Kotivinkki

Ilman omaa tyyliä koti näyttää lavasteelta, sanoo sisustustoimittaja Hanna Sumari: "Jos haluat seinääsi pantteritapetin, laita sinne sellainen"

Ilman omaa tyyliä koti näyttää lavasteelta, sanoo sisustustoimittaja Hanna Sumari: "Jos haluat seinääsi pantteritapetin, laita sinne sellainen"
Uskalla sisustaa persoonallisesti. Silloin kodin sisustus ei tunnu lehdistä kopioidulta, sanoo sisustustoimittaja Hanna Sumari. Hän on tehnyt sisustusohjelmia televisioon lähes kolmenkymmenen vuoden ajan. Sinä aikana kodit ovat Sumarin mielestä alkaneet yhdenmukaistua.
Julkaistu: 16.7.2020

Aivan kuin huonekalut ja sisustusesineet olisi juuri haettu kaupasta ja laitettu paikalleen tarkan kaavan mukaan. Kaikki on millilleen ojennuksessa. Eletäänkö täällä lainkaan?

Television sisustusohjelmista tuttu sisustustoimittaja Hanna Sumari on vieraillut tuhansissa suomalaiskodeissa. Toisinaan hänestä tuntuu kuin hän astuisi kulissiin.

Sellainen olo Sumarille tulee, jos kodissa on lehdissä ja Instagramissa viliseviä trendiesineitä, mutta ei mitään asukkaista tai heidän historiastaan kertovaa. Tai jos sisustus edustaa puhtaasti vain yhtä tyylisuuntaa, ilman kerroksellisuutta tai poikkeamia. Kodikkuus puuttuu.

On itsetuntemuksen puutetta haalia vain tavaroita, joita näkee lehdissä ja Instassa.

– Enkä tarkoita tällä sitä, että kodissa pitäisi olla epäsiistiä tai paljon tavaraa, vaan sitä, että henkilökohtaisuus puuttuu. On kuin koti olisi lavaste, Sumari sanoo.

Usein ”kulissikodit” ovat valkoisia ja minimalistisia tai niissä on paljon uusvanhaa tavaraa.

– Jos ei anna persoonan, tyylin ja omien, rakkaiden esineiden näkyä kodissa, niin silloin se näyttää helposti teennäiseltä. On itsetuntemuksen puutetta haalia vain tavaroita, joita näkee lehdissä ja Instassa.

Sumaria hämmästyttää, että jotkut kertovat haluavansa kotiinsa hotellisisustuksen.

– Miksi ihmeessä? Hotellit on suunniteltu niin, että siellä viihtyvät kaikki. Mutta missä sinä itse viihdyt? Mikä toisi sisustukseen jonkin oman jutun?

Hanna Sumari kehottaa kuuntelemaan omaa itseään sisustuksessa. "Jos haluat pantteritapetin, niin laita sellainen. Älä ajattele, että mitä sitten, kun asunto myydään", hän sanoo.

Sumari on tehnyt sisustusohjelmia televisioon lähes kolmenkymmenen vuoden ajan, vuodesta 1993 saakka. Sinä aikana kodit ovat hänen mielestään alkaneet yhdenmukaistua. Tähän ovat vaikuttaneet ensin internet, sitten sosiaalinen media ja erityisesti Instagram.

Kun ihmiset näkevät jatkuvasti samantyyppisiä koteja, he alkavat ajatella, että vain sellaiset ovat hienoja ja alkavat imitoida niitä. Syntyy itseään vahvistava kierre.

Sumari muistaa, kuinka 2000-luvun alkupuolella kodeissa alkoi näkyä Gantin tähtityynyjä.

– Ihmiset, jotka harrastivat sisustamista, näkivät tähtityynyjä ja ajattelivat, että hyvällä sisustajalla on sellainen. Mitä enemmän niitä näkyi, sitä enemmän niitä haluttiin. Niin niistä tuli juttu, joka ’pitää olla’, Sumari sanoo.

Samalla tavoin juuri nyt on trendinä esimerkiksi Alvar Aallon suunnittelemat esineet ja huonekalut.

– Ne ovat upeita esineitä, mutta niitä pitää osata käyttää omalla tavallaan. Missä ne ovat omasta mielestä kivan näköisiä? Voisiko niitä asetella jännittävästi? Sumari sanoo.

Sosiaalinen media vääristää ihmisten käsitystä siitä, minkälaista toisten kodeissa on.

Hän kannustaa persoonallisiin ratkaisuihin. Sohvan voi sijoittaa huoneeseen kulmittain tai pinnatuolin jalat maalata eri värillä kuin istuinosan.

Kouluaikoinaan Sumarilla oli ystävä, jonka äiti maalasi tauluja ja naulasi ne lattiaan.

– Siinä on asennetta, sitä kohti! Sumari nauraa.

Hän on itse tehnyt sohvapöydän talonpoikaisantiikkikaluston pirttipöydästä ja penkeistä. Hän laittoi penkit vierekkäin ja niiden päälle pirttipöydän pöytälevyn.

– Korkeus on sohvapöydälle epätavallinen, ja se miellyttää omaa silmääni, Sumari sanoo.

Sosiaalinen media vääristää ihmisten käsitystä siitä, minkälaista toisten kodeissa on, Sumari sanoo.

Paljon puhutaan kehopositiivisuudesta ja siitä, että jokainen saa näyttää siltä, miltä näyttää. Jokainen kotikin saa!

Niin sanotut instakodit erottuvat selvästi. Niissä on muutama spotti, joita kuvataan, eikä koti muuten näy. Siellä on ehkä haettu kaupasta tavaroita ja palautettu ne kuvausten jälkeen. Syntyy mielikuva, että toisilla on hirveästi kaikenlaista.

Sumari on kuitenkin iloinen siitä, että somessa on alkanut näkyä myös koteja, jotka näytetään sellaisina kuin ne ovat.

– Paljon puhutaan kehopositiivisuudesta ja siitä, että jokainen saa näyttää siltä, miltä näyttää. Jokainen kotikin saa! Ihmisiltä puuttuu uskallusta sisustaa, ja se kulkee käsi kädessä itsetunnon kanssa. Jos on hyvä itsetunto, voi tehdä kotiinsa mitä hyvänsä.

Miellyttämisenhalu kannattaa karistaa suosiolla pois.

– Jos haluat seinääsi upean pantteritapetin, niin laita sinne sellainen. Älä ajattele, että mitä sitten, kun asuntoa yritetään myydä. Mieti, missä itselläsi on hyvä olla, Sumari sanoo.

”Niiden asioiden, joita sinulla on kotonasi, pitäisi olla sinulle itsellesi jollain tavalla merkityksellisiä. Kuinka merkityksellinen on tuote, jonka olet nähnyt monta kertaa Instagramissa?” sisustustoimittaja Hanna Sumari kysyy ja kannustaa rohkeuteen sisustusvalinnoissa.

Sumarin omassa kodissa harvasta esineestä näkee, minkä merkkinen se on. Design-klassikoita kodissa ei ole lainkaan.

– Tein aikanaan vuosikausia juttuja design-klassikoista ja rakastin niitä. Mutta sitten tulivat blogit, ja niitä alkoi olla joka paikassa. En kestä, että kaikkialla on samaa!

Design-klassikoiden sijaan hänen kodissaan on esimerkiksi vanhemmilta perittyä antiikkia.

– Antiikkihuonekalua ei välttämättä ole kahta samanlaista. Se on siinä mielessä kiva.

Sumari asuu 1940-luvulla rakennetussa omakotitalossa, jonka hän osti ja remontoi miehensä kanssa 20 vuotta sitten. Hän ei tiennyt, minkälaisen sisustuksen haluaa. Niinpä hän otti nipun sisustuslehtiä ja alkoi repiä sieltä kuvia, jotka näyttivät kivalta.

Sumarin kodin sisustus on pysynyt miltei muuttumattomana 20 vuotta. Kalusteet ovat samat, ja suuri osa niistä on alkuperäisillä paikoillaan.

Tätä keinoa hän suosittelee muillekin. Kuvia voi keräillä myös esimerkiksi Pinterestissä.

– Ei edes tarvitse tietää, miksi kuva on kivannäköinen. Kun kuvia on kertynyt nippu, katso niitä kokonaisuutena. Sieltä alkaa yhtäkkiä löytyä selkeä linja: lempiväri ja -tunnelma, ehkä esine, joka toistuu.

Älä kuitenkaan tyydy vain siihen, mitä näet lehdissä. Sumari kehottaa kulkemaan kaikkialla silmät auki.

– Aina, kun näet vaikka julkisessa tilassa jonkin kivan yksityiskohdan, ota siitä kuva. Vähitellen kuvista alkaa hahmottua, mikä omaa silmääsi miellyttää.

Tällä keinolla Sumari loi kotiinsa sisustuksen, joka on pysynyt miltei muuttumattomana 20 vuotta. Kalusteet ovat samat, ja suuri osa niistä on alkuperäisillä paikoillaan.

– On helpottavaa, kun sisustus on sellainen, ettei sille tarvitse tehdä mitään. Jos tarvitsen piristystä, voin hankkia kukkia tai kynttilöitä.

Rohkea saa olla, mutta nopeita ratkaisuja ei kannata tehdä etenkään silloin, kun on kyse kiinteistä ratkaisuista, kuten lattiasta, laatoista tai keittiön kaapeista. Niitä on hankala muuttaa jälkeenpäin.

Sumari meinasi omassa remontissaan asennuttaa eteisen lattiaan turkoosit laatat. Turkoosi väri säkenöi hänen silmissään kuin Välimeri.

– Ystäväni sanoi, että et voi tehdä sitä, ja oli oikeassa. Laatta olisi ollut kauhea siinä eteisessä.

Kukkatauluistakin saa tykätä.

Myös toinen neuvo kumpuaa omasta elämästä.

– Raskaushuuruissa ei kannata sisustaa pysyviä elementtejä. Meillä on katossa vaaleansinisiä tähtiä, joissa on keskellä halogeenit, eikä niitä saa pois.

Taidetta Sumari toivoisi näkevänsä suomalaisissa kodeissa enemmän. Eikä hän tarkoita, että seinälle pitäisi ripustaa Edelfeltiä tai Schjerfbeckiä.

– Se voi olla vaikka itse tehty tai hassu, kirpputorilta ostettu taulu, jos se vain on itsestä kiva. Kukkatauluistakin saa tykätä, Sumari sanoo.

Hän arvelee, että moniin vinttikomeroihin on piilotettu perittyjä tauluja, joita ei haluta laittaa seinälle. Niitä pidetään kenties noloina tai vanhanaikaisina, vaikka ne voivat olla itselle hyvin rakkaita.

– Vanhat, hyvin krumeluurit kehykset näyttävät tosi kivalta muuten minimalistisessa sisustuksessa, Sumari vinkkaa.

Tauluissa ja muissa kuvissakin hän peräänkuuluttaa kuvan tärkeyttä itselle.

– Miksi haluat katsoa New Yorkia tai Audrey Hepburnin kuvaa? Löytyisikö mieluummin kuva, jolla on itsellesi jokin merkitys?

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Tilaa HEMPEAn laadukkaat tekstiilit Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
11 kommenttia