Suomalainen muotoilija suunnitteli 9 neliön siirreltävän minimökin – tästä mallia omaan piharakennukseen?Suomalainen muotoilija suunnitteli 9 neliön siirreltävän minimökin – tästä mallia omaan piharakennukseen?

Robin Falckin suunnitteleman mökin ajatuksena on ihmisen tuominen lähelle luontoa – mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittaen. Nolla-mökki on vasta prototyyppi, mutta keveän kauniista rakennuksesta voi löytää inspiraatiota omiin projekteihin.
Teksti Henna-Kaisa Ranta
Kuvat valmistajat
Mökistä haluttiin energiatehokkuuden vuoksi kompakti. Yhdeksän neliön mökki ei myöskään tarvinnut rakennuslupaa. Mökki on helposti purettavissa ja siirrettävissä, ja jalat mahdollistavat sen pystyttämisen monenlaiseen maastoon ilman kiinteitä pohjarakenteita. Mökki rakennettiin kotimaisesta Kerto LVL -vanerista, ja sen mitat suunniteltiin vastaamaan materiaalin standardimittoja, jotta hukkapaloja ei syntyisi. Materiaalin haluttiin olevan kovaa mutta kevyttä. Mökin kolmionmuotoinen päätyikkuna on tehty polykarbonaatista. Mökin on tarkoitus olla mahdollisimman vähäpäästöinen, joten sähkö saadaan mökin katolle kiinnitetyistä aurinkopaneeleista. Kuumenemista estämään pikkuruisen mökin kattoon asennettiin peilaava pinta, joka heijastaa lämpöä ja auttaa pitämään mökin viileänä. Ilmastointilaitteita mökkiin ei haluttu. Mökin rakenteet on kiinnitetty toisiinsa ruuveilla, joten se voidaan purkaa ja koota uudelleen. Rakentamisessa ei ole käytetty erikoisosia, joten osille voi tehdä vastineen puutavarasta ja korjata mökkiä itse tarpeen tullen. Ruoanlaittoa ja lämmitystä varten mökissä on dieselillä toimiva Wallaksen liesi. Juoksevaa vettä mökissä ei ole. Sisustus on toteutettu Stockmannin tuotteilla. Tämä versio Nolla-mökistä on prototyyppi, mutta Robin Falck aikoo jatkaa mökin kehittämistä ja sopeuttamista eri ympäristöihin. Suunnittelija visioi, että "mökkiä voitaisiin käyttää urbaanina asumuksena ja kestävänä festivaali- tai tapahtumamajoituksena. Se voisi toimia myös majoituksena vaellusreittien varrella".

Nolla-mökki on rakennettu osana Nesteen Journey to Zero -hanketta. Mökki on sijoitettuna Helsingin Vallisaareen syyskuun ajan ja siinä voi majoittua. Yöt on tosin jo varattu loppuun Airbnb-palvelussa. Identtiseen mökkiin pääsee tutustumaan myös Helsingin Stockmann-tavaratalon edustalla 30.7.–6.8.

Lähteenä Nesteen tiedotusmateriaalit projektista.

Julkaistu: 31.7.2018