Sohvaperunat-Juhanin jättiprojekti: "Ostin runkoon asti puretun puutalon vaikken tiedä remontoinnista mitään"
Rakenna ja remontoi
Sohvaperunat-Juhanin jättiprojekti: "Ostin runkoon asti puretun puutalon vaikken tiedä remontoinnista mitään"
Sohvaperunoista tutulla Juhanilla on suuri projekti: kunnostaa ensiasunto Turun Portsan puutaloidyllissä. Remonttiratkaisuissa äidillä on ollut viimeinen sana.
28.11.2017
 |
Meillä kotona

"Vasara ei pysy kädessä, joten ostin runkoon asti puretun puutaloasunnon Turun Portsasta."

Näin luonnehtii TV2:n suosituista Sohvaperunoista tuttu Juhani Koskinen remppaprojektiaan Pako Portsaan -blogissaan.

Koko hanke olisi pähkähullu, ellei Juhanilla olisi apunaan hyvä ammattilaisten verkosto. Yksi hänen parhaista ystävistään on kiinteistöalalla ja vetää koko projektia.

– En itse osaa remontoida ja on parempikin, että pysyn pois, Juhani kertoo.

Keskustassa asuva Juhani, 31, haaveili alun perin ostavansa ensimmäisen asuntonsa Turun ydinkeskustasta tai vanhasta puutalosta Portsasta, jossa asuu paljon ystäviä ja tuttavia. Portsa on tuttavallisempi nimitys Port Arthurille eli Turun VIII kaupunginosalle.

– Olen aina tykännyt siitä kaupunginosasta, tunnelmallisista pihoista ja mukulakivikaduista, hän kertoo.

Koti sijaitsee Port Arthurin eli Portsan puutaloidyllissä. Kuva: Juhani Koskinen
Pientä pintaremonttia? Tällainen oli lähtötilanne Juhani Koskisen ostamassa huoneistossa. Kuva: Juhani Koskinen

Portsalainen puutalo-osake löytyi keväällä sosiaalisen median avulla. Asunnosta oli purettu kaikki pois runkoa myöten. Asunnon peruskorjaus oli jäänyt kesken, sillä edellisten omistajien suunnitelmat muuttuivat. Niinpä Juhani sai kaupan mukana arkkitehdin sekä piirustukset, joihin tehtiin muutamia muutoksia. Lupaprosessissa venähti neljä kuukautta, joten tulevan portsalaisen kesä meni odotellessa.

Juhani halusi poiketa edellisten omistajien suunnitelmista ja rakennuttaa kellariin kylpyhuoneen ja saunan.

– Siellä on myös sellainen vanhan liiton perunakellari, josta tulee viinikellari, hän kertoo.

Kellarikerroksesta poistettiin aimo kerros kovaa savimaata. Kuva: Juhani Koskinen

Muutoksen jälkeen asunnossa on kolme kerrosta ja kussakin noin 20 neliötä. Keskikerrokseen tulee olohuone ja keittiö ja ylimpään kerrokseen makuuhuone sekä iso vaatehuone. Alun perin vaatehuoneen tilalla piti olla kylpyhuone, mutta tyylitietoinen mies katsoi tarvitsevansa ennemmin kunnolla tilaa vaatteilleen.

– Seuraan muotia, tykkään pukeutua hyvin ja minulla on paljon vaatteita. Kun saa tehdä oman maun ja tarpeiden mukaan, niin totta kai haluan niille tilaa, hän perustelee.

Ylimpään kerrokseen tulevat makuuhuone ja vaatehuone. Hirsiä jätetään näkyviin. Kuva: Juhani Koskinen
Yläkerrosten lattioista poistettiin vanhat turve-eristeet. Kuva: Juhani Koskinen

Tärkein huone kodissa on kuitenkin keittiö. Siitä piti tulla U:n mallinen ja suuri, mutta ihan kaikki ei mennyt suunnitelmien mukaan. Ensin vessan laajennus nielaisi tilaa kokkailulta ja sitten tuli yllätystekijä, joka kutisti keittiölle varattua tilaa:

– Äiti sanoi, että teen elämäni suurimman virheen, jos en laita tulisijaa. Vaikka olen jo kolmekymppinen ukko, niin vieläkin äitiä kuuntelen.

Tulisija siis tulee, mutta lähinnä tunnelmanluojaksi. Juhani aikoo pysytellä sisustuksessa mustassa ja valkoisessa. Remontin jälkeen koti on moderni, mutta perinteitä kunnioittavalla tavalla. Olohuoneeseen jätetään paljaaksi yksi hirsiseinä, ja yläkertaankin jää alkuperäistä hirttä näkyviin. Lankkulattiat sopivat puutalon tunnelmaan.

Keittiössä kokkaillaan rosterinvärisillä laitteilla. Kuulostaa aika maskuliiniselta, ja siihen on syynsäkin:

– Toistaiseksi ainakin tasan yksi mies on sinne muuttamassa, hän sanoo naurahtaen.

Osku Valtonen ja Juhani Koskinen ovat kuuluneet TV2:n Sohvaperunat-ohjelmaan alusta asti. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Lupien saamisen jälkeen remontti on edennyt vauhdikkaasti. Juhani toivoo voivansa kantaa tavaransa sisään jo ennen kevättä. Sitä ennen on vielä tehtävää. Joulukuun alussa tehdään kellarikerroksen lattian valu, ja futisjoukkuekaverit pääsevät talkoisiin mukaan kantamaan sementtisäkkejä.

– Sellaista kantohommaa voin tehdä, mutta en mitään, mistä jää näkyvää jälkeä. Oma osaaminen on kuitenkin vähän muissa asioissa, hän sanoo.

Juhani työskentelee omassa viestintäalan yrityksessään, mutta joka perjantai-ilta hänet voi nähdä kommentoimassa tv-ohjelmia Sohvaperunat-sarjassa. Noin 200 metrin päässä Juhanin tulevasta kodista asuu Sohvis-kumppani ja työkaveri Osku Valtonen perheineen. Hänen kotisohvansa tuli tutuksi Sohvaperunoiden edellisellä kaudella. Tällä kaudella kaverukset tuijottavat töllöä taas Juhanin kerrostaloasunnon sohvalla.

Entäpä seuraavalla kaudella, kokoonnutaanko silloin Juhanin uuteen kotiin?

– Jos tulee uusi kausi ja jos olemme mukana, niin katsotaan sitten.

Sohvaperunat perjantaisin TV2 klo 21.00

Pako Portsaan -blogi osoitteessa pakoportsaan.wordpress.com

1 kommentti