Sisustuskauppiaan oma maalaisidylli: valkoiset lautalattiat, pitkään toivottu puuhella ja 3000 omenapuuta
Sisustus
Sisustuskauppiaan oma maalaisidylli: valkoiset lautalattiat, pitkään toivottu puuhella ja 3000 omenapuuta
Hennan ja Saulin kodin tunnelma syntyy antiikkikalusteista, lautalattioista ja uunissa paistuvista piirakoista, joihin on poimittu omenat omasta puutarhasta.
15.3.2018
 |
Unelmien Talo&Koti

Kevätauringon myötä rintamamiestalon pihapiiri alkaa vihertää, ja pian omenatarha peittyy valkoiseen kukkapilveen. Rakennuksen 150 neliötä jakautuvat viiden huoneen ja keittiön kesken.
Pelargonit viihtyvät talvet viileällä kuistilla. Saulin nikkaroimaan arkkupenkkiin mahtuu paljon kenkiä ja sen päällä on mukava istua.

Omenankukkien aikaan näky on satumainen! Henna ja Sauli Halosen tilalla kasvaa nimittäin kolmetuhatta omenapuuta. Maalaisidyllin täydentävät pihalla käyskentelevät lampaat. 10-vuotiaalla Avalla ja 15-vuotiaalla Joonatanilla aika ei käy täällä koskaan pitkäksi.

Miten päädyitte asumaan juuri tänne, Henna?

Olen kotoisin lähiseudulta. Huomasimme sattumalta talon myynti-ilmoituksen Keltaisessa Pörssissä. Teimme ostopäätöksen todella nopeasti. Ihastuimme vuonna 1947 rakennetun rintamamistalon tunnelmaan sekä pihapiiriin omenatarhoineen. Nyt olemme asuneet täällä lähes 15 vuotta.

Millainen on sisustustyylisi?

Rakastan antiikkia ja vanhoja tavaroita, joten sisustuksemme koostuu pääasiassa niistä. Pidän varsinkin talonpoikaisantiikista ja kustavilaistyylistä. Vanhoja huonekaluja oli talossa jo valmiina, ja lisää olemme hankkineet vuosien varrella. Aikaisemmin maalasimme kalusteet, mutta nykyään teemme päinvastoin eli rapsuttelemme pinnat paljaiksi.

Olohuoneen sohva ja divaani ovat Furninovan mallistosta. Irrotettavat päälliset ovat välttämättömät lapsiperheessä.
Potretit löytyivät komerosta muuttopäivänä, ja ne pääsivät seinälle saman tien. Toinen herroista on talon ensimmäinen asukas, toinen hänen isänsä.
Helmililjat pysyvät tanakasti pystyssä kirpparilta ostetussa lasipurkissa. Pääsiäisen aikaan kukka-asetelmia on joka huoneessa.
Siro kamiina on talvi-iltojen ilo. Mallia myy Jotul.

Millaista remonttia olette tehneet?

Olemme ehtineet käydä läpi talon kaikki pinnat, ison osan jopa kahteen kertaan. Seinät ja lautalattiat on maalattu vaaleiksi. Niitä vasten patinoituneet huonekalut pääsevät parhaiten oikeuksiinsa. Sauna- ja kylpytilat rakensimme kellariin. Viimeksi uudistimme keittiötä muurauttamalla sinne puuhellan. Samalla otimme esiin alkuperäisen tiilimuurin.

Entä talon julkisivu?

Meidän aikanamme se on vaihtanut väriä jo kahteen kertaan. Alun perin talo oli myrkynvihreä. Maalasimme sen ensin keltaiseksi ja sitten punaiseksi.

Keittiökalusteista rakennettu saareke toimii aputasona. Sen äärellä mahtuu häärimään useampikin kokki. Henna keksi kiinnittää keittiön ikkunoiden päälle ikkunalaudat. Sopivat lankut löytyivät navetasta, ja kannakkeet hankittiin Ikeasta.
Astiat ovat vanhoja ja valkoisia lukuun ottamatta laseja. Usein käytettäviä kippoja ja lautasia säilytetään avohyllyillä.
Pariskunta on hankkinut vanhoja tuoleja nettikirppareilta ja ystäviltä. Pehmikkeet ovat omasta kaupasta.
Henna ehti haaveilla puuhellasta vuosia. Malli löytyi netistä, ja turkulainen perinnemuurari toteutti sen kierrätysmateriaaleista.
Omenasatoa riittää myös leivonnaisiin. Perheen mielestä omenapiirakoista tulee parhaat, kun ne paistetaan puu-uunissa. Keittiössä on myös sähköliesi, mutta se on tosi vähällä käytöllä.

Sinulla on sisustuspuoti. Mitä siellä myydään?

Oma kauppa oli unelmani pitkään. Kahdeksan vuotta sitten perustin piharakennukseen Putiikki Vanha-Vanton. Kaupan on sekä uutta että vanhaa tavaraa etupäässä Ruotsista ja Tanskasta. Jonkin verran on myös kotimaisten käsityöläisten tuotantoa. Kelpuutan puotiin vain tuotteita, joita ottaisin omaankin kotiini. Usein testaan tavarat ensin meillä kotona.

Onko sinulla uusia suunnitelmia?

Niitähän riittää! Valmiina ovat jo piirustukset talon laajennusta varten. Tarkoitus on rakentaa kaksi uutta huonetta, toinen ruokailutilaksi ja toinen työhuoneeksi. Teemme samalla kuistin, joten myös talon julkisivuun tulee muutoksia. Väri saa pysyä edelleen punaisena. Haaveissamme on myös rakentaa perinteisen mallinen pönttöuuni nykyisen kamiinan tilalle.

Henna hankkii aina niin kauniita pussilakanoita, ettei päiväpeitteelle ole tarvetta.
Perheen mielestä patinoitunut vanha huonekalu on kauniimpi kuin uusi ja kiiltävä.
Pukeutumishuoneen seinä on maalattu Vintage-maalin french grey -sävyllä. Rakas antiikkituoli on tullut linja-auton kyydissä Pohjois-Suomesta.

Teillä on paljon eläimiä. Mitä kaikkia?

Meillä on kuusi lammasta, kolme koiraa, kissa, kaksi gerbiiliä sekä hermeliinikani. Aloitan ja lopetan päiväni ruokkimalla eläimet. Lampaista kehrätään villaa langoiksi. Ystäväni kutoo minulle parhaillaan niistä villatakkia.

Pääsiäinen lähestyy. Miten se näkyy kodissanne?

Pääsiäisen aikaan tuon kotiin ensimmäiset helmililjat, niitä on lähes joka huoneessa. Minulla on myös tapana laittaa koristeeksi pieniä viiriäisenmunia, jotka näyttävät suloisilta vanhassa kulhossa.

Viiriäisenmunat ovat perheen perinteisiä pääsiäiskoristeita.
Tilalla on kuusi lammasta. Niistä saatava villa lähetetään pieneen kehräämöön, jossa se tehdään langaksi.
Henna vaihtaa oman myymälänsä sisustusta vuodenaikojen ja juhlapyhien mukaan. Nyt valmistaudutaan pääsiäiseen.
Kommentoi »