Somista laituri istutuksilla
Piha ja puutarha
Somista laituri istutuksilla
Rakenna laiturille karun kaunis puutarha. Valitse tuulta ja paahdetta kestävät kasvit sekä merihenkiset ruukut.
Julkaistu 13.7.2016
Kotivinkki

Näin teet tuulta ja paahdetta kestävän ruukkupuutarhan

  • Korista laituri tai avonaiset terassit säänkestävillä istutuksilla. Poimi inspiraatiota veden ääreltä: sileäksi kuluneilta kallioilta, hiekkaisilta rannoilta ja ajan patinoimilta puulaitureilta. Siivitä tunnelmaa kauniilla kivillä, vanhoilla lasisilla verkkokohoilla, lyhdyillä ja ajopuun kappaleilla.
  • Ruukkuina voi käyttää lähes mitä vain, esimerkiksi puulaatikoita, tynnyreitä, koreja ja ämpäreitä. Muista kuitenkin, että lasittamattomissa saviruukuissa multa kuivuu auringossa nopeasti.
  • Käytä suurikokoisia ruukkuja ja vettä sitovia kastelukiteitä. Avotaivaan alla on syytä käyttää reiällisiä ruukkuja ja huolehtia salaojituksesta, jotta runsassateisina jaksoina vesi ei jää ruukun pohjalle ja kasvin juurille.
  • Veden äärellä oleviin istutuksiin sopivat hyvin raikkaat värit, kuten valkoinen, punainen ja sininen.
  • Koska laitureilla ja avonaisilla terasseilla ei ole suojaa nimeksikään, kasvien on syytä sietää paahdetta, tuulta ja sadetta. Sopivia säänkestäviä kasveja ovat esimerkiksi kotipelargoni, kesäkynttilä, verbenat, kosmoskukka, rantalaukkaneilikka ja mehikasvit. Myös hopealanka, hopealehti ja marunat toimivat kauniisti.
  • Heinistä ja heinämäisistä kasveista hyviä vaihtoehtoja ovat muun muassa höyhenheinä, sarat, koristehirssi, siniheinä, kirjopuntarpää ja elefanttiheinä. Yrteistä toimivat muun muassa rosmariini ja ruohosipuli.
  • Lannoita kastelukerroilla kesäkukkalannoitteella. Hyvinvoivat kasvit sietävät paremmin ääriolosuhteita.

Koristeheinät ovat omiaan tuulisilla kasvupaikoilla. Tuuli ei riepottele ja riko heinien kapeita lehtiä, vaan ne heiluvat ja kahisevat kauniisti. Kokeile suurissa ämpäreissä tai ruukuissa esimerkiksi kirjopuntarpäätä, siniheinää, elefanttiheinää tai palmusaraa. Heinät Muhevaiselta.

Pelargonit rakastavat aurinkoa. Tähtipelargonin lehdet ovat koristeelliset ja tähtimäiset. Kukassa terälehdet ovat tavallista vyöhykepelargonia kapeammat, joten kukinta näyttää sirommalta.

Päivänkakkaraa muistuttavat kosmoskukat ovat nyt trendikkäitä. Kasvi sietää hyvin aurinkoa, eikä tuuli riepottele sen kapeita lehtiä. Lakastuvat kukat kannattaa leikata pois varteen saakka, jotta uusia nuppuja muodostuu.

Pilkahdus punaista vahvistaa merellistä tunnelmaa. Se voi näkyä kukissa, ruukuissa ja venevajan, pihasaunan tai laiturin yksityiskohdissa. Punakukkaisen kesäneilikan seurana valkoisin kukin kukkiva rantalaukkaneilikka.

Vedessä kelluvat kynttilät ovat tuulelta suojassa suurissa lasimaljoissa tai lasisissa hurrikaanilyhdyissä. Kivet täydentävät asetelmaa, ja niiden kauneus korostuu vedessä.

Anna luonnonkukkien kukkia ja kaislojen heilua. Keltakurjenmiekka kestää vedessä seisomista ja kasvualustan kuivumista. Se on erinomainen kasvi vesirajan tuntuman vaihteleviin ääriolosuhteisiin.

Hopeanharmahtavat kasvit ovat sopeutuneet kuivuuteen värillä ja lehtipinnan nukalla, joka vähentää kosteuden haihtumista. Vähä­eleinen istutus syntyy pelkillä lehtikasveillakin, aina ei tarvita kukintaa. Istuta esimerkiksi etualalla olevaa hopealehteä, rosmariinia ja marunaa. Kuvassa oikealla välimerenmaruna ’Parfyme d’Etiopia’.  Kate hidastaa kosteuden haihtumista mullasta, ja kivet sopivat merelliseen tyyliin.

Kommentoi »