoimemman pohjaratkaisun mahdollistavat rakenteiden pitkät jännevälit, eli kantavien seinien tai pilareiden minimointi, ja ennalta mietityt talotekniset ratkaisut lisäävät muunneltavuutta. 

Millaisia asioita pitää huomioda tilamuutoksia suunnitellessa?

Jos esimerkiksi iso makuuhuone jaetaan kahdeksi erilliseksi makuuhuoneeksi, pitää muistaa luonnonvalo. Molempiin huoneisiin on järjestettävä järkevä kulkureitti. Toisen makuuhuoneen kautta toiseen ei välttämättä ole paras vaihtoehto. Lisäksi lämmitys, ilmanvaihto ja sähköt on huomioitava. Kevyen väliseinän vaihtoehtona kannattaa muistaa myös erilaiset tilanjakajat: verhoin, kaapistoin ja tilan jakamiseen suunnitelluin huonekaluin on mahdollista eriyttää omaa tilaa, vaikkakin ne eivät eristä ääntä yhtä hyvin kuin seinät. Jos rakennetaan uusi väliseinä, säästäisin sen alla jatkuvan lattian seuraavan innostuneen purkajan etua ajatellen. 

Tarvitaanko muutoksiin lupa ja onko olemassa määrittely huoneen kooksi?

Jos asuinrakennukseen tehdään muutoksia joiden myötä tilajärjestys tai rakennuksen käyttötarkoitus muuttuu tai kajotaan kantaviin seiniin, tarvitaan muutoksiin lupa kunnan rakennusvalvonnasta. Maankäyttö- ja rakennuslaissa määritellään asuinhuone. Pähkinänkuoressa asuinhuoneen huonealan on oltava vähintään seitsemän neliömetriä ja huonekorkeuden vähintään 2,5 metriä, pientalossa 2,4 metriä. Asuinhuoneen on sijaittava pääosin maanpinnan yläpuolella. Sen ikkunan valoaukon on oltava vähintään 1/10 huonealasta ja ikkunan tai sen osan on oltava avattavissa.

Asiantuntija: Arkkitehti Susanna Raunio, Susannaraunio.com

Muokattu 17.4.2023 klo 16.37: Juttuun on lisätty rakennusbudjetin jakautuminen.

2 kommenttia