Avotakka

Sisustussuunnittelija Maija-Riitta Riuttamäki Sohvaryhmä-podcastissa: ”Sisustaminen on tunteiden käsittelyä”

Sisustussuunnittelija Maija-Riitta Riuttamäki Sohvaryhmä-podcastissa: ”Sisustaminen on tunteiden käsittelyä”
Kun sisustussuunnittelija Maija-Riitta Riuttamäki pyydetään avuksi, ongelma voikin olla ihan muualla kuin kodissa. Vastassa voi olla parisuhdekiista, avioero tai suru. Usko tai älä, näitä kaikkia voi työstää sisustamalla.

Sisustussuunnittelija Maija-Riitta Riuttamäki tietää, että sisustaminen on kaikkea muuta kuin pinnallista. Sisustamalla voi työstää elämänmuutosten tuomia tunteita ja kantaa mukana muistoja. Hän on oppinut pitkällä urallaan kohtaamaan asiakkaiden tunteita ja ongelmia, kuten surua ja erotilanteita. Avotakan Sohvaryhmä-podcastissa hän kertoo värikkäitä tarinoita, kuinka sisustaminen on tuonut apua elämään.

Kuuntele Sohvaryhmä-podcastin Maija-Riitta Riuttamäki -jakso:

Remontti uudistaa sisäisestikin

Hyvä sisustussuunnittelija on myös herkkä tunteiden tulkki, joka osaa kohdata kodeissa vaikeitakin tunteita – ja olla joskus suorastaan terapeuttina. Sellainen on yli 30 vuotta sisustussuunnittelijan työtä tehnyt Maija-Riitta Riuttamäki.

– Sisustussuunnittelussa mennään hyvin lähelle ihmisen sisintä. Halutaan muuttaa kotia, mutta taustalla voikin olla omassa elämässä jokin tilanne, kuten avioero. Kaikki eivät kerro siitä suoraan, mutta täytyy lukea tilanteesta, mitä taustalla on ja mikä on syy muutokseen, johon halutaan sisustaa.

Maija-Riitta valmistui alun perin tekstiilityön opettajaksi ja oli usean vuoden ajan töissä mielenterveystoimistossa käsityön ohjaajana. Siellä hän oppi lukemaan ja kohtaamaan erilaisia tunteita ja ongelmia, mistä on ollut paljon apua sisustussuunnittelijan työssä.

– Pystyn lukemaan ihmisestä rivien välistä negatiivisetkin tunteet.

Kodin sisustaminen uusiksi auttaa ihmisen sisäistä minää uudistumaan ja näkemään tilanteessa positiivisia puolia.

On ollut useita tilanteita, joissa Maija-Riitta on pyydetty avuksi kotiin, jossa ei ole ollut juuri mitään kalusteita vaan yksinäinen mies ja surullinen ilmapiiri.

– Tietysti avioero on ollut jo iso asia, ja nyt mies on ahdistunut siitä, että hänellä ei ole mitään käsitystä, miten uudesta asunnosta tehdään koti. Ulkopuolinen, neutraali ammattilainen pystyy tekemään kodista uuden näköisen, ja se auttaa sen ihmisen sisäistä minää myös uudistumaan ja näkemään tilanteessa positiivisia puolia.

Sisustaminen on mielen muokkaamista

Voiko sisustamalla työstää tunteita tai jopa hoitaa surua?

– Kyllä mielestäni voi ja ehkä täytyykin. Tavaroista luopuminen jonkin ikävän asian jälkeen puhdistaa mieltä. Olen aina sanonut, että sisustaminen ei ole todellakaan mitään pinnallista sohvatyynyjen valintaa ja verhojen rypytystä, vaan pohjimmiltaan se on aika paljonkin mielen muokkaamista ja tunteiden käsittelyä esineiden ja tilan kautta.

Kun muutetaan uuteen kotiin tai remontoidaan vanhaa, siihen liittyy paljon toiveita ja entisen elämän ja elämäntilanteen käsittelyä. Siinä on tunteet aina mukana, Maija-Riitta sanoo.

Tavaroista luopuminen jonkin ikävän asian jälkeen puhdistaa mieltä.

Sisustaminen voi auttaa ihmistä löytämään itsestään myös jotain uutta. Kerran Maija-Riitan asiakkaana oli professorirouva, joka asui kauniissa suvulta perityssä kodissa, jolle ei ollut tehty juuri mitään 50 vuoteen. Remontin myötä kotiin tuli paljon uusia tekstiilejä ja tapetteja. Rouva ei ollut koskaan ajatellut asioita visuaalisuuden vaan tieteen ja tutkimuksen kautta. Hän intoutui väreistä niin paljon, että meni väriterapiaan ja uusi koko vaatevarastonsa.

– Yllättäen hänelle ehdotettiin samoja sävyjä, kuin olin miettinyt hänen kotiinsa. Ehkä luin tämän ihmisen sisintä siis oikein. Hän oli löytänyt visuaalisuuden ja näki värit nyt ihan eri tavalla.

Tavarat ovat muistumia

Joskus Maija-Riitta on joutunut työssään keskelle parisuhdekiistaa, vaikkapa jo kahdesti muuratun takan paikasta. Kerran häneltä on pyydetty apua menehtyneen lapsen huoneen muutokseen. Lopulta mitään ei kuitenkaan saanut muuttaa.

– Muistan, kun itse kävin läpi edesmenneen äitini tavaroita. Mietin, voinko heittää tätä tavaraa pois: heitänkö jotain äidistä silloin pois. Ihmiset pitävät läheistensä tavaroita ympärillään muistumana heistä. Ne saavat tuntemaan, että pois mennyt ihminen on lähellä.

Tavaroilla onkin iso merkitys muistamisessa, eikä Maija-Riitta siksi ymmärrä, jos joku haluaa sisustaa kodin täysin uusilla tavaroilla. Aina pitäisi olla jokin muistuma edes omasta entisestä elämästä. Elämän kerroksellisuus pitäisi hyväksyä ja näkyä kaikissa kodeissa.

Maija-Riitalla on ollut monta tapausta, jossa pariskunta on muuttanut yhteen ja tyyliltään eripariset tavarat on täytynyt sovittaa yhteiseen kotiin. Ulkopuolinen suunnittelija voi neutraalisti koota kalusteista parhaan mahdollisen kokonaisuuden.

Hän ohjeistaa, että molemmat saavat ottaa mukaan saman määrän tavaraa, ja toisen täytyy hyväksyä puolison tyyliin sopimattomatkin tavarat. Sisustussuunnittelijan työ on sovittaa ne yhteen. Hänestä on hirveän tärkeää, että ihmisellä on ympärillään rakkaita esineitä.

– Moni kysyy, sopiiko tämä esine nyt kotiini. Sanon, että laitetaan sopimaan, jos se on tärkeä. Sen voi esimerkiksi maalata tai muuten muokata sopivammaksi. En koskaan suostu sanomaan, että joku asia ei sovi tai istu miljööseen. Sen ympärille kerätään sellaisia esineitä, että se istuu kotiin.

Julkaistu: 10.4.2020
Kommentoi »