Meidän Mökki

Suomalaisella luontokuvaajalla on yli miljoona seuraajaa Instagramissa – Konsta Punkan huikeita kuvia näet myös jokaisessa Meidän Mökki -lehdessä

Suomalaisella luontokuvaajalla on yli miljoona seuraajaa Instagramissa – Konsta Punkan huikeita kuvia näet myös jokaisessa Meidän Mökki -lehdessä
Konsta Punkka on maailmanluokan luontokuvaaja, jolle kiehtovimpia ovat kuitenkin koti-Suomen luontokohteet. Punkan kuvia voi ihailla Meidän Mökki -lehdessä.
Kuvat Satu Nyström
Konsta Punkka on ollut päätoiminen valokuvaaja 17-vuotiaasta lähtien. Kuva: Maija Astikainen

Ennen Meidän Mökkiä kuviasi ovat julkaisseet niin National Geographic kuin Greenpeace. Miten olet päässyt nuorena luontokuvaajana maailmanmaineeseen?

Internet avaa kelle tahansa mahdollisuuksia. Ei tarvita kilpailuvoittoja eikä kontakteja. Olen itseoppinut valokuvaaja. Aloin laittaa luontokuviani joka päivä Instagramiin, ja minulle tuli yhä enemmän seuraajia. Media nosti kuviani esiin, ja ne levisivät räjähdysmäisesti.

Konsta Punkka odotti päivän piilokojussaan Itä-Suomessa, kunnes heinäkuisena keskiyönä iso uroskarhu tuli parin metrin päähän. Kuva: Konsta Punkka

Sinua sanotaan oravakuiskaajaksi. Tunnut pääsevän ihmeen lähelle eläimiä ottamaan ikään kuin muotokuvia. Miten onnistut?

Vaatii vuosien kokemusta ja luonnon tuntemusta, että löytää keinoja ja piilopaikkoja. Olen käytännössä aina luonnossa. Muuten ei pysty ottamaan maailman parhaita luontokuvia, ellei laita kaikkea peliin. Lempieläimeni on kettu – rakastan kettulajien ilmeitä ja käyttäytymistä. Saatan käyttää viikon kettuperheen seuraamiseen. Siinä oppii tuntemaan niiden aikataulut. Kun ensin pysyn piilossa ja käytän aikaa ruokinnan sijaan, tulen osaksi luontoa. Sitten ketunpoikaset tulevat tutkimaan ympäristöä lähelleni. Saatan jälkikäsittelyssä muuttaa kuvien tunnelmaa, mutta en lisää mitään.

Konsta Punkka työssään. Kuva: Satu Nyström

Mitkä paikat ovat piirtyneet sieluusi?

Puumien lähikuvaus Chilessä ja kymmenen päivää keskellä ei mitään Koillis-Grönlannissa myskihärkien ja naalien ympäröimänä. Silti uniikimpaa ja kiehtovinta minulle on, mitä meillä on täällä koti-Suomessa. Asun Espoossa mummonmökissä merenrannalla ja käytän sukulaisten mökkejä tukikohtina ympäri vuoden.

Aurinko nousee Espoon edustalla. Konsta lennätti dronea samalla, kun veneili etsien kuvauksellisia saaria. Kuva: Konsta Punkka

Lisää Konstan luontokuvia löydät Instagramissa tilillä @kpunkka. Punkan upeita kuvia näet myös Meidän Mökki -lehden jokaisessa numerossa!

Julkaistu: 11.4.2019
1 kommentti