Annika Meder suunnitteli mökkinsä 70-luvun henkeen: ”Mukavuuksien niukkuus vapauttaa aikaa olennaiseen”
Paluu lapsuudenkesiin
Annika Meder suunnitteli mökkinsä 70-luvun henkeen: ”Mukavuuksien niukkuus vapauttaa aikaa olennaiseen”
Mitä voisimme oppia 70-luvun mökkeilystä? Kestävät periaatteet ja lapsuudenkesät mielessään sisustusarkkitehti Annika Meder suunnitteli itselleen lomakodin – ja samalla uuden mökkimallin. ”Mänty patinoituu todella kauniisti ajan myötä, kun sen pintaan ei laita mitään.”
Julkaistu 31.8.2023
Avotakka
Sisustusarkkitehti Annika Mederin tumma mökki maastoutuu hienosti järvenrantamaisemaan. Hirret on käsitelty mustiksi Virtasen hengittävällä 3 öljyn kuullotteella. Sävy on Tikkurilan kuultovärikartan Piki.

Olin juuri myynyt kuivanmaan mökkini. Missään tapauksessa tarkoitukseni ei ollut ainakaan hankkia uutta kesäpaikkaa.

Toisin kuitenkin kävi, kun Oikotielle tuli myyntiin edullisesti pieni 70-luvun saunamökki tutun, viehättävän järven rannalla Etelä-Savossa. Alun perin oli ajatus, että kolmihenkinen perheemme viettäisi kesäpäiviä järvenrannassa, tukikohtanamme pikkuruisen pyöröhirsisaunan tupa. Pian kävi ilmi, että sauna oli rakennettu kehnosti, eikä sen kunnostaminen asuttavaksi käynyt päinsä. Alkoi viritä ajatus uuden mökin rakentamisesta 70-luvun henkeen.

70-luvulla Ben af Schulténin suunnittelema mäntyinen Artekin ruokapöytä ja ranskalaiset kastanjapuiset lastutuolit löytyivät edullisesti Torista. Valaisin ruokapöydän yllä on Lisa Johansson-Papen.

Lapsena vietin kesiä perheeni mökillä pienen suolammen rannalla. Mökki oli isäni itse suunnittelema ja pitkästä tavarasta rakentama.

Mökkeily oli silloin yksinkertaista. Kaupungissa auton takakonttiin pakattiin vaate- ja ruokakassi. Perillä mökin eteisessä odottivat kumisaappaat ja saunan pukuhuoneen naulakossa uimapuku. Ei kaivattu isoja tavaramääriä eikä mukavuuksia. Perunat ja maito säilyivät viileässä maakellarissa, ja kaasuhella lämmitti tiskiveden. Ruoanlaitto oli yksinkertaista ja pienimuotoista, ja nautinnot keskittyivät ulkona oleskeluun. Nykynäkökulmasta tuon ajan mökkeily ja mökkiarkkitehtuuri olivat varsin ekologisiakin.

Nykynäkökulmasta lapsuusajan mökkeily ja mökkiarkkitehtuuri olivat varsin ekologisiakin.
Mökin sisäpinnat ovat valtaosin käsittelemätöntä mäntyä, vain lattialautoja suojaa lakkaus. Pitkän sohvan Annika suunnitteli ja rakensi itse Familonin runkopatjoista ja ylijäämäpuutavarasta. Siitä saa myös kulmasohvan, löhödivaanin, parisängyn tai erilliset pedit kesävieraille. Isoihin tyynyihin on mukava nojailla.
Sisustusarkkitehti Annika Meder mökkeilee Etelä-Savossa elokuva-alalla työskentelevän puolisonsa Jarkon ja kuusivuotiaan lapsensa kanssa. Annikaa voi seurata Instagramissa nimellä @vihreatalo.

Opiskelin uuden mökin suunnittelun aikaan sisustusarkkitehtuuria Aalto-yliopistossa. Eräällä kestävän suunnittelun kurssilla ajatukseni alkoivat kirkastua mökin pääpiirteistä.

Tutkin suomalaisten arkkitehtien piirtämiä vanhoja kesämökkimalleja ja aloin pohtia, löytyisikö niistä aikaa kestäviä ominaisuuksia sovellettavaksi nykyajan ympäristöystävälliseen kesäasuntosuunnitteluun. Näistä tutkimuksista tuli lopulta kandidaatintyöni.

Havainnoistani innostui myös hirsitalovalmistaja Honkarakenne. Aloimme heidän arkkitehtiensa kanssa viedä suunnittelua eteenpäin mielessäni lapsuuteni mökkikesien tunnelmat. Näin syntyi Honkarakenteelle 70-luvusta inspiroitunut mökkimalli Rantama.

Nostalgia näkyy mökille valituissa käyttöesineissä. Kotimaisen Finelin emalinen vesipannu on Heikki Orvolan suunnittelema ja posliininen suodatin vanhaa Arabiaa. Keittiön taso on Forbon linoleumia, sävy tummanvihreä Conifer. Lucia-kynttilänjalka on Artekista.
Valkeaksi maalattu jugendtyylinen astiakaappi on edullinen löytö Huutokauppa Helanderilta. Astia­valikoiman näkee yhdellä silmäyksellä ja tarvitsemansa saa helposti. Seassa on keräilyaarteita.

Rantaman suunnittelu noudattelee nostalgiasta nousevaa vaatimattomuutta ja nykyajan kestävää mökkirakentamista. Hirsi tuntui suorastaan itsestään selvältä valinnalta. Umpipuuta voittanutta rakennusmateriaalia ei ympäristönäkökulmasta nähdäkseni ole. Hirren pitkästä elinkaaresta hyvä esimerkki oli tontillamme sijainnut vanha saunamökki. Sen 50-vuotias hirsirunko oli yhä täysin käyttökelpoinen. Se siirrettiin jatkamaan elämää toiselle tontille samalla seudulla.

Suunnittelimme Rantaman tilat kompakteiksi ja helposti muunneltaviksi. Mökin toisessa päässä on sauna ja pukuhuone, toisessa kaksi pientä makuu­soppea. Väliin jää iso oleskelutila, jonka kookkaista ikkunoista avautuvat näkymät ympäröivään luontoon.

Tuvan mitoituksen halusin sellaiseksi, että sitä voi tilanteen mukaan kalustaa monella eri tavalla: pyöritellä kalusteita useisiin eri järjestyksiin ja lisätä vierassänkyjä tai vaikka säilytystilaa tarpeen mukaan.

Eero Aarnion rottinkinen Mushroom-jakkara toimii mökin oleskelutilassa istuimena, sivupöytänä ja laskutasona. Taustalla on Marianne Huotarin Suovilla-­matto.
Kompaktit makuusopet on rauhoitettu pelkästään nukkumiseen. Hyvät patjat ja houkuttavat petaukset takaavat makeat unet. Hirsiseinien hengittävä rakenne tekee huoneilmasta miellyttävän tasaisen.

Kandidaatintyössäni tutkin tarkoin myös esimerkkimökkien sisustuksia. Huomasin pian, että sekä kalusteissa että sisätilojen pintamateriaaleissa puu olisi aikaa kestävin ja ekologisin valinta – usein jopa täysin käsittelemättömänä. Esimerkiksi mänty patinoituu todella kauniisti ajan myötä, kun sen pintaan ei laita mitään.

Yli jäänyttä rakennusmateriaalia oli hyödynnetty kekseliäästi tutkielmani sisustuksissa. Niinpä minäkin rakentelin itse työmaalta jääneistä kakkosnelosista ja runkopatjoista muunneltavan kulmasohvan, jossa voi mukavasti majoittaa kesävieraita.

Laudeliinoina palvelevat Varustelekasta hankitut itäsaksalaiset armeijan ylijäämäpyyhkeet. Artekin jakkaralla on kaunis, pyöreä Hetkinen-suolasaippua.
Saunan minimalistiset lauteet toimitti Suomen tervaleppä. Helsingin Konalassa valmistettu Veto-kiuas tuottaa erinomaiset löylyt. Se on parin mielestä yksi parhaista hankinnoista mökillä.

Muu kalustus ja mökin tarpeisto löytyivät pääasiassa Torista ja Facebookin kierrätysryhmistä. Vanhat ranskalaiset lastutuolit ja Ben af Schulténin Artekille suunnittelemat massiivimäntyiset pöydät ovat käsittelemätöntä puuta nekin.

Puupintojen seuraksi keräilin valkoisia käyttö­astioita raikastamaan kokonaisuutta. Ne säilyvät huutokaupasta löytyneessä täyspuisessa kaapissa.

Linoleumi on upean monikäyttöinen ja uusiutuvista raaka-aineista valmistettu materiaali, jonka soisin tekevän isosti paluun suomalaiseen sisustamiseen.

Tekstiileissä suosin luonnonmateriaaleja: villaa, pellavaa, puuvillaa ja juuttia. 70-luvun tuntua korostaa Marianne Huotarin Finartelle suunnittelema paimentolaishenkinen Suovilla-villamatto.

Yksinkertaisen keittiön työtasoon valitsin linoleumin. Se on upean monikäyttöinen ja uusiutuvista raaka-aineista valmistettu materiaali, jonka soisin tekevän isosti paluun suomalaiseen sisustamiseen. Linoleumin syvänvihreä väri keskustelee hienosti jätti-ikkunoista näkyvän maiseman sävyjen kanssa.

Tontilta puretun vanhan saunan laituri palvelee hyvin edelleen. Metsäinen piha saa rakennusvaiheen jälkeen kasvaa rauhassa takaisin luonnontilaan.

Mökkeily Rantamassa on monella hyvällä tavalla paluuta lapsuuteni kesiin. Jo suunnittelun alkumetreillä päätimme jättää sähköä lukuun ottamatta muut mukavuudet mökistä pois. Mukavuuksien vähyys paitsi pienentää rakennuksen elinkaaren aikaista hiilijalanjälkeä myös karsii olemisesta turhan tehokkuuden ja hektisyyden.

Ajatukset hiljenevät yksinkertaisten askareiden äärellä. Pesuvesien kantaminen, tulen tekeminen kiukaaseen, emalikattilassa kiehuvat kesäperunat. Tavaramäärän niukkuus ja tilojen yksinkertaisuus vapauttavat aikaa olennaiseen. Mieli keskittyy oman olemisen miettimisen sijaan ympäröivän luonnon tarkkailuun ja ihmettelyyn. Näissä tunnelmissa on mielestäni kestävän suomalaisen kesäasumisen ydin.

Mukavuuksien vähyys paitsi pienentää rakennuksen elinkaaren aikaista hiilijalanjälkeä myös karsii olemisesta turhan tehokkuuden ja hektisyyden.
Vuonna 2021 valmistunut Honkarakenteen noin 52 neliön Rantama-mökki sijaitsee Etelä-Savossa.
1 kommentti