Siskokset Anne ja Ulla ostivat salaa miehiltään yhteisen kesäpaikan – "Meitä on tässä kaksi pohojolaasta kukkamummaa"
Piha ja puutarha
Siskokset Anne ja Ulla ostivat salaa miehiltään yhteisen kesäpaikan – "Meitä on tässä kaksi pohojolaasta kukkamummaa"
Kukkia rakastavat siskokset Anne Alanko ja Ulla Koivula ostivat miehiltään salaa yhteisen kesäpaikan Kurikasta. Yli 20 vuoden aikana alkujaan heinikkoinen vanhan osuuspankkirakennuksen piha on muuttunut siskosten käsittelyssä reheväksi perennojen ja kesäkukkien värittämäksi puutarhaksi.
15.1.2018
 |
Viherpiha

Milloin puutarhaharrastuksenne alkoi?

Anne: Jo lapsuudenkodissamme oli puutarha, jossa kasvoi marjapensaita, muita hyötykasveja ja kukkatarha, joten minä ja siskoni olemme tehneet puutarhatöitä pienestä pitäen. Puutarhainnostus ja kasvikiinnostus taitaa olla meillä vähän verissä, koska kummastakin meistä kasvoi aikuisena multasormi.

Ulla: Ostimme tämän talon siskoni kanssa miehiltämme salaa vuonna 1988 yhteiseksi kesämökiksi ja puutarhapaikaksi. Rakennus on vanha säästöpankki, jossa oli valmiiksi kaksi sisäänkäyntiä. Se ratkaisi kaupat. Minä valitsin itselleni talon puoliskoista sen, jossa oli ihana puuhella. Huomasin vasta myöhemmin, että asunto oli muuten kurjassa kunnossa ja vaati paljon enemmän remonttia kuin siskon puoli. Kymmenisen vuotta sitten muutimme mieheni Olavin kanssa asumaan tänne pysyvästi, mutta Anne ja Martti asuvat yhä talvet rivitalossaan Seinäjoella.

Miten puutarha on teidän aikana muuttunut?

Ulla: Se oli päässyt hoitamattomana aivan villiintymään, ja jäljellä sinnitelleet puutarhakasvit olivat hukkua heinän sekaan. Ensimmäisinä kesinä vain niitimme heinikkoa ruohonleikkurilla.

Anne: Jaoimme puutarhan puoliksi niin, että kumpikin saa tehdä omassa puutarhassaan makunsa mukaan. Käytännössä kuitenkin hoidamme puutarhojamme usein yhdessä. Olemme joka vuosi lisänneet kasveja ja tehneet muita uudistuksia. Talon lähettyvillä ovat kukkatarhat ja oleskelualueet. Kasvimaamme sijaitsevat tontin takaosassa Luopajoen varrella. Sieltä pumppaamme ilmaiseksi kasteluvettä.

Sisäänkäyntien siististi laatoitettu edusta on yhteistä oleskelua varten.
Noin 1,5-metriseksi kasvava kaktusdaalia talvehtii ruukkuineen päivineen kellarissa.
Annen ja Ullan puutarha on kokenut parissakymmenessä vuodessa muodonmuutoksen heinittyneestä pihasta upeaksi kukkatarhaksi.
Pieni saunamökki oli Ullan ja Olavin ensimmäisiä hankintoja pihaan. Ulla koristelee sen joka suven alussa sieväksi kesäkukilla.

Eroavatko pihapuoliskonne paljon toisistaan?

Ulla: Meitä on tässä kaksi pohojolaasta kukkamummaa. Minusta Annella ja minulla on kuitenkin vähän erilainen maku, vaikka pidämme kumpikin eniten pitkään kukkivista ja helppohoitoisista vanhan ajan kasveista, kuten harjaneilikoista, tarha-alvesta, tiikerililjoista, värimintuista, harmaamalvikista, kultapiiskuista, ukonhatuista ja ritarinkukista. Monia niistä kasvoi jo lapsuudenkotimme puutarhassa.

Minun puolellani talon julkisivua koristavat isokokoisen agaaven ja begonioiden lisäksi iloisen väriset samettikukat ja kehäkukat, jotka kasvatan joka kevät itse siemenistä. Kylvän aina myös risiiniä, koska se on minusta niin kaunis kasvi. Se sopii niin ruukkuistutuksiin kuin perennojenkin joukkoon. Pienen saunamökin koristelen sieväksi pelargoneilla ja muilla pitkään kukkivilla kesäkukilla.

Meillä on Olavin kanssa kasvihuone, jossa viljelemme kurkut ja tomaatit. Kylvän sinne myös salaattia, jotta saamme siitä aikaisemmin satoa kuin kasvimaalta.

Anne: Minun puutarhassani kukissa on ehkä hieman hempeämpi väritys kuin Ullan puolella. Perennapenkkini kiertävät tontin reunaa pitkin kasvimaalle saakka. Martti rakensi meidän puolellemme oleskelualueen kupeeseen parikymmentä vuotta sitten vesialtaan. Se näyttää kauniilta kasvien keskellä.

Suurin ylpeydenaiheeni on paraatipaikalla keskellä pihaa kasvava ruusu, jonka lapseni ovat tuoneet äitienpäiväkukaksi. Se on ollut minulla jo ainakin seitsemän vuotta ja kukkii mahtavasti joka kesä. Säilytän sitä talvisin kellarissa.

Talon päädyssä on joskus ollut pieni kuisti, josta ovat jäljellä enää portaat. Ulla valjasti ne kukkien käyttöön. Ylimpänä komeilee upea agaave. Mehikasveihin kuuluva agaave kasvaa hitaasti näyttävän kokoiseksi jättiläiseksi.
Suurilehtisen yksivuotisen risiinin takana kukkiva harmaakäenkukka tekee ensimmäisenä vuonna lehtiruusukkeen ja kukkii toisena vuonna. Se kylväytyy itsekseen minne haluaa.
Komeamaksaruohojen reunustamaa perennapenkkiä hallitsee leikkaamalla kapeana pidetty metsäkuusi. Penkin vierestä kulkeva polku vie kasvimaalle.

Mikä puutarhanhoito teille merkitsee?

Anne: Voi, ilman sitä ei pärjäisi! Täällä on niin rauhallista ja mahtava tunnelma. Melkein kaikki puutarhan vaiheet, kuten suunnittelu ja suunnitelmien toteuttaminen, ovat minusta mukavia, mutta totta kai lopputuloksen ihastelu on ihaninta. Puutarhakeinussa istuskellessa näkee kättensä jäljet.

Ulla: Niin, kovin vaikea tästä olisi luopua, kun talo ja puutarha ovat tulleet niin läheisiksi. Rakastan istua puutarhassani kahvipöydän ääressä ja vain kuunnella pajulintujen, kottaraisten, rastaiden ja peippojen ääniä. Siilejä on hauska katsella, kun ne käyvät pihassa syömässä ja tuhisemassa. Joskus niitä on kupilla neljäkin kerralla. Tarjoan niille kissanruokaa. ”Härkää kastikkeessa” tuntuu olevan niiden herkkua.

Aloitan puutarhatyöt jo maaliskuussa. Lakaisen pihaa roskista, haravoin, kerään risuja ja kylvän siemeniä sisällä taimikasvatusta varten. Samoihin aikoihin nostan kellarista isot daalian juurakkoni valoon, jotta ne alkaisivat taas tehdä uutta kasvua.

Odotan kesää hartaasti, mutta kyllä sitten syksyllä alkaa kaivata jo talven tuloa. Puutarhan hoitaminen käy tässä iässä jo välillä aika raskaaksi. Esimerkiksi nurmikonleikkuu on aina iso urakka. Agaave on kasvanut niin isoksi ja painavaksi, että ehdotin miehelleni siitä luopumista. Olavi kuitenkin julisti, että niin kauan kuin hän jaksaa kantaa sen talveksi viileälle vintille, sitä ei saa hävittää.

Siskosten puutarhojen oleskelualueet sijaitsevat tontin reunamilla niin, että molemmilla on tarvittaessa mahdollisuus vetäytyä omaan rauhaansa päivänvarjon alle tai pihakeinuun. Etualalla kukkivat jaloangervot.
Liljoja kasvaa sekä Ullan että Annen puoliskolla, sillä ne ovat molempien siskosten suosikkeja.

Haaste: Kukintaa läpi kesän

Anne ja Ulla pitävät kukista niin paljon, että he haluavat täyttää niillä puutarhansa koko kesän ajaksi. Siskosten puutarhojen peruskasveja ovat helppohoitoiset ja vuolaasti kukkivat perennat. Puutarhat ovat uhkeimmillaan heinä–elokuussa, kun valtaosa niistä kukkii. Samoihin aikoihin kesäkukat ovat kasvaneet täysimittaisiksi, daaliat ja liljat avaavat suuret nuppunsa ja kookkaat runkoruusut peittyvät kirkasvärisiin kukkiin.

– Talvetamme osan kasveista vuodesta toiseen. Daalioiden ja begonioiden mukuloita sekä runkoruusuja varten talossa on hyvä, viileä kellari. Kasvatan osan kesäkukista itse, mutta vaativat lajit on minusta kätevintä hankkia valmiina taimina. Ne tuovat puutarhaan väriä jo alkukesällä, Ulla huomauttaa.

  • Pidä huolta kukkarunsaudesta valitsemalla perennaryhmien pääkasveiksi sellaisia lajikkeita, joiden kukinnan mainitaan kestävän erityisen pitkään.
  • Älä unohda yksivuotisia kylvökukkia tai keväällä istutettavia kukkamukuloita ja -sipuleja. Niiden avulla tuot helposti runsauden tuntua esimerkiksi puutarhan uusille, vielä harvoille istutusalueille tai vaihtelua ja näyttävyyttä vanhoihin kasviryhmiin.
  • Täydennä istutuksia vielä koreasti kukkivilla pensailla ja pikkupuilla. Esimerkiksi keväällä kukkivat ruusuorapihlajat ja onnenpensaat, alkukesän syreenit ja keskikesän suurikukkaiset ruusupensaat ja hortensiat ovat kaunis lisä kukkatarhaan. Istuta osa kasveista ruukkuihin, sillä siten niiden kukat nousevat paremmin näkyviin. Kesäkukkien lisäksi voit kasvattaa ruukuissa esimerkiksi daalioita ja runkoruusuja.
Ruukuissa voi kasvattaa niin kesäkukkia, perennoja kuin daalioitakin.

Annen ja Ullan vinkit

  • Istuta osa kasveista ruukkuihin, sillä siten niiden kukat nousevat paremmin näkyviin. Kesäkukkien lisäksi voit kasvattaa ruukuissa esimerkiksi daalioita ja runkoruusuja.
  • Ullan ja Olavin puoliskolla kasvava metsäkuusi pysyy sopivan kapeakasvuisena säännöllisellä syksyn tai kevättalven leikkauksella, jossa jätetään jäljelle vain muutama sentti uutta kasvua.

Lue lisää:

2 kommenttia