Kotivinkki

Surettiko muutto enemmän kuin ero puolisosta? Rakkaasta kodista luopuminen kadutti Tanjaa vuosia

Surettiko muutto enemmän kuin ero puolisosta? Rakkaasta kodista luopuminen kadutti Tanjaa vuosia
Etkö olisi halunnut luopua kodistasi, kun erosit? Jos unelmakodista muuttaminen tuntui raastavalta, et ehkä surrutkaan kodin menetystä. Tanjan omasta muutosta on jo vuosia, mutta vanhan kodin merkitys ei ole vieläkään kadonnut.
Julkaistu: 18.1.2019

Keittiön kaapeissa oli koristekuvioidut valkoiset ovet. Niihin rustiikkisesta tyylistä pitävä Tanja ihastui oitis.

Vuokrakolmion sijaintikin oli täydellinen. Kulkuyhteydet olivat hyvät ja alue Tanjalle tuttu. Hän asui yksiössään saman kadun varrella. Lapsuudenkotikin oli kivenheiton päässä eli lähellä asuivat myös omat vanhemmat.

Päätös oli sillä selvä. Tanja ja Mikko allekirjoittivat vuokrasopimuksen ja muuttivat ensimmäiseen yhteiseen kotiinsa.

Yhteisen kodin seinät todistivat monia onnellisia hetkiä.

Vuoden kuluttua vuokranantaja ilmoitti myyvänsä asunnon. Se oli vuokralaisille sokki. Koti oli niin täydellinen, että pariskunta päätti taistella asunnon puolesta. Vaikka Tanja oli vielä opiskelija, he soittivat pankkiin.

”Myyntihinta oli meille sopiva, ja saimme lainan. Ostimme asunnon omaksemme ennen ensimmäistä näyttöä.”

Yhteisen kodin seinät todistivat monia onnellisia hetkiä. Tanja tuli raskaaksi. Vauvalle sisustettiin oma huone, ja pieni tyttö tuotiin synnytyssairaalasta kotiin. Ihanasta asunnosta tuli tyttären lapsuudenkoti. Tanja ajatteli, että koti sopisi heidän perheensä tarpeisiin vielä pitkään.

Sitten tuli ero. Viisi vuotta sitten Tanja ja Mikko huomasivat kasvaneensa erilleen. Tanjan ensimmäisiä ajatuksia oli, kuinka kodille kävisi. He olivat asuneet siinä jo seitsemän vuotta.

”Ajattelin heti, että voisinpa jäädä siihen kotiin asumaan tyttären kanssa.”

Olen katunut sitä, että kuuntelin entistä puolisoani ja rakas kotimme myytiin.

Tunne puhui jäämisen puolesta, ja Tanja laski, että siinä olisi ollut myös järkeä. Suhteen aikana raha-asioista vastuun kantanut Mikko vakuutti, ettei Tanja selviäisi lainataakasta yksin. Niinpä Tanja pakkasi tavaransa ja muutti tyttärensä kanssa uuteen kotiin.

Nyt lähdöstä on vuosia, mutta vanhan kodin merkitys ei ole kadonnut.

”Luulen, että koti on muuttunut näin jälkeenpäin vieläkin erityisemmäksi. Olen katsellut sieltä otettuja valokuvia esimerkiksi tyttären pikkuvauva-ajasta. Olen katunut sitä, että kuuntelin entistä puolisoani ja rakas kotimme myytiin.”

Kodista luopuminen voi tuntua juuri eron hetkellä erityisen raskaalta, kun moni muukin asia menee uusiksi. Tutut paikat ja rutiinit toisivat turvaa.

”Koti on yleensä se paikka, jossa ihminen ainakin toivottavasti tuntee olevansa parhaiten turvassa”, sanoo psykologi Jaana Ojanen Väestöliitosta.

Muuttolaatikoiden pakkaaminen päättää kirjaimellisesti yhden luvun elämää. Puolison ja kodin lisäksi hyvästit pitää jättää naapureille ja pihapiirille. Muuton alla voi tuntua siltä, että tutusta luopuessaan joutuu luopumaan myös tärkeistä muistoista.

”Muutto tutusta kodista on yksi iso vero, joka erosta koituu usein maksettavaksi henkisellä puolella. Luopumisen surua määrittelee se, millaisia asioita koti on itselle edustanut.”

Joskus suru kodista on alitajuista surua erosta. Koska eroa tärkeästä ihmisestä voi olla vaikea käsitellä, ihminen saattaa alitajuisesti torjua ahdistuksen erosta kanavoimalla tunteen kodista lähtemisen tuskaan.

Eron hetkellä voi tuntua helpommalta surra kodin kuin puolison menettämistä.

Kyse on mielen suojausmekanismista, Ojanen selittää. Jos eroon on johtanut esimerkiksi kumppanin uskottomuus tai muu haavoittava loukkaus, kuva toisesta voi muuttua omassa mielessä hetkellisesti kokonaan kielteiseksi.

Silloin läpeensä synkkään mielikuvaan ei välttämättä ole mahdollista liittää ikävän ja kaipuun kaltaisia tunteita.

”Eron hetkellä voi tuntua helpommalta surra kodin kuin puolison menettämistä. Eron syy varmasti vaikuttaa tähän.”

Kaikki eivät tunne kodista lähtemisen tuskaa eronkaan hetkellä. Joskus muutto uuden katon alle tarjoaa helpotuksen. Niin käy varsinkin silloin, kun kodilla on ollut osansa suhteen kriisiytymisessä.

Koti edustaa kielteisiä muistoja esimerkiksi silloin, kun rakennusprojekti on osoittautunut liian raskaaksi tai puoliso on pettänyt yhteisessä kodissa.

Eron jälkeen Tanja ja tytär asettuivat vuokralle. Vuoden mittaisen säästörupeaman jälkeen Tanjalla oli kasassa rahat oman kodin ostoon, mikä oli ollut hänen haaveensa erosta saakka.

Uudeksi omaksi kodiksi löytyi kerrostalokolmio, jossa Tanja ja tytär ovat asuneet neljä viime vuotta. Ihan kuten perheen ensimmäisessä yhteisessä asunnossa, myös siellä on kiva keittiö, toimiva pohjaratkaisu ja hyvät liikenneyhteydet.

Itse asiassa koti on lähes tismalleen samanlainen kuin se, josta luopumista Tanja pitkään harmitteli. Se jopa sijaitsee samalla alueella.

”Koko alue taloineen on minulle hirveän rakas paikka.”

Toiset taas eivät voisi kuvitellakaan muuttavansa eron jälkeen entisen kotinsa naapuriin. Jotkut muuttavat mielellään mahdollisimman nopeasti, ilman lähtemisen tuskaa. Vielä aikojen kuluttua joku kiertää mieluummin kilometrin ylimääräistä kuin kävelee rakkaan kodin ohi.

Ojasen mukaan pysyttely tutuilla kulmilla voi jossain tilanteessa nopeuttaa eron hyväksymistä ja sopeutumista uuteen vaiheeseen.

Eroon liittyvät tunteet nousevat arjen keskellä väkisinkin käsiteltäviksi, jos vanhan kodin joutuu esimerkiksi näkemään päivittäin.

”Kun tunteita ei pääse pakoon, ne voivat tulla hetkellisesti rajuina ryöppyinä. Lopulta voi kuitenkin päästää irti ja antaa tilaa uudelle.”

Tuoreessa kodissa tutut tavarat kannattaa asetella näkyville paikoille.

Kun Tanja ryhtyi kaupanteon jälkeen remontoimaan keittiötä, hän valitsi tarkoituksella tismalleen samanlaiset kaapinovet, joihin oli aikoinaan ihastunut ensimmäisessä kodissa. Valkoiset kuvio-ovet vastasivat edelleen omaa makua. Lisäksi muistot ja muistelu ovat Tanjalle tärkeitä. Ne tuovat iloa elämään.

Sopeutumista uuteen auttavat käytännön teot, kuten kodin sisustaminen oman näköiseksi, vahvistaa psykologi Jaana Ojanen. Samasta syystä itselle tärkeiden tavaroiden siirtäminen vanhasta kodista uuteen on monelle tärkeä rituaali.

”Tuoreessa kodissa tutut tavarat kannattaa asetella näkyville paikoille. Uusia muistoja taas saa kutsumalla sukulaisia ja ystäviä kylään.”

Eron jälkeen Tanja ryhtyi tietoisesti ottamaan raha-asioista selvää. Hän on toteuttanut pitkäaikaisen haaveensa ja ryhtynyt asuntosijoittajaksi, joten hän seuraa tarkasti asuntojen myynti- ilmoituksia.

Äskettäin Tanja törmäsi asuntoilmoituksessa tutunnäköisiin valokuviin. Vanha rakas koti on parhaillaan myynnissä.

”Olen ollut kahden vaiheilla, menisinkö näyttöön katselemaan, miltä siellä näyttää. Haluaisin puhtaasti fiilistellä, mitä missäkin kaapissa oli.”

Toisaalta tutut kaapit on nyt täytetty jonkun toisen tavaroilla. Niiden näkeminen voisi olla nostalgiaryöpsähdyksen sijaan järkytys, Tanja myöntää.

Entistä kotiaan Tanja ei edes harkitse hankkivansa. Itse asiassa hän sopeutui lopulta kivuttomasti uuteen.

”Kun uusi koti oli tiedossa ja vanhasta alettu pakata tavaroita, se ei tuntunut enää kodilta. Luopuminen tuntuu ikävältä, mutta koti siirtyy ihmisten ja tavaroiden mukana.”

*Tanjan puolison nimi on muutettu.

Tanja otti eron jälkeen raha-asiat haltuun ja kertoo blogissaan asuntosijoittamisesta ja taloudenpidostaan: neljajalkaamaassa.blogspot.com

Kommentoi »