Sommittele kaunis ruukkuistutus
Piha ja puutarha
Sommittele kaunis ruukkuistutus
Ruukkuistutus onnistuu, kun valitset sopivat kukat aurinkoon ja varjoon ja sommittelet ne kauniiksi asetelmiksi.
4.7.2016
 |
Kotivinkki

Ruukkuistutus – näin onnistut:

  • Valitse ruukku ja mieti siihen sopivat kasvit, kukkavärit ja kasvimäärä. Sommittele kasveja vierekkäin. Osta tarpeeksi paljon kasveja, jotta saat istutuksen näyttämään heti hyvältä. Liian vähän taimia suuressa ruukussa näyttää helposti vajaalta ja mitättömältä.
  • Valitse kukkivia kasveja ja lehtikasveja, jotka korostavat ja täydentävät istutusta.
  • Mieti kasveja valitessasi olosuhteita. Varjossa ja hajavalossa viihtyvät muun muassa begoniat, lumihiutale ja verenpisarat. Myös pelargonit sietävät yllättävän hyvin varjoa. Aurinkoisesta kasvupaikasta nauttivat pelargonit, heliotrooppi, kesäneilikat, petuniat ja daaliat.
  • Kastele säännöllisesti. Mullan on hyvä antaa kuivahtaa kastelu­kertojen välissä, mutta se ei saa kuivua kokonaan. Märässä mullassa juuret eivät saa happea, ja ne voivat mädäntyä.
  • Lannoita miedolla kesäkukka­lannoite-liuoksella joka toinen kastelukerta.
  • Nypi ja leikkaa kukkia. Näin ruukkuistutus näyttää siistiltä, eivätkä kukat siirry siementen tekoon.

Kesäneilikka ja petunia nauttivat paistattelusta. Petuniat ovat nyt trendikkäitä, mutta valitse väriin vaihtelua – tumma, lähes musta kukka on kuin samettia. Vaaleanpunainen jalokello (edessä) pehmentää tumman petunian voimakkuutta ja kukkii pitkään. Se voi myös menestyä monivuotisena kukkapenkissä. Suikeroalpi on tuttu perennana. Se suikertaa penkissä helposti karkuteille, mutta ruukussa kasvu pysyy kurissa. Rennot versot laskeutuvat ruukunreunoja myöten. Kuvassa suikeroalpin limenvihreä lajike ’Aurea’.

Käytä istutuksissa ruukkuja, joiden pohjassa on reikä. Näin kastelu- tai sadevesi ei jää kasvien juurelle seisomaan. Salaojita ruukku kevytsoralla. Suurista ruukuista tulee mullan kanssa helposti painavia, mutta reilu kerros soraa keventää ruukkua.

Käytä kesäkukille kesäkukkamultaa, joka sisältää kukkivien kasvien tarpeisiin sopivia ravinteita. Kesäkukat ovat ravinnesyöppöjä, joten voit lisätä mullan sekaan vielä hitaasti liukenevia lannoiterakeita tai lannoittaa kastelukertojen yhteydessä. Näin saat kukat kukkimaan koko kesän.

Tarkista, että kasvit soveltuvat istutettaviksi valitsemasi kasvupaikan olosuhteisiin. Sommittele kasveja ostohetkellä vierekkäin ja etsi mieleisiä yhdistelmiä. Arvioi kasvimäärä ruukun koon mukaan. Saat nopeammin näyttävää, kun valitset tarpeeksi monta tainta.  

Kommentoi »