Suomalainen puurakennuskulttuuri esillä Vaasassa
Sisustus
Suomalainen puurakennuskulttuuri esillä Vaasassa
Pohjanmaan museon Suomi puusta – löytöretki katoaviin maisemiin -näyttely esittelee suomalaista puurakentamisen kulttuuria.
16.10.2015
 |
Avotakka
Pohjanmaan museossa Vaasassa on esillä nostalginen näyttely Suomi puusta - löytöretki katoaviin maisemiin, joka esittelee Juhani Seppovaaran valokuvia perinteisestä suomalaisesta puurakennuskulttuurista.

Pohjanmaan museossa Vaasassa avautui 23.10.2015 mielenkiintoinen näyttely Suomi puusta: löytöretki katoaviin maisemiin. Valokuvaaja ja vapaa kirjoittaja Juhani Seppovaara kierteli vuosina 1993–2000 tallentamassa kamerallaan perinteistä puurakennuskulttuuria. Tutkimusmatkoilla kertyneestä materiaalista syntyi nostalginen näyttely katoavasta suomalaisesta maisemasta. Näyttely esittelee Seppovaaran kuvia sekä puunkäsittelytaitoa ja työvälineitä. Näyttely on esillä 14.2.2016 asti.

Metsät ja niiden tarjoama puu on ollut pohjoisen olosuhteissa välttämätön elämän edellytys: niistä saatiin riista, polttopuut ja tarveaineet. Koko maaseudun elämänpiiri rakentui puusta: rakennukset, kalusteet, käyttöesineet, lasten lelut, jopa lukot, sillä metalli oli kallista ja harvinaista. Niinpä puu on erottamaton osa myös suomalaista kulttuuria ja mielenmaisemaa.

Juhani Seppovaara ajoi tuhansia kilometrejä mutkittelevia kyläteitä koluten mökkien, maatalojen ja kartanoiden pihapiirejä, puukaupunkien raitteja, kirkkomaita ja meren saaria. Niissä avautuvat näkymät edustavat matkaa muistoihin ja lapsuuden maisemaan, joka on syöpynyt syvälle suomalaisten identiteettiin ja mielikuviin suomalaisesta kulttuurista. Valokuvissa näkyy myös pohjalaista perinnemaisemaa.

Näyttelyn kuvissa esiintyvät kyläkaupat, kansakoulut ja mummonmökit ovat hiljalleen häviämässä maisemasta. Autioituneet ja sortuneet rakennukset kielivät elämäntavan muutoksesta, joka johtaa perinteisen rakennuskannan katoamiseen.

Puunkäsittely ja puurakentaminen kuuluivat vielä viime vuosisadan alussa jokamiehen perustaitoihin. Nykyään taito on suureksi osaksi unohtunut ja synteettiset materiaalit, uudet muodot ja tavaran paljous vyöryneet maaseudulle. Lisääntyvä kiinnostus vanhojen rakennusten entisöimiseen ja uudenlaisen puuarkkitehtuurin kehittely enteilee kuitenkin puunkäsittelyn taitojen elpymistä.

Nykyään suurelle osalle suomalaisista kesämökki edustaa kosketusta perinteiseen puutaloasumiseen. Kesämökiksi halutaan yleensä punainen mummonmökki idyllisellä paikalla. Vuosisadan alkupuolella tällaisessa mökissä saattoi asua koko perhe kymmenpäisine lapsikatraineen, sitten vain mummo ja vaari. Kesämökillä kaupunkilaisen elämään palaavat polttopuut, luudat ja sauna vihtoineen.

Pohjanmaan alueella sekä puurakentamisella että mummonmökeillä on vahvat juuret. Kesäviikonloput vietetään huvilalla tai ”villalla” ja pohjalaistalo on tunnettu käsite perinnerakentamispiireissä. Kuitenkin kyläkauppoja on enää harvassa ja yhä useampi kyläkoulu on hävinnyt suurempiin yksiköihin.  Näyttelykävijällä on mahdollisuus kertoa mitä hän itse haluaisi säästää omasta maisemastaan tulevaisuuden sukupolville ja jakaa sen kuvina sosiaalisessa mediassa. (#suomipuusta #vaasa #pohjanmaanmuseo)

Näyttely on ennen Pohjanmaan museota nähty Berliinissä, Pariisissa ja Madridissa. Ennen Vaasaa näyttely on ollut esillä Mäntässä. 

Kuvat: Juhani Seppovaara
Kommentoi »