Stinan pihassa tönöttää keskiaikainen kylä – kiitos etanoiden

Stinan pihassa tönöttää keskiaikainen kylä – kiitos etanoiden
Kun etanat napostelivat Stina Ahleskogin kasvimaalta kaiken suihinsa, hän päätti rakentaa tilalle minikylän.
Julkaistu: 14.8.2018

Mistä kylän rakentaminen lähti?

Yritin useamman vuoden ajan kasvattaa samassa kohdassa erilaisia kasveja, mutta etanat söivät kaikki, mitä istutin. Vaikka noukin etanoita lähes päivittäin, se ei juurikaan auttanut.

Tänä kesänä kyllästyin lopullisesti, otin lapion ja kaivoin ylös kaiken, mitä maassa kasvoi. Sitten istuin alas ja mietin, mitäköhän voisin laittaa tilalle. Niin heräsi ajatus keskiaikaisesta kylästä, joka on tehty pääosin kiviaineksesta.

Kun idean saatuani kerroin miehelleni, että aion tehdä kokonaisen kylän, hänen ensireaktionsa oli: "Voi ei!" Pikkuhiljaa hän innostui kovasti ja myönsi että onpas hauskaa keksiä, suunnitella ja tehdä asioita kylään.

Kylä sijaitsee tontin laidalla aivan tien vieressä, joten ohikulkijat voivat ihailla sitä, jos huomaavat katsoa oikeaan kohtaan. Moni on jäänyt ihastelemaan yksityiskohtia. Jutun kuvat: Stina Ahleskog.
Talojen kattojen rakentaminen ei ollut helppoa.

Mikä projektissa oli hankalinta?

Ilman muuta kokemuksen puute. Mieheltäni löytyi onneksi paljon ideoita, miten asioita voidaan toteuttaa. Taloissa kattojen suunnittelu ja toteutus olivat aika hankalia, esimerkiksi kaarnakatossa kesti ikuisuuden, että sain sen kestäväksi.

Mikä oli hienointa?

Oli erittäin hauskaa keksiä ja tehdä kaikki pienet esineet: torivaunut, myyntitavarat, pienet penkit, keinut, sepänverstaan työkalut... Ideoita oli niin paljon, että puolet piti jättää toteutumatta, jottei kylä olisi tullut liian täyteen.

Miten kylä on toteutettu? Mitä materiaaleja olet taloissa käyttänyt?

Kun aloitin, minulla ei ollut kylään valmista pohjapiirustusta, vain mielikuvia päässäni. Tein useita asemakaavamuutoksia, kun jokin talo ei sopinutkaan paikalleen. Uusia ideoita tuli koko projektin ajan, ja onnistumisia sekä epäonnistumisia suurin piirtein yhtä paljon.

Kylän pohja on tehty vanhoista rikkinäisisä betonilaatoista, joilla sain kylään korkeuseroja. Lopuksi olen tasoittanut pohjan betonilla ja viimeistellyt sen kivillä ja hiekalla.

Kaikki talot on rakennettu hieman eri tekniikoilla. Täysin pyöreät talot on tehty niin, että olen valinnut sopivan kokoisen muoviastian, esimerkiksi limsapullon tai pienen ämpärin, leikannut ne sopivan kokoisiksi ja tehnyt oviaukot ja ikkunat. Sen jälkeen olen liimannut seinille pieniä kiviä vähän kerrallaan sekä viimeistellyt ovet ja ikkunat jätskitikuilla tai pienillä oksilla.

Toiset talot on tehty betonista, eli tein muotin styroksista tai puupalikoista ja laitoin betonia muotteihin. Seinät on kiinnitetty toisiinsa vahvalla liimalla ja lopuksi koristeltu kivillä. Katot on tehty niin, että ensin liimasin muovimaton kiinni seinien yläosaan ja kattoparruun, sen jälkeen puukehikon päälle ja viimeiseksi lopullisen pintamateriaalin: sammalta, kaarnaa ja pieniä päreitä.

Kaikki talot ja pienet esineet on lopuksi käsitelty useampaan otteeseen suihkelakalla.

Muuri kylän ympärillä on tehty betonista, johon on liimalla kiinnitetty hiekkaa. Muurin osat on kiinnitetty maahan.

Kuinka paljon kylään meni rahaa?

Olen pyrkinyt käyttämään vain materiaaleja, jotka löytyvät luonnosta tai kotimme kaapeista. Olen ostanut oikeastaan vain liimaa, lakkaa, muutaman betonisäkin ja pari led-kynttilää. Rahaa koko kylään on mennyt noin sata euroa.

Kauanko tekemiseen meni aikaa?

Yhden talon tekemiseen meni noin 20–25 tuntia, jos ei lasketa betonin ja liiman kuivumista. Koko kylään meni 150–160 tuntia yhdeltä henkilöltä. Mieheni on osallistunut erittäin paljon talojen ja esineiden tekemiseen, joten kokonaisuudessaan aikaa on kulunut enemmän.

Tuliko kylästä sellainen kuin suunnittelit?

Kylästä tuli suurin piirtein sellainen, millaisena näin sen mielessäni. Kylän pohjaan tulen varmasti tekemään muutoksia, otan hiekan pois ja liimaan tilalle kiviä niin, että tiet ja talojen pihat erottuvat paremmin. Haluaisin myös kylään pienen puron, mutten ole vielä keksinyt, mihin se mahtuisi ja millainen se olisi.

Kestääkö kylä sadetta?

Kylä kestää sadetta oikein hyvin. Mitään ei ole tapahtunut, vaikka on ehtinyt tulla muutama ukkosmyrsky rankkasateineen. Talveksi rakennamme kylälle kunnollisen talvisuojan, jonkinlaisen puukehikon ja sen päälle pressun.

Aiotko muuten kehitellä kylää? Tuleeko sinne valoja tai asukkaita?

Ostin syksyä varten led-kynttilöitä ajastimella. Asettelen niitä jokaiseen taloon ehkä siinä elokuun loppupuolella, niin kylästä tulee kivannäköinen, kunhan illat pimenevät. Talojen ovissa on saranat sitä varten, että saan kynttilät asennettua. Haluaisin kylään pieniä ihmisiä, mutta en ainakaan muovista tehtyjä enkä tinasotilaita. Voi olla, että ryhdyn tekemään pieniä keskiaikaisia mummoja ja ukkoja.

2 kommenttia